Jano, s požadavkem růžové jsme na tom obě stejně.
Moje půda je neutrální, ale voda k zavlažování má vysoký obsah Ca. Takže pokud musím zalévat ( a to hort. musím, páč jako jedny z prvních klopí listy suchem ) jako hnojivo ( nejen na ně, ale i pro všechny kyselomilnější ) používám Krist.rododendron. Ty, co jsem měla v květináčích ( tj. zavlažované víc ) mi pak v průběhu roku jinak chytají chlorozu.
V podstatě mi k jejímu vyléčení nepostačovalo ani hnojivo s chelátovou formou Fe, kt. je prodáváno pro hobby použití ( nejdu se koukat, ale Fe je tam objemově zastoupeno v jednotkách % ), musela jsem použít hnojivo určené pro profesionály. Působilo zázračně.
Právě proto jsem nešťastná, že mi nekvete ES Original, zajímalo by mne, jaká bude barva květu.
Páč si myslím, že právě na barvu květu právě má vliv dostupnost Al.
Mmch, kdysi jsem toužila po hort. Hobergina
www.hovaria.com/english/varieties/hobergineen.html
a tam tedy bych i modřila pro variantu barvy čtyři
pro neangličtináře si dovolím překlad :
1. Antique pink If you have calciferous soil, apply no alum but provide a lot of shade;
2. Claret red If you have calciferous soil, apply no alum but provide a lot of light;
3. Violet If you have acid soil, apply alum and provide some shade;
4. Aubergine/purple If you have acid soil, apply alum and provide a lot of light
pokvete vám následující barvou pokud :
1. Antique = Starorůžově Pokud máte vápenatou půdu, nepoužijete kamenec ( síran hlinitý ) a roste ve stínu;
2. Bordočerveně Pokud máte vápenatou půdu, nepoužijete kamenec ( síran hlinitý ) a roste v polostínu/slunci;
3. Violet Pokud máte kyselou půdu, použijete kamenec a poskytujete nějaký stín;
4. Aubergine = tmavěfialová Pokud máte kyselou půdu, použijete kamenec roste v polostínu/slunci.