hespa1 napsal:
Vracim se tedy k hortenziím:

Mám už třetím nebo čtvrtým rokem hydrangeu quercifolii Sikes Dwarf.
Prosím o radu, nevím, jestli a jak se může stříhat. Po těch letech je to stále jeden klacek s pár větvičkami ( viz foto, pokud na něm je něco vidět)
Díky!!!
jojo, to nehortenziové by zasloužilo promáznout.
Hespí, dubolístka se stříhá jako macrophylla. Tudíž vlastně ne. Pouze pokud potřebuješ provést zmlazení keře ( přehoustlý - což u tebe teda fakt nehrozí ) se má šmiknout v červenci.
Co se týká tvého S.Dwarfa, bych s ní ( pokud vůbec ) dělala něco až zazelena. Upřímně ti ale řeknu, že bych byla dost ustrašená. Ten tvůj asi má hodně práce s bojem proti kořenům jehličnanu pod kterým je zasazen, proto ti nepouští žádné nové výhony. Hodně bych ho pohnojila a zazelena zaštípla. Pustí dva páry větviček proti sobě na klacíku, rozkošatí se ti. Ale vícevýhonový od země... to bych se právě bála. Už nemusí obrazit, mně se to loni stalo u té Esvelďácké. Ulomil mi ji sníh, zůstal pahýl, dřevnatý, doufala jsem, že obrazí od spodu - nestalo se.
Prý jsou dubolístky náchylné na přemokření kořenů, chytají na ně hnilobu.
řízkování hort. z dřevnatých řízků - jde, úspěšnost je ale nižší než ze zelených. Což neva, páč by se stejně vyhodilo.
Janinko, krásná.