Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 28. čec 2016 21:40 #311936

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
hele....koupila sem na zkoušku menší množství Travinu od florii,jako hnojivo s herbicidem na trvník.....a musím říct že to zabírá....já mám zaplevelený trávník docela fest.....a plevelům už se kroutí lístky a žloutnou....jen doufám že pohnojená minoritní část rostlinek zvaných tráva to stihne zarůst :lol:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 28. čec 2016 21:42 #311937

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
jinak nedávno se dávala fotku škvora, a odumírajících výhonků hortenzie....po postřiku Calypsem....škvoři zmizeli a další proutek už neumírá!....tak snad boj vyhrán!....bacha tedy na škvory!!!...nejsou vždy tak hodní jak se o nich píše :evil:

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 28. čec 2016 22:25 #311942

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Při postřiku v porostu hlavně chránit okolní rostliny. Mě se osvědčil papírový karton ( pokud na něj omylem stříknu, roztok nestéká a neukapává kam nechci, ale vsákne se do papíru, pak vyhodím).

Travin nebo Trastan ( oba fungují prakticky stejně) jsem kdysi taky používala na odplevelení trávníku, ale časem mě to přestalo bavit. Nikdy to nezabralo na 100%, vždycky nějaké zbytky zbyly a další rok zase rozbujely, ale bez chemie trávník za pár let zdivočel úplně :unsure: . Zkusila jsem bofix a taky sem tam něco zbylo a za 2 roky bylo zas plevele plno. Jsem se rozhodla nemít anglický trávník ;) , je to jednodušší ( bosky chodíme opravdu málo).

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 07:17 #311951

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
tak já anglický trávník mít nemusím, já tu jetelinku mám ráda......ale je problém se svlačcem, kterého mám opravdu ukrutně a natahuje se mi pak do záhonu a kdyby jen výhony,ale bohužel i kořeny....tuším že je to prohraný boj,ale aspoň nebýt poražena potupně

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 08:46 #311952

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Jo, taky mi svlačac leze do záhonu. Oblízá mi baptisii, chtivě natahuje zelená chapadla. Tak to fakt nee. :evil:
Mně by v trávníku kytky nevadily. Ale moje děti jsou přírodní, k smrti nerady na zahradě boty. A já vlastně taky. Být bosky je zdravé! Takže já cca po 5 letech ten trávník stříknu. Je tam i hodně bodláků a pampelišek.

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 12:34 #311953

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Geno 1x za 5 let to snad nebude hned ekologická katastrofa ;) . Ale možná bych radši volila ten Bofix, přeci jen mám dojem, že se z něj do půdy dostane míň chemie než z těch granulí.

Rok.zaruko, proti plazivým plevelům celkem dobře zafungoval obrubník - možná spíš než jako bariéra, tak jako signalizace, že "někdo" přelézá do záhonu. Je třeba pohlídat spáry, aby byly opravdu minimální a pak kontrolovat i v nich. Mám ty klasické chodníkové, nechala jsem je udělat 5cm nad povrch hlíny.
V jiné části zahrady mám obrubníky naplacato v úrovni terénu, z bet. dlažby nebo cihel, tam "emigranty" bohužel obvykle zpozoruju mnohem později, ale zas se to lépe seká ;) .

Bratránek praktikuje léta zase systém příkopů okolo záhonů. Dělal to tak jeho tatík, on v tom vlastně jen pokračuje. Je třeba to několikrát za sezonu vzít rýčem. V trávníku má prakticky jen samý jetel, v záhonech nikoliv, páč jen udržuje tatíkovy růže, tj. růže a okolo jen holá hlína ( obrývá prakticky každý týden ;) ). Záhony od trávníku odděleny tím příkopem.
Není to druh záhonů, který by mě bavil, ale on to tak má a vyhovuje mu to. Každý holt dělá po svém ;) . Ale příkopy by byly zřejmě použitelné i pro jiné druhy záhonů B) .

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 12:49 #311956

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
no já to možná zobrubníkuju časem,ale zatím ta zahrada vzniká a každým rokem ty záhony rozšiřuju(bože ty růže!) a přerývám...ale dobře udělaný obrubník určo udělá hodně práce

příkop?...to mě zajímá, prosím nafotíš někdy?...já zahony taky když okopovám tak dicky seříznu ostře rýčem,razantně tak oddělím travnatou plochu a záhon a tím pádem i přerůstání....ale ty svačce ludry jedny(odpusťte mi) ....raší všude,hlavně v tech nových záhonech....zkoušela sem samotný Lontrel, jako čerstvé lístky a výhony se zkroutili,ale jinak....(asi je nejdřív utrhnu a začnu s novými rašícími lístky)...mám v plánu i zkusit roundup štěteček i stříkat ala PETka....mno odhodlání zatím mám :)

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 17:34 #311967

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Já k němu jezdívám tak 1x za rok, letos to vychází nejspíš až kolem Vánoc, to už nenafotím nic :whistle: .
Ale jak to popisuješ, tak asi děláš totéž ;) .
Zkus štětečkem lontrel + satrane nebo Bofix . Obrubníky stejnak pomůžou jen aby se ti do záhonu nepřeplazilo něco nového. Jo a zkus ten Mišpulin trik s tím klacíkem. Já to teď praktikuju s 70cm bambusovýma tyčkama, ten můj opletník, dá se to uhlídat, aby se nenamotal do růží, pak to štětečkování půjde líp ;)

Jinak jsem objevila príma organominerální hnojivo ROSE FOOD Grandiol 2,5kg, myslím, že bylo z Lidlu : www.amazon.co.uk/Grandiol-Rosend%C3%BCng...lisers/dp/B008MWF9RC ( kupovala jsem asi loni zjara).
Dosejpala jsem po 1. floru ke kontejnerovkám a rychle znovu nakvétají ;) . Má dobrou strukturu, je částečně sypké a současně jsou v něm kuličky čehosi. Mám dojem, že se to rychle rozpouštělo a tím se to rychle dostalo ke kořenům . Narozdíl od těch peletek co vypadají jako granulovaný hnůj, ty mi přijdou, že se rozpadají pomalu. Když se to zahrabe k růži zjara, je to asi jedno, ale na to přihnojení po 1. floru bylo tohle bezva ;) .
Poslední úprava: 29. čec 2016 17:40 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, rok.zaruka

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 17:58 #311971

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
dneska dop. jsem některé stříkla- Dithane. jinak jsem překvapena . po ostříhání napadené opadalo a narostly nové zdravé výhony.. snad to už vydrží .některé se drží slušně- Larissa má plno nových poupat . ta je fakt nezmar . Artemis byla hodně napadená- což mě překvapilo . vždycky bývala odolná .. ale co ji rozvalila ta vichřice a schytala silný liják, tak byla velmi špatná - měla i rez . ale spadlo napadené listí a po střihu má nové hezké výhony na květ . .

DSCN0735.jpg

tohle je dnešní Edenka - hezky se chystá na druhý flór .
Následující uživatel poděkoval: rok.zaruka

Škůdci, plevele, postřiky a hnojiva 29. čec 2016 19:57 #311974

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
satrane sem zatím nesehnala,ale bofix sem viděla...namíchám udělám.....tyčky zkusím už sem po nějakých šikovných pokukovala,jen to teď budu mít samou tyčku :lol:
a prosím všici když namícháte nějaký roden,fungi či insekticid, vždy mícháte nový roztok?....já zatím vždy používala tentýž do konce a nemám pocit že by nefungovaly :ohmy:
na to hnojivo kouknu,děkuju za tip
já zkusila koupit osmokote....ale asi to nemá smysl dávat teď, půjde to na jaře až se budou likvidovat na růžích kupičky :)
Moderátoři: Eva L., Květa