Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte.......

Re: Prosím poraďte....... 14. čec 2011 22:34 #263058

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
MartaZ. napsal:
To se naučíš :laugh:

Marto... :laugh: :laugh:

Grimmh - já bych se šla do toho zahradnictví zeptat, cože mi to prodali ( Honza s tím samcem může mít pravdu ) - pokud ho máš v dosahu.
Tohle se dělat nesmí - rostliny by měly ( tedy podle předpisů musí, mají mít ) přesné označení. Proto jsem taky původně reagovala o 25naholou.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Prosím poraďte....... 01. srp 2011 19:12 #265068

• chrast
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 301
sím, co to je?? nevoní to
Kopie.-P1070228.JPG

Re: Prosím poraďte....... 01. srp 2011 19:19 #265070

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Ahoj Chrast, jestli se nepletu, tak je to šalvěj pomoučená (Salvia farinosa). Moc pěkná letnička.
Následující uživatel poděkoval: chrast

Re: Prosím poraďte....... 01. srp 2011 19:34 #265072

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Evi, máš pravdu, je to ona, jeden rok jsem jich měla plno, ale letos jsem nikde nesehnala semínka......
Následující uživatel poděkoval: Eva L., chrast

Re: Prosím poraďte....... 05. srp 2011 20:37 #265427

• vydrik
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 20
Muzu mit dotaz: chtela bych zalozit novy zahon timto zpusobem: Nedavno na pruhu mezi ppodezdivkou plotu a betonem cesticky byly dosti vzrustne tuje. Chtela bych zcasti vymenit zem, asi ubrat 20 cm a doplnit kvalitni. Tento pruh je na severovychod ale sousedce se napodobnem miste dari, i kdyz ne extra i nejaka ruzicka. Proto bych tam chtela dat nejake ruze, oranzove typu Summer Song, Westerland, Crocus Rose, Pat Austin, Crown Princess Margaret a nejake mensi typu Cheppendale a pod to cibuloviny, krokusy, tulipany rane, narcisy a par hyacintu, vse do oranzova ci oranzovo ruzova. Dela me starost, zda cibuloviny budu muset vyndavat v cervnu, nebo bych je tgam mohla nechat trvale, ruze budou potrebovat vlahu pres leto a cibuloviny sucho. dale zda je moudre dat dozadu vyssi a nizsi dopredu, mysli ted ty ruze.Ted jsem jen to misto zaplnila nejakyma letnickama.Dekuju za vase postrehy a zkusenosti. idealni by bylo, aby to vyzadovalo ne prilis pece, preci jen u nas zatim veli kojenec;)

Re: Prosím poraďte....... 05. srp 2011 22:50 #265434

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vydriku, vítej.

k dotazu - pokud jsou thuje již vyryté, nasela bych tam do doby než proběhne výsadba nějakou hořčici na zelené zhnojení, Pak zarýt. Přece jen, půda bude zřejmě po thůjích vyžilá.
SV orientace nevadí - spíš záýleží na tom, abys tam neměla stín
cibuloviny - skoro žádná z tebou jmenovaných se nevyndává ( snad kromě tulipánů )
samo růže vysadit do sponu můžeš, záleží na šířce záhonu. Taky na tom, jak jste vysoko, jaké máte mrazy, půdu... na moc věcech :lol:
Následující uživatel poděkoval: vydrik

Re: Prosím poraďte....... 06. srp 2011 08:14 #265445

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
B) na nevyndávací tulipány je odborník Honza: krasneruze.cz/index.php?option=com_kunen...start=480&Itemid=112

Re: Prosím poraďte....... 07. srp 2011 11:39 #265492

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Trifonku, ty jsi na mne taak hodná. :)

Vydriku, dovolil bych si pár postřehů:

1. Chippendale není "menší". Po usazení roste výborně, bujně.
Není zvláštností i výstřel výhonu (ze země) nad 170 cm (dá se tenhle neposlucha ušmiknout)

2. zemina po thůjích nemusí nutně ven, osvědčil se mi granulovaný hnůj, dobře se s ním pracuje a není tak agresivní jako čerstvý

3. Pat Austin - u mě/u babi (zdravotně) nejhorší nejen ze všech austinových růží, ale také ze všech růží. hodně ČS, žluté listy, opad.
už v červenci. pravda, stříkám (u babi) tak 1x ročně. určitě chce extra péči a plné slunce, luft. to v zadání není.
mám z ní nejhorší dojmy ze všech angličanek. nedoporučuji.

4. Austin do polo-stínu uvádí Crocus Rose, Grace, Wildeve a Molineux (Wildeve se zdála u Chládka opravdu extra odolná, bujná, krásná).
Moje zkušenost je taková, že když je Crocus Rose v polostínu (odpolední slunce) a navíc obrostlá trvalkami, může mít ČS
(černá skvrnitost listů), tvoje východní slunce je ale určitě lepší. Nejen v tom, že po nočním dešti, rose, vlhku listy oschnou hned ráno.

5. jsou cibuloviny, které se nejen nemusejí vyndavat, ale neudělají ani mnoho listové hmoty, takže pohled na ně po odkvětu nemusí
být tristní. Navíc některé mohou být i listem zdobné. Přikládám fotku záhonu, který je v Praze na Letné/v Holešovicích před Nár. Tech. Museem. Je to (botanický) tulipán Tulipa praestans ´Unicum´. Dá se u nás celkem dobře sehnat, kupoval bych alespoň 100 ks,
a zasadil do několika hnízd po 5-10 cibulích. Výška s květem cca 30 cm max. Listí se samo rozpadne, seschne, rozdrolí se.
Doplnil bych např. krokusem Crocus minimus (neodpovídá barevnému zadání).
Po odkvětu po něm nezůstane téměř žádné viditelné listí, květy jsou nádherné a za slunce výrazné.
Z odolných narcisů u mne hraje prim Yellow Cheerfullness. Fajn je i Jetfire.
Oranžový liliokvětý tulipán Ballerina je opravdu o poznání odolnější, než jiné liliokv. odrůdy.
Nemusí se vyndavat a navíc - silně voní po pampeliškovém medu. Dobře se sám množí.

6. růže po cca dvou letech už se obejdou bez dodatečné závlahy, je to zbytečné, s cibulovinami, myslím, tak konflikt nehrozí

Tulipa praestans ´Unicum´
www.google.cz/search?hl=cs&q=tulipa+unic...1c7&biw=1024&bih=677

a vypovídající fotka v květu:
www.flickr.com/photos/riz_reyes/4513377221/

Tulipa praestans ´Unicum´ - krása i po odkvětu
aunicum2.jpg
Poslední úprava: 07. srp 2011 11:43 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Rhea, helena, Daniela

Re: Prosím poraďte....... 07. srp 2011 21:56 #265561

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
pro Vydrika treba Lady Emmu Hamilton?
srpen2011109.jpg

Re: Prosím poraďte....... 07. srp 2011 22:10 #265563

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Crocus Rose
DSCF5920crocusrose.jpg

DSCF5884crocus.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa