Trifonku, ty jsi na mne taak hodná.
Vydriku, dovolil bych si pár postřehů:
1. Chippendale není "menší". Po usazení roste výborně, bujně.
Není zvláštností i výstřel výhonu (ze země) nad 170 cm (dá se tenhle neposlucha ušmiknout)
2. zemina po thůjích nemusí nutně ven, osvědčil se mi granulovaný hnůj, dobře se s ním pracuje a není tak agresivní jako čerstvý
3. Pat Austin - u mě/u babi (zdravotně) nejhorší nejen ze všech austinových růží, ale také ze všech růží. hodně ČS, žluté listy, opad.
už v červenci. pravda, stříkám (u babi) tak 1x ročně. určitě chce extra péči a plné slunce, luft. to v zadání není.
mám z ní nejhorší dojmy ze všech angličanek. nedoporučuji.
4. Austin do polo-stínu uvádí Crocus Rose, Grace, Wildeve a Molineux (Wildeve se zdála u Chládka opravdu extra odolná, bujná, krásná).
Moje zkušenost je taková, že když je Crocus Rose v polostínu (odpolední slunce) a navíc obrostlá trvalkami, může mít ČS
(černá skvrnitost listů), tvoje východní slunce je ale určitě lepší. Nejen v tom, že po nočním dešti, rose, vlhku listy oschnou hned ráno.
5. jsou cibuloviny, které se nejen nemusejí vyndavat, ale neudělají ani mnoho listové hmoty, takže pohled na ně po odkvětu nemusí
být tristní. Navíc některé mohou být i listem zdobné. Přikládám fotku záhonu, který je v Praze na Letné/v Holešovicích před Nár. Tech. Museem. Je to (botanický) tulipán Tulipa praestans ´Unicum´. Dá se u nás celkem dobře sehnat, kupoval bych alespoň 100 ks,
a zasadil do několika hnízd po 5-10 cibulích. Výška s květem cca 30 cm max. Listí se samo rozpadne, seschne, rozdrolí se.
Doplnil bych např. krokusem Crocus minimus (neodpovídá barevnému zadání).
Po odkvětu po něm nezůstane téměř žádné viditelné listí, květy jsou nádherné a za slunce výrazné.
Z odolných narcisů u mne hraje prim Yellow Cheerfullness. Fajn je i Jetfire.
Oranžový liliokvětý tulipán Ballerina je opravdu o poznání odolnější, než jiné liliokv. odrůdy.
Nemusí se vyndavat a navíc - silně voní po pampeliškovém medu. Dobře se sám množí.
6. růže po cca dvou letech už se obejdou bez dodatečné závlahy, je to zbytečné, s cibulovinami, myslím, tak konflikt nehrozí
Tulipa praestans ´Unicum´
www.google.cz/search?hl=cs&q=tulipa+unic...1c7&biw=1024&bih=677
a vypovídající fotka v květu:
www.flickr.com/photos/riz_reyes/4513377221/
Tulipa praestans ´Unicum´ - krása i po odkvětu