Květko vítej

.
Obecně lze říct, že na kompost se dá dát všechno, co pochází z přírody a neprošlo to tepelnou úpravou. Takže např. šlupky od brambor ano, ale zbylé uvařené brambory již nikoliv.
Ze zahradního materiálu prakticky cokoliv, co není napadeno nějakou chorobou. To pokud možno spálit, nebo alespoň vyhodit do popelnice ( ale jde jen o přesun "jinam"). Delší větvičky a uschlé části rostlin je lépe nějak nakouskovat. Třeba stonky vysokých aster, pokud se ustřihnou ještě zelené, tak s nimi nemí problém, ale pokud už zdřevnatí, tak se špatně rozkládají.
Dlouho se rozkládají větvičky jehličnanů a také větvičky s tuhými listy, jako má např. buxus, nebo stébla vysokých trav ( např. miscantus). Takové je lépe podrtit v drtiči. Pokud drtič nemáš, nevadí, ale počítej s tím, že jejich rozklad bude trvat déle a bude třeba je z již prakticky hotového kompostu vybrat a nechat je kompostovacím procesem projít ještě jednou ( někdy i dvakrát). Konkrétní zkušenost mám s adventním věncem z buxusu, který vhozen do kompostu v celku prodělal takových cyklů několik a mám za to, že nakonec jsem ho stejně vzala a hodila do popelnice.
Velké větve a stébla trav obvykle raději spálím a pak popel sypu rovnou do záhonku ( pozor, neměl by přijít ke kyselomilným rostlinám), ale dal by se určitě nasypat i do kompostu.
Dále do kompostu rozhodně nepatří výběžkaté plevele ( pýr, bršlice kozí noha apod) a kořeny urputných plevelů ( pampeliška, svlačec, pcháč apod.) - rozneseš si je pak s kompostem po celé zahradě.
Nedávno jsem četla nějaký článek, kde psali, že do kompostu nepatří plechovky ( a spousta dlaších věcí, které by člověka snad ani nemohlo napadnout do kompostu dát), tak to snad sem není třeba vyjmenovávat

.
Pokud jsem na něco zapomněla, doplňte mě

.
Já třeba doma s manželem řeším dilema, jestli skořápky od vajec na kompost ano nebo ne. Já mám za to, že ne. Pokud jsou vejce od místního chovatele, pak je dáváme slepicím, pokud jsou z obchodu, automaticky předpokládám, že byly krmené antibiotiky a to v kompostu nechci. Dtto s kartony a novinami. Jak to má na sobě nějakou barvu, považuju to za "jedovaté" a do kompostu to rozhodně nedávám.