Honzo, z odkopků mám už napěstovaných asi deset historických růžiček. Při odkopávání jsem zjistila toto: ne vždycky roste nový kořenový systém přímo pod novým výhonem, takže bych oddělovala spíš blíže mateční rostlině, aby byla co největší šance na slušný kořínek, ale zas s mírou, aby se zbytečně nerýpalo do kořenů matky. Ufiknout to můžeš vždycky. Odkopávala jsem klidně i uprostřed léta (teda klidná jsem moc nebyla, ale když to nešlo jinak, páč růže nebyla moje a nabídka platila jen v danou chvíli, šla jsem do toho), zatím se mi chytly všechny kousky a stále žijí. U těch prvních pokusů jsem je nejdřív dávala rovnou na stanoviště, ale řádili mi tam chlupatci a podhrabané růže začaly vadnout, i když jsem je zalévala, tak jsem je přendala do květníků, to je zachránilo. Další už jsem dávala do velkých květníků rovnou a na místo zasadila až na podzim nebo na jaře, když líp prokořenily - je to podle mě spolehlivější postup, navíc ve vedrech se dají přendat do stínu apod. Obzvlášť ze začátku zalévat, zalévat, zalévat, větší výhony zakrátit. Howg.