Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání II.

Dělání, dělání II. 20. led 2015 12:07 #293590

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Honzo, prosím o radu. Při tom zimním lustrování jsem zjistila, že nové Růžičky na podzim zasazené mám asi moc zakopčené. Jak jsem teď do nich nakukovala, tak většina je narašená tak 1 až 2 cm. Co když ještě přijdou silné mrazy, to mi všechno zmrzne. Nemám je odhrnout, aby to nerašilo?
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 20. led 2015 12:18 #293591

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jarko, jestli jsi v teplé oblasti, tak určitě nekopčit.
Já, 620 mnm, zatím nemám nakopčenou ani zakrytou žádnou, poněvadž je teplo.
Jen Eglantyne jsem dal pár větviček ze stromečku, to je stará zmrzlinda.
Raší taky některé, to je v tomhle teple normální, netřeba se znepokojovat.
Pokud narašené zmrzne, což neovlivníme, takže jsme v klidu, vypučí postranní náhradní pupeny,
případně spící zpod země.
V každém očku spí tři pupeny, jeden možná už raší, další dva to jistí.
Kdyby hlavní zmrznul, růže bude o chloupek opožděnější a kompaktnější (páč místo toho
jednoho hlavního vyrostou dva postranní).

Já obecně nejsem fanda kopčení, ale zase se může najít milion lidí s opačným názorem.
Neřeším to. Obecně růže jen nakrývám chvojím.
(občas se přistihnu, jak jdu ulicí a říkám si - páni, oni už sousedi vyhodili takovou
nádhernou obrovskou jedli, ta by byla na rozstříhání a na růže :) )
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 20. led 2015 12:47 #293592

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Honzo,já takto při předpovědi mrazů sbírám v okolí vyhozené vánoční stromky ,nosím je domů a nakrývám růže :)
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 20. led 2015 13:21 #293593

• Jarka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 794
Jsem od Hradce králové, cca 240 m nad morem,tak já je dnes malinko poodkryju, aby se mohly nadechnout
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 20. led 2015 16:18 #293594

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
já mám třeba angl. nakopčené , ale jsou to větší keře a nakopčení tak do 30 cm . takže spíše jen pro jistotu a nakypření. nijak mi růže nepučí - na jaře jen rozhrnu a je i okopáno .na povrch sypnu hnojivo - tím rozhrnutím se dostane níže . jinak kopčím jen háklivky a to nijak vysoko. spíše balím - letos taky nijak zvlášť - Edenku, Giardinu , U.Klosterrose a stromkové.- nebylo prozatím třeba .včera jsem rozhodila pakel kravských granulí - hlavně na místa tulipánů , lilií a tak . je mokro , tak se rozpustí - nevím jestli jsem udělala dobře - třeba organický hnůj není dobrý na cibule kvůli škůdcům .
Poslední úprava: 20. led 2015 16:18 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 20. led 2015 20:53 #293598

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano, heh, tak to jsem rád, že nejsem sám, kdo pokukuje po odložených ván. stromcích.
Jako krytivo na růže jsou jedličky fajne, neopadávají ani po pobytu doma.
Já nějaké chvojí mám, co jsem byl kvůlivá aranži v lese už před dávnem, ale mám ho složené
na hromadě a ještě jsem se k nakrývání ani nedostal, ani nebylo potřeba.
Sice panáka kolem Sombreuil jsem udělat měl, je už zčernalá - je extra choulostivá,
ale tak se holt omladí. Namrzla ještě Parfum d´Orléans, další francouzská teplomilka.

Teď chvojí používám jen jako kočičí zábranu, protože se rozhodly
přihnojovat cibuloviny v nádobách, které i dost rozhrabaly, a i záhony.
Mrchy, mají tu tranzitní a namlouvací zahradu a z Koudyho mají akorát tak dobrý den :).

Kájo, hnůj na cibuloviny (snesou ho jen hyacinty a řebčíky) není dobrý kvůli pak snadné botritidě
a hnití. Ty škůdce jsi vyčetla kde?

Jarko, novým růžím nech teď něco koukat. Kopičky mají smysl spíš v únoru a březnu.
Proti slunci a následným nočním mrazům. Navíc růže trochu zpomalí v předčasném jarním rašení.
Jinak jsi tu za další subtropařku, víš to? :)
Já bych zeminu na kopčení dal do příručních kyblíků do bezmrazu a nasypal tehdy,
až bude hrozit pokles pod -8 stupňů, dlouhodoběji. Zatím bych překryl jen větvičkou, jakoukoliv.
Nebo suchými stébly trvalek atd.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Jarka

Dělání, dělání II. 21. led 2015 06:17 #293600

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Honzo nikde jsem nevyčetla , ale jsem si říkala, že když je tam hnůj , tak se tam stahuje havěť , ponravy , houseny . ta se pak třeba dá do cibulek .u umělých hnojiv to třeba nevadí / si jaksi myslím
Poslední úprava: 21. led 2015 11:53 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

Dělání, dělání II. 21. led 2015 08:05 #293601

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Honzo, s kočkama nic nenaděláš, uděláš zábranu a budou chodit jinam. U mě se jim nechce do mokrých záhonů, tak choděj na trávník :sick: , když je mokrý i trávník, choděj do levandule nebo do kostřav. Vybírat na jaře z kostřav suchá stébla je fakt náročné na žaludek :sick: .

Psa by možná šlo trochu vycvicit. Naši taky měli vždycky labradory a vždycky poznali "naše" kočky od ostatních, které ze zahrady prohnali. Já psa nemám, takže se tu courá "kdekdo" a ti naši kastrovaní mazánci s tím moc nenadělají :huh: .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Jarka

Dělání, dělání II. 21. led 2015 20:21 #293612

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Paráda,
jabloň vykopaná, může začít mrznout :)
Nějaké tipy, co vyrobit z kmene? Je mi to líto nařezat do kamen (spodní část kmene je zdravá), jabloň má úžasnou barvu dřeva, zatím uvažuju nechat rozřezat podélně na prkna a vyměnit špricle u lavičky. Na verpánek je to bohužel o fous úzké, má max 40cm v nejširším místě, leda pro děti.
Téma bylo zamčeno.

Dělání, dělání II. 21. led 2015 21:59 #293616

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Marijko, ty jsi rychlik.

Jinak ja mam ruze taky trochu nakopcene, protoze se pres zimu na chalupu nedostanu, a bala jsem se, ze bude mrznout. Tipla bych, ze uz tam taky budou rasit, snad neprijdou pozdeji krute mrazy.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa