Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Dělání, dělání III

Dělání, dělání III 02. pro 2016 08:01 #314331

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
No, to je právě to, ty nové bílé kořínky se při tom jarním sázení poškodí a rostlina začíná odznovu.
Proto je podle mě lepší to založené kdykoliv během zimy ( když není mráz) vzít a zasázet. Do jara budou mít taky ty nové kořínky a tím, že už se s nimi nehýbe, mají velký náskok oproti sázeným zjara.
Samozřejmě na horách je asi nutno vyčkat do jara, ale u nás v nížině lze sázet prakticky kdykoliv během zimy. Ty mrazy chodí ve vlnách, vždy se pak oteplí a půda rozmrzne. Nikdy tu nebývá půda zmrzlá celou zimu bez přestávky.
Obvykle přijdou velké mrazy na přelomu ledna/února, někdy se to zpozdí o pár týdnů. Do konce ledna ale obvykle lze sázet. Je pravda, že v tomhle čase je těžké se donutit vylézt, navléct na sebe tu spoustu vrstev oblečení a i s hlínou se obvykle blbě pracuje. Proto je dobré si předpřipravit díry už napodzim, pak už se jen prohloubí. Samozřejmě, pokud je zasazení růže podmíněno přesazením nějakých trvalek, tak je asi lepší to nechat na jaro, páč ve stavu klidu z nich koukají jen zbytečky a jeden v tom záhonu nadělá víc škody než užitku :whistle: :unsure:
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., sany

Dělání, dělání III 02. pro 2016 08:48 #314332

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Souhlasím s Janou.......tuhle jsem sázela den před Štědrým dnem a takhle se v létě předváděla / Wedding Piano/ ;)
DSC02811.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., sany, Evka

Dělání, dělání III 02. pro 2016 09:49 #314333

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
No když by to šlo, tak bych taky klidně sadila v prosinci/lednu, ale letos se ta zima zatím tváří opravdu zimně... Což je na jednu stranu moooc dobře. Ale třeba to v předvánoční oblevě půjde. Nechám se překvapit.

Dělání, dělání III 02. pro 2016 17:40 #314336

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Quen, máš jí kouzelnou :up . Mně zašla. přišla od Stakla už chycená houbou a jarní sázení jí dorazilo :angry: . Celou sezonu živořila s jednou větvičkou a ta nakonec taky zčernala :( .

Já dnes konečně dosázela růže od Dresly, zbývala mi poslední, ale musela kvůli ní jinam Soul ( obě už by se tam nevešly :unsure: ).
Takže pro letošek mám přesuny hotové :woohoo: .

Ještě mi tu zbývaly nějaké cibuloviny nahamouněné v Lidlu, tak jsem je dala do velkých květníků ( Kájo, díky za připomenutí :) ) : www.zahrada-cs.com/a/cz/5860-cibuloviny-v-n%C3%A1dob%C3%A1ch/
Bude to sice barevně dost mišmaš, ale zjara já hodně snesu, hlavně, že je to barevné :P :whistle: . Zatím budou ve skleníku, aby měly tepleji na zakořenění ;)

Dělání, dělání III 18. úno 2017 20:19 #316474

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Tak jsem dnes celý den větrala skleník,vytahala jsem z něj bednu s trvalkama a růžema,květináče s cibulovinama a už to nechala na frajplacu.Taky jsem v něm zbourala šapitó z netkanky,aby na mediteránie šlo světlo.Oleandr má jakési ťopkované listy,oliva,bobkáč a rozmarýn vypadají normálně,ale uvidí se,až do nich střihnu.Největší strach mám o klematisy Princess Kate a ten drobnokvětý,bordolistý(Varouchu pomóóóc-jak se jmenuje?Je od tebe :blush: ).Ty vypadají úpně mrtvolně,ale vyklápět je nebudu,abych se podívala,počkám...
Trávník čvachtá a ujíždí pod nohama,podloží je ještě zmrzlé,všude bahno.Ruce svrbí,ale nemá cenu v tom hmatat.Počkám si,od 27. mám dva týdny dovolené.Řemeslníci budou řádit uvnitř,já venku :P
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Luša

Dělání, dělání III 18. úno 2017 21:12 #316476

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7639
Mišpul, na zahradě mám taky podmínky jako popisuješ, uvažovala jsem že vyhodím ven bobkáč, našla jsem na něm puklici :dry:, je dost velký, tak bude boj to zlikvidovat, oleandr dává známá vždy v únoru ven, že kolem 0 vydrží, no já bojím, bojím... o rozmarýnu jsem takhle přišla, uspěchala jsem to a přišly mrazivé větry, kupovala jsem pak novou, tak s ní nespěchám, až v březnu :)
Poslední úprava: 18. úno 2017 21:13 od alenak.

Dělání, dělání III 18. úno 2017 21:16 #316477

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Mišpul je to clematis recta atropurpurea. Kultivar ve školce bohužel nevěděli. Neházej flintu do žita, ještě má čas.

Dělání, dělání III 18. úno 2017 21:25 #316478

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Varoušku dík :)
Aleno o puklicích...už jsem tu psala,jak jsem přišla o mandarinku a myrty.Já bych ho snad ostřihala na ježka a špendlíček v jedné ruce,tampon s lihem v druhé a jela bych jak fretka,ale nevím...naděje umírá poslední :(

Dělání, dělání III 18. úno 2017 23:20 #316479

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7639
protože bobkáč protrhávám na vaření, tak nechci používat chemii, stříhám ho pravidelně zjara, bude to letos holt dřív, nerada bych o něho přišla, nařízkovaný ho nemám :(
Poslední úprava: 19. úno 2017 01:58 od alenak.

Dělání, dělání III 19. úno 2017 12:52 #316486

• Regina
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 943
Aleno, oleandry už mám venku. Na chalupě druhá půlka už o něco déle. Vypadají velice dobře. Hlavně jsem mu připomínala zalít. Jsou na zápraží pod stříškou. To mu nikdy nedojde, že i když je zima, tak potřebují vodu.
Moderátoři: Eva L., Květa