Dámy, nemáte zač. Přiznám se, že ten dokument cyklím znovu a znovu.
Mám ho jako kulisu a moc dobře semi na to kouká.
Je fakt, že od r. 2006, kdy byl zplozen, už (možná) nějaké ty pokroky jsou.
Nejen v půdě, ale mne osobně asi víc zajímá ten pokrok v řezané oblasti (ty, co nevadnou).
Každopádně je to zajímavé skrz naskrz. A jediné (mé) štěstí, že Noack má většinu těch
jeho krasavic lesklolistých, jinak by to nedopadlo dobře a musel bych asi přikůpit polnosti.
Je fakt, že "únava půdy pro růže po růžích" je generacemi omílaná věc,
jenže teprve když vidíme ten konkrétní rozdíl - shodné rostliny ve shodné zemině vedle sebe,
pak teprva přichází ten správný spouštěcí moment a člověk VIDÍ, že to není jen báchorka.
Ten rozdíl je markantní.
Teď už vím, proč např. růže na zámcích (Průhonice, Kozel) v hromadných výsadbách jsou tak ubohé.
Určitě je to navrch i použitím starších kultivarů, které navíc oslabuje ČS a z ní bezlistost.
Obávám se, že překrytí půdy černým materiálem prohřátí na 80°C nezajistí.
Možná na povrchu, to ano, ale do hloubky doporučovaných 60 cm rozhodně ne.
Kdo ví, jak by zapůsobilo dusíkaté vápno, zalité a překryté? Možná by taky pomohlo, desinfikovalo?
To asi zatím nikdo nezkoumal.
Taky mne napadají různé hokusy s čerstvou mokrou trávou, když se zapaří, až se z ní kouří...
Ve školce ČZU v Troji mají na desinfekci zeminy takovou nádobu, asi jako obří rýžovací mísa,
na nožičkách, cca 160 cm průměr. Pod ní se rozdělá oheň, dovnitř nasype zemina a prohřívá se.
Může seto i zakrýt.
Krom desinfekce (ideální do pařníku i proti nádorovitosti košťálovin) se ničí oddenky a semena
plevelů a to je hlavní důvod, proč to tam mají.
V létě do toho naprší voda a bydlí tam žáby, jen to chce prkýnko, aby měly jak vylízat.
Určitě mne zaujala velmi i pasáž o rozmanitých složkách růžových vůní.
No nic, musím si to zase pustit

.