Soňo, ahoj.
Hele, hlavně chladnou hlavu

Každý to dělá jinak, funguje to všem ( více/méně dle představ a požadavků ).
Osobně nově zasazeným růžím na jaře nenechávám víc jak jedno či dvě živá očka, vše nad stříhám. Jednak mi pak dělají hezčí keřík ( větví od země ), druhák nemusí tolik energie rozdělovat do více pupenů, (asi) v klidu se mohou věnovat kořenům.
Takže tím, žes Falstaffa ošmikala, jsi udělala vlastně to samé, co já běžně - spála/nespála.
--
docela si poklepávám blahopřejně na rameno ( ano, sebechvála smrdí, ale kdo se pochválí lépe než já, že

), ale růže, kt. jsem kvůli spále zarovnala se zemí, krásně vyrazily nové větvičky z pod země ( např. The Generous Gardener ). Některé, u nichž jsem větve litovala a nechala i s lézemi, jsou váhavé, nechce se jim. Tudíž i já váhám, zda je zpětně nešmiknout u země. Možná k té dobré obnově přispívá i to, že loni suchem mi růže netvořily v druhé polovině roku ( jak je obvyklé ) žádné nové větve. Mají schováno pro letošek.
Výjimka - Vichy. Tu jsem napodzim přesadila, na jaře musela srovnat se zemí a pak ji MůjDrahý zadupl. Zatím na mne dělá mrtvého broučínka.
Mizerně mi přezimovala Princess Anne ( proschlá ). Byla po jedné sezoně loni na jaře přesazená, vůbec se jí to nelíbilo a letošní jaro místo obnovy vypadá zatím nedobře. Dtto Mary Rose, ta už zřejmě těmi nevhodnými podmínkami a díky nim i několikerému přesazení, se mnou ztrácí trpělivost.