Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. dub 2015 16:06 #296033

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
vítej mezi námi :) -
Falstaffa nech být - uvidíš jak bude vypadat .. to by jsme museli vykopat hodně růží, co to mají -- kdoví co to dále udělá . možná příští rok bude zase nějaký jiný problém .. udělala jsi co šlo - ostříhala jsi nakrátko .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Soňa

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. dub 2015 16:41 #296034

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Soňo, ahoj.

Hele, hlavně chladnou hlavu :laugh:
Každý to dělá jinak, funguje to všem ( více/méně dle představ a požadavků ).
Osobně nově zasazeným růžím na jaře nenechávám víc jak jedno či dvě živá očka, vše nad stříhám. Jednak mi pak dělají hezčí keřík ( větví od země ), druhák nemusí tolik energie rozdělovat do více pupenů, (asi) v klidu se mohou věnovat kořenům.
Takže tím, žes Falstaffa ošmikala, jsi udělala vlastně to samé, co já běžně - spála/nespála.

--
docela si poklepávám blahopřejně na rameno ( ano, sebechvála smrdí, ale kdo se pochválí lépe než já, že :laugh: ), ale růže, kt. jsem kvůli spále zarovnala se zemí, krásně vyrazily nové větvičky z pod země ( např. The Generous Gardener ). Některé, u nichž jsem větve litovala a nechala i s lézemi, jsou váhavé, nechce se jim. Tudíž i já váhám, zda je zpětně nešmiknout u země. Možná k té dobré obnově přispívá i to, že loni suchem mi růže netvořily v druhé polovině roku ( jak je obvyklé ) žádné nové větve. Mají schováno pro letošek.
Výjimka - Vichy. Tu jsem napodzim přesadila, na jaře musela srovnat se zemí a pak ji MůjDrahý zadupl. Zatím na mne dělá mrtvého broučínka.

Mizerně mi přezimovala Princess Anne ( proschlá ). Byla po jedné sezoně loni na jaře přesazená, vůbec se jí to nelíbilo a letošní jaro místo obnovy vypadá zatím nedobře. Dtto Mary Rose, ta už zřejmě těmi nevhodnými podmínkami a díky nim i několikerému přesazení, se mnou ztrácí trpělivost.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Soňa

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. dub 2015 17:20 #296037

• Soňa
  • Senior Boarder
  • Obdržená poděkování 159
Díky za rady, tak teda zachovám chladnou hlavu a budu vyčkávat :) Jinak Kájo, spolu jsme si psaly na facebooku, jestli víš, jak jsi mi říkala, ať se tu přidám. Tak už jsem tu :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. dub 2015 17:23 #296038

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Mám stejnou zkušenost jako Květa. Co jsem ostříhala až k zemi (2x Angela, 2x Zéphirine Drouhin, Astronomie a další) zatím raší. Při svém řádění jsem vynechala Ghislaine de Feligonde, protože vypadala zdravá. Měla minimum flíčků, tak jen dostala postřik kuprikolem. Mno a za 14 dní byla rudá jak stranická knížka. Takže šla taky až k zemi a čekám, kdy začne obrážet.

Včera jsem ostříhala k zemi poslední dvě - Sympathii a Trier (nevyhýbá se to ani jinak odolnému Trieru). Ten byl červenej až k zemi, přitom to byl dvoumetrovej keř. Středy prutů byly hnědý. Tak to jsem zvědavá, jak ten to rozdýchá, byl už hodně narašený.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 20. dub 2015 18:30 #296041

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak to je Sońko fajn .. bude nás víc - a tady se víc dozvíš .. :)
já až na některé taky stříhala letos nízko .. až mně z toho mrazilo .. já jindy tolik nestříhám . no ale bylo to nutné .. First Lady , Červené Piano atd .
Poslední úprava: 20. dub 2015 18:34 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. dub 2015 09:24 #296062

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Moje Amber Sun taky měla vnitřky světle skořicové. Jenže ona byla malinká. Tož jsem ji ostříhala až ke krčku, zatím se má čile k světu. Když jsem ji obrala, už měla lístečky. A když vyrašila, synovec na ni ještě šlápl. Je to holka snaživá.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. dub 2015 09:26 #296063

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
A teda mně začaly růže někdy červenat od místa střihu, ale ne hluboko. Už jsem to nechala tak, ale jsem na to teda zvědavá. Sazenice vybírala sama paní Prouzová, tož snad nezdechnou.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 21. dub 2015 21:01 #296077

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
To červenání pod střihem se mi stalo na jednom výhonu, šmikla jsem pryč. Asi před 3 týdny. Dnes už nevidím na růžích źádnou korovou spálu - už se asi zvedly teploty a houba spí.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. dub 2015 19:39 #296164

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
A už to začíná :evil: ! Na Haevenly Pink jedna,na Anně-Marii de Montravel dvě potvory. O mšicích ani nemluvím :angry:
035_2015-04-26.jpg

034_2015-04-26.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Ališi, Iveta, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 27. dub 2015 07:59 #296174

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mišpul, co je to za potvoru?
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa