Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 23. čec 2015 22:59 #299148

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ježíši, omlouvám se za detail štěpky, kdyžtak přefotím.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. čec 2015 20:46 #299204

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
tak toto tam mám taky a nevím proč, mám to na Gartenträume...
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 26. čec 2015 22:17 #299207

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Hm, tak snad nám někdo poradí. Já ji zítra vezmu sylitem, budu stříkat Leonarda proti černé skvrnitosti, tak to vezmu všechno asi jedním vrzem a uvidíme.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 27. čec 2015 07:34 #299213

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Genoveso, nevím, co to je, ale vidím tam hnědé větve, zřejmě saenice nebyla v nejlepší kondici. Také jsem některé musela dostříhávat, ještě toho od jara dost zčernalo ( popravdě jsem spíš překvapena, že rostou a nakonec i kvetou - sazenice od Starkla byly v hrozném stavu :dry: ).
Ostříhala bych a obrala napadené lupení ( ať je to cokoliv, ty žluté listy rostlina stejně už nevyužije k fotosyntéze). Zalití určitě uškodit nemohlo, dál pozoruj, jestli se to vrátí, případně si připrav nějakou chemii...
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 29. čec 2015 22:29 #299252

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Jani děkuju za odpověď. Hnědé byly jen konce větviček k rozvětvení, takové pahýlky. Asi jsem špatně sestřihla po odkvětu, musím si dát na to pozor. Ty konce hnědé jsem odstřihla, listy obrala. Při té akci jsem zjistila, že ve všech 4 nových růžích si udělali mravenci mraveniště. Vzhledem k tomu, že mi mravenci zlikvidovali v pařníku letos 4 květáky a venku 2 kedlubny, posypala jsem místa formitoxem. Zatím tam nejsou ani mravenci ani žluté listy, tak uvidím. Mohou mravenci ovlivnit stav růže? Kvalitu sazenice posoudit neumím, prostokořenné růže jsem sázela asi 4 a zbytek kontejnerované. A i těch moc nemám.
Přidávám aktuální foto.
DSC04734.jpg
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. čec 2015 07:02 #299257

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Genoveso, mravenci růži doslova podminují, udělají chodbičky na odvětrání, jinak jí neubližují, kořeny nežerou, ale podle mě to růži vysušuje, zvlášť když je celkově sucho.
Myslím, že když jí teď budeš věnovat víc pozornosti a sem tam zaliješ, měl by být klid.

Ale můžu tě uklidnit, že růže, co jsem měla napodzim jen založené a sázela najaře, jsou na tom snad jěště hůř, než ta tvoje. Vzala jsem je na 4 očka, takže jsou to bobánci cca 15-20cm nad zemí :huh: . Některé vyhodily prut a na něm vykvetly, některé prostě stávkují :( a čekají na vhodné podmínky.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. čec 2015 07:54 #299258

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Ahoj, mně mravenci růže decimují hodně, jsem z nich zoufalá. Některé jsem musela přesadit do květináčů. Mám na nich rukávy z mraveniště až 20cm, a růže je od mravenců jako ohlodaná, určitě ji i naruší a vysávají podle mě. Nevím co s tím, když nemám možnost to denně prolévat. Chemii už jsem taky použila, ale jsem z toho nervózní, jestli tím tu růži nedorazím.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. čec 2015 08:17 #299261

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Už jsme to tu v minulosti probírali, mě na mravence i v květináčích zabrala jícha z kopřiv, ona teda tím smradem odpudí všechno, bacha na polití při aplikaci.
I když někdo tady psal, že ji dává přednost před Chanel Nº 5 :evil:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. čec 2015 12:54 #299265

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Já jsem někde vyčetla, že mravenci neradi skořici. Takže jsem loni nakoupila mletou skořici a nasypala k postiženým růžím. Zabralo to, jen nevím, jestli to bude natrvalo, nebo se mravenci po čase vrátí :huh: .
Taky prý prášek do pečiva pomáhá, ale to už mi proti skořici přišlo jako chemie :P , tak jsem zvolila skořici.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 30. čec 2015 15:27 #299266

• Genovesa
  • Platinum Boarder
Jejky, moc děkuju, to taky vyzkouším. To se mi moc líbí! A když to nezabere, holt vyrazím na kopřivy :).
Mravenci se nejspíš vrátí, ale když to chytne člověk včas, bude to v pohodě nejspíš. Po těch 3 mírných spíš nezimách jich máme fakt plnou zahradu, vím, že jsou užiteční, ale jak mi dělají škodu, tak se neznám!
Jani ty moje růže mají teď taky tak 30 cm, ale po sestřihu odkvetlých větví, kvetly pěkně. G. Thomas a Alexandra pr. de Lux. jsou trochu větší...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.
Moderátoři: Eva L., Květa