Dělala jsem pokusy se slimáky a jejich chutí na ferramol a bohužel tedy závěr není tak povzbudivý.
Zdá se, že nazrzlí slimáci ( ve všech věkových kategoriích) se ferr. cpou jak zjednaní, nicméně, poté, co se nažerou, pokračují na rostlinu ( mám jednu testovací rudbekii okolo které mám cca půl metru mezeru ze všech stran - tu jsem použila jako testovací). Někteří si udělali pauzu, chvíli vypadali, že je po nich, ale pak se zas vydali na cestu.
Dospělý šnek s boudou ( bylo testováno na 2ks) se přes granule fofrem přeplazil k rostlině, granule vůbec neochutnal

.
Tmavě hnědý slimáci ( 2ks) bez náznaku rezavé barvy se mezi granulemi prokličkovali a utekli, neochutnali, ale možná jen zdrhali do bezpečí podrostu. Vzhledem k tomu, že na jiných místech jsem ty samý "hnědáky" viděla granule konzumovat, nevyvozuji z toho žádné větší závěry.
Nicméně, po prvním posypu kolem rudbekie granule zcela zmizeli a druhý den jsem tam načapala během cca 1 hodiny ( někdy po ž18 hod.) kolem 15 ks slimáků všech byrev ( vyjma těch strakatých, ti vylézají až za tmy).
Dosypala jsem další várku a následující den už byla rudbekie znatelně vyšší, granule převážně kolem zůstaly.
Takže to funguje možná ne úplně stoprocentně, ale dostatečně

.