Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. dub 2015 07:14 #295656

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Iveto, má to vtip, pěkné. Po ránu mi chvíli trvá než se proberu, po přečtení tvého návrhu jsem se přistihla, že se nahlas směju, čímž jsem přilákala svou rozespalou drahou polovičku se slovy, "hm veselé velikonoce, viď? Pro mě méně ."... :) :) :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. dub 2015 07:37 #295658

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jako pro obveselení to není špatné , ale pokaždé uvažovat ,co tím pisatel myslí je dost otravné .přimlouvám se aspoň o vypsání jednoho jména .
Poslední úprava: 05. dub 2015 08:59 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Ajka

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 05. dub 2015 10:40 #295662

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
ČS si většina lidí odvodí, ale korová spála není tak známá a budu-li dávat do vyhledávače dotaz (ve smyslu co na to funguje, co s tím lidé dělali na svých zahrádkách, jak se podařil zásah), tak je člověk ztracený - není-li uvedená zkratka hned někde na začátku, na straně 61 to najde málokdo. Ne každý má čas procházet 14 dní po večerech vlákna, kde by se mohlo něco relevantního objevit, většinou když hledám chorobu, potřebuju co nejvíc informací hned.
Jelikož tohle forum slouží pro spoustu lidí jako informační - referenční, tak bych korovou zatím vypisovala, z výše uvedeného důvodu.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. dub 2015 10:14 #295692

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Jasně, Marijko, že informační hodnota je na prvním místě a taky bylo ujasněné v pravidlech fora používání zkratek tak, aby výpovědní hodnota nebyla dotčena. A prakticky je možná rychlejší napsat spála než KS, co?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. dub 2015 10:16 #295694

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Našla jsem zajímavé stránky, jsou tam obrázky "koloběhu" patogenů zahradou : www.oardc.ohio-state.edu/fruitpathology/...rape/All-Grapes.html

Včera jsem totiž vyndavala ty kanadský borůvky, co mi tu nejdou a dávala je do velkých květináčů ( 15 a 20l) a ty starý mají něco podobného jako je ta korová spála na růžích, takže hledám na netu, jjestli to může být i na borůvkách, nebo co to je :huh:
Poslední úprava: 06. dub 2015 10:19 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. dub 2015 11:14 #295696

• zeuwicka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 472
Kanaďáky mám několik let, už jsou větsí jak já.. taky ty fleky mám a vždy to zatím bylo stárnutí výhonů, které se pak asi za dva roky odstřihly.. nemůže to být spíš to stárnutí? Píšeš, že ti nejdou.. Kde je máš nasázené? V čem? Slunko mají? Jak často zaléváš?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. dub 2015 14:09 #295699

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Jana V. napsal:
Našla jsem zajímavé stránky, jsou tam obrázky "koloběhu" patogenů zahradou : www.oardc.ohio-state.edu/fruitpathology/...rape/All-Grapes.html

Včera jsem totiž vyndavala ty kanadský borůvky, co mi tu nejdou a dávala je do velkých květináčů ( 15 a 20l) a ty starý mají něco podobného jako je ta korová spála na růžích, takže hledám na netu, jjestli to může být i na borůvkách, nebo co to je :huh:

Psala jsem někde jinde, že těch hub coniothyrium je několik druhů, tři z nich napadají růže, některá vinohrady, Znám ještě coniothyrium hellebori na čemeřici....
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. dub 2015 18:01 #295707

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Zeuwicko, ony u mě nemají příhodné podmínky, je tu sucho a vesměs vápenitá zem. Ani zalévání ani přidaná rašelina zřejmě nestačily....
Může to být stárnutí větví. Problém je, že mi ty borůvky odmítají odspodu vyhnat větve nové a ty staré jen postupně odumírají. No nic, zkusím ještě ten květináč, dostanou hlubokou podmisku, aby měly stálou vodu.

Iveto, ale chápu to správně, že se vzájemně nenapadají ( tj. růžová je jen na růžích)?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. dub 2015 21:45 #295713

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
JanoV., já tě asi přestanu mít ráda. Odpoledne jsem prohlédla svoje 4 chudinky kanadských borůvek a ty flíčky taky našla :dry: . A to je nestřihám, čili zanesení nástrojem vyloučeno.
Je fakt, že mi taky moc nejdou. Ale u mne je to naprosto nevhodným místem, přesně jak píše Zeuvicka. U paty staré jabloně, takže sucho a sucho.
Nicméně mě lehce přirůstají, ale výškou jsou tak na 60cm. Musím je už konečně přesadit.

Jinak mám už z té korové spály slušný stihomam - koukám všem do zahrady a prohlížím, jestli ji někde nezahlídnu. Dokonce jsem ji našla na plané šípkové růži u lesa!
Opět jsem musela některé růže zastřihnout. Dokonce i podzimní Sweet Blondie z Lottumi měla flek!
Už se ale přikláním k verzi, že by to mohlo být tím velkým teplotním kolísáním v noci a přes den.

Pro tu zkratku jsem to spíš jen tak plácla. Nicméně už pro snadnější vyhledání o chorobě samé by bylo lepší se tu dohodnout, jak ji pojmenujeme. Neboť jí každý zoveme jinak. Např. Květa v sekci O růžích - houba. Další fleky atd. Takže už teď je v tom trochu zmatek. Fungovalo kdysi tady téma www.krasneruze.cz/index.php/forum/3-tech...0979-ty-vase-zkratky. Tam bychom to zanesli. No a jako další fakt: spoustu zkratek si bez rozdílu prostě děláme sami už ze samotných názvů růží. Viz: Gertrudka-GJ. Woh, Sdml, atak bych pokračovala do nekonečna.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 06. dub 2015 21:54 #295714

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Tak ještě promyslet, čím letos stříkat. Je evidentní, že smíchat Agrobio s Koloidním AG(nebo jiný bio a eko přípravek) by nebylo moudré. Už z důvodu vyloučitelnosti málo působícího přípravku.
Tak kdo jste s čím začal?

Adriano, já jsem jen porovnala ceny za 1 ks a dávkování jsem trochu vzala letem.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa