Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 01. čen 2015 22:44 #297081

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Nevím, ještě jsem se jí neptala, ale asi to i fungovalo, nevšimla jsem si, že by to měla nějak ožrané.. Mně jdou většinou jen na růže a na třešeň. Zbytek je moc nezajímá, nevím, co okusovaly jí, jen jsem si tý pěny všimla. Dej vědět, jestli stačí udělat z toho hranici kolem pozemku. Jsem trochu skeptická, že by je to až tak zastavilo, že by ji ani nepřekročili za bufetem uvnitř.. :)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 08:46 #297083

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Asi jsem našla první flíčky černé skvrnitosti :angry: Zatím na pár lístcích u Louise O. a květníkové,přesazené do země.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 09:36 #297088

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ne jen skvrnitost , ale rez !!!! teď jsem stříkala na mšice .. tak na to ostatní později. bojím se , že bude pršet .. , ale je nejvyšší čas . na rez máte něco speciálního ?? kde máme naše odborníky?? Honzo , Květo -- HELP !!
Poslední úprava: 02. čen 2015 09:37 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 10:37 #297089

• mišpule
  • Platinum Boarder
Furt se honí mraky,každý večer přeprška.Bylo krásné ráno,úplně bez mráčku a už se zase tahá oblačnost.Nejen bílá oblaka,ale i nízko šedé cáry.Mám nachystaný Hycol+fungicid,ale nějak nemám šanci stříknout,aby se to nespláchlo.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 10:47 #297090

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já už musela stříknout taky. Ze dne na den se růže zimované ve skleníku ( nyní venku) pokryly padlím,byly úplně bílé a další, co byly cca v metrovém dosahu už to chytaly taky. Ale i normálně venku přezimovaná ( už třetím rokem na stejném místě) Pink Cloud taky bílá. Mám kolem ní asi 15 růží, už se i na nich začalo objevovat, takže jsem chtě nechtě musela. Upřímně, v tu chvíli jsem si na svoji averzi k chemii ani nevzpomněla. Ono je to něco jiného, když má 1-2 růže sem tam černý flíček, ale když je celá růže bílá a hrozí, že nakazí i ostatní, není nad čím váhat. Měla jsem doma jen odloni nepoužité Dithane DG neotec, takže jsem ho použila. Kupodivu to z některých růží to padlí úplně "smylo". Ale ty zimované ve skleníku jsou bílé pořád :( . Koupila jsem ho znovu a chystám se postřik opakovat. Měla jsem je malou litrovou flaštičku, jednak nevyzbylo na všechny, jednak i ty stříknuté byly stříklé jen svrchu. Tím ručním postřikovačem nešlo pořádně stříknout do vniřku keře.
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 11:42 #297094

• mišpule
  • Platinum Boarder
www.agromanualshop.cz/folicur-al-500ml/
Nemáte někdo zkušenost s tímhle?
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 14:39 #297103

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Mišpul, zkušenost nemám a asi ani hned tak mít nebudu. Půl litru, bez ředění, to není nic pro nás růžomilce, pro které pětilitrový postřikovač není vzhledem k počtu růží nic moc ;)
Téma bylo zamčeno.

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 15:55 #297105

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kájo, pro rzi na okrasných rostlinách mají registrovánu účinnost :
www.agromanual.cz/cz/atlas/choroby/choro...krasne-rostliny.html
--
Jak vysoká úspěšnost zásahu je nemohu sloužit. Rez nemívám.
--
Loni byly u mne nějaké náznaky, použila jsem Talent, spíše ale preventivně než abych měla již přímo výtrusy na listech. Smrdí, nenechává na listech stopy.

Zkušenosti mám také s Dithane a Delan, stříkám jimi, ale primárně na ČS.
--

Letos jsem si koupila Zato, jednak se mi líbí popisovaný účinek, druhák - je cenově velmi přijatelný ( levnější než Syllit ). Není vidět na listech. Jen jak míchám do jednoho postřiku fungicid + hnojivo + HycolZ ( jako smáčedlo ), vysrážel se mi. Domnívám se, že díky Hycolu. Při dalším postřiku už použiji origoš smáčedlo.
Neklame-li mne pamět, kdysi Zato používal Honza. Honzo, jaké byly dojmy ?
--

přímo deklarovanou účinnost na rez na růžích má pak Saprol.
www.agromanual.cz/cz/atlas/choroby/choroba/rez-ruzi.html
www.agromanual.cz/cz/pripravky/fungicidy...m-chorobam-ruzi.html
Ale :
u nás ho nemají
je poměrně drahý ( cena/litr postřiku )
Poslední úprava: 02. čen 2015 15:58 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, alenak

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 16:03 #297106

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďka napsal:
Mišpul, zkušenost nemám a asi ani hned tak mít nebudu. Půl litru, bez ředění, to není nic pro nás růžomilce, pro které pětilitrový postřikovač není vzhledem k počtu růží nic moc ;)

svatá pravda, paní předsedkyně.. :woohoo:

nedávno jsem stříkala, 15 l vycákáno a to se mi ještě na 4 růže nedostalo.
Už jsem nerozmíchávala další dávku, bude kontrolní vzoreček.
Kus mám Zatem, menší část Syllitem.

... no a pak zapršelo, samo tak, že zem suchá, ale postřik Vítekde.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch

Nemoci, škůdci, poruchy růstu růží 02. čen 2015 18:54 #297107

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Dneska jsem plela kolem Jasminy, kterou jsem letos dost zkracovala kvůli korové spále. Cca měsíc od zakrácení jsem si všimla, že na jednom výhonu, který jsem nechala docela dlouhý, se ještě vyskytuje spála. Neudělala jsem nic.

Po 14 dnech byl výhon flekatý prakticky komplet, ale listy rašily stejně silné jako na ostatních zdravých výhonech. Tak jsem to schválně zase nechala na přírodě. Zapomněla jsem na milou Jasminu a vzpomněla si na to až dneska, když jsem kolem ní otrhávala přerostlou trávu. Fialové tečky na výhonu jsou, ale připadá mi, že ve výrazně menší míře. Předtím byl výhon fialový téměř komplet, teď jsou to zas jen ty tečky. Výhon oproti ostatním nijak nezakrňuje, nezaostává. Tak ho zas nechám a uvidí se.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa