Dobrý den, chtěla bych poprosit zkušenější pěstitele růží o pomoc při výběru růžičky ke zdi verandy se západní orientací. Zeď je bílá, vysoká asi metr (pak už jsou okna, která nechci stínit) a široká cca 3,5 m, místo jsem si nechala zhruba uprostřed, takže v úvahu by připadala nějaká středně vzrůstná růže s tmavšími květy - červená, tmavší růžová, fialová - raději bych nějaké menší, spíše jednotlivé ušlechtilé květy. Slunce tam svítí nepřetržitě od oběda až do večera a v kombinaci s kamenným zápražím tam v letních dnech bývá pekelné horko, a navíc do místa, kam budu růži sázet, už vlastně ani neprší (přesah střechy), takže by měla dobře snášet sucho. Se zálivkou samozřejmě počítám a předpokládám, že až se růžičce rozrostou kořeny, dosáhne si pro vodu hravě (pod velkými žulovými placáky zem nikdy nevysychá), ale přece jen bych nerada, aby mi uschla, když odjedu na pár dnů pryč. Čistě podle vzhledu by se mi líbila Red New Down, ale nevím, jestli je to dobrá volba. Můžete někdo přispět svými zkušenostmi s jejím pěstováním a případně přihodit nějaké další tipy? Další podmínkou je odolnost vůči chorobám, chemií nic stříkat nechci. Děkuji všem a zdravím, Lenka
Dále bych se chtěla zeptat na zkušenosti s pěstováním růže Bleu Magenta - hádám správně, že ta by se na výše zmíněné místo moc nehodila?