Vlaďko, tuhle fotku znám, slintávám nad ní.. jenže... onen pán ( Mitchell ) sice uvádí z6, ale žije v New Jersey, státě zahradníků. Tam mají jiný charakter zimy ( i léta, pravda ) .. se jim to tam pěstuje. Pokud klikneš na jeho fotky, koukni jakých rozměrů mu narůstá Saly Holmes ( u mne pravidelně k zemi i pod ní.. ).
Depkoidní na té fotce je, že píše, LL stará 2 roky, že.. to bych tedy také moc chtěla
L.Lassie u mne přezimovala již 4x ( sázená na podzim 2009 ). Pravda, moje podmínky, že... 3x zima nad -22. st., letos ta -20.
Můj dojem : kráska, běh na delší trať.
Fakta : mám ji zasazenou na poměrně chráněném místě ( měla jsem tam vždy choulostivky ), "záda" chráněná po cca 3 m dílnou. Slunce celý den, písčitější půda než jinde ( pozůstatky po kdysi složeném písku ), špatně se zalévá ( voda stéká do studny ). Nicméně, loni i předloni si na nedostatek vláhy nemohla stěžovat, pršelo dostatečně v letních měsících.
V prvním roce mi klopila květy ( viz d. Moschata ). Pak již ne. Květy mají průměrnou ( ba i kratší ) trvanlivost, žádné plasťáky. Pravda, vždy si vybírá ke kvetení horké dny, v té době růže odkvétají všechny rychle. První násada květů velmi bohatá ( obsypaná ), druhá várka již skoupější, delší pauza.
Krásně voní.
Po každé zimě stříhána k zemi ( jeden rok tuším zbyla 3 očka nad ). Loni kousíček keře vymrzl. V prvním kvetení výška cca ( max. ! ) 70 čísel, v druhém ( opět max. ) cca 120. Tloušťka prutů na bázi cca 1 cm, konce - špejle. Samonosná, vzpřímený růst, úzká. Zdá se mi, že neochotně větví. Třeba se to změní léty, stářím. Moc místa u mne ale nikdy nepotřebovala

.
Ptž. jsem si tvůj příspěvek přečetla, šla jsem do ní zkusmo šmiknout. Letos se i vršky zdají mrazem nepoškozené. Je ale brzy, mohou se ukázat nějaké mrazové plotny. Edit : pamatuju si, že jeden rok jsem juchala, jak jsou stonky krásně zelené, pak jí "došlo" a stříhala jsem.
Snad si zapamatuji, že jses na ni ptala, podám info po střihu. Kdyby ne, nakopni mě, jo ?
Tož to by bylo za mne, teď jiní.
Mám tuhle růži moc ráda. Brala jsem si ji na doporučení Dresly, patří k jejím oblíbenkyním.