Původní Bouquet Parfait jsem sázela v roce 2009. EvaL ho má - pokud ne stejně dlouho - tak jen o rok ( ? ) kratší dobu.
Původní rostlina mi zahynula, pěstuji další. Jeden podnožový, druhý na vlastních kořenech.
Měla jsem tedy možnost s ním žít již v těch krutějších zimách.
Řadím ho k těm méně mrazově odolným moschata hybridům. Při mrazech kolem -20.st ( a výše ) umrzal k zemi. Původní rostlina, oslabená rakovinou, nepřežila krutozimu.
( nádor byl až k místu očkování )
Na HMf je málo fotek celého keře, google poskytuje více náhledů.
www.google.cz/search?q=rosa+Bouquet+Parf...rc=vkC9vA9x9cP4TM%3A
vyjma jednoho pohledu je ( doufám ) docela dobře vidět habitus i způsob kvetení. U mně vypadá podobně - široká základna, poměrně dost prutů, tvar širokého V. Samonosné, skoro vzpřímené pruty ( tloušťka 3 cm a více ). Velké květní shluky, s výbornou trvanlivostí, kvetoucí pouze na koncích prutů. Typická velká středová "bakule", po její straně dvě menší květenství, často vykvétající až později, po rozkvětu té středové ( prodlužují dobu I.fl. ). Keř poměrně husté olistěný. II. fl. stíhá celkem bez problémů.
Nové větve tvoří celkem ochotně. I při střihu k zemi jeho výška bývá min. 100 - 150 cm při prvním fl., vyšší při fl. druhém.
Řadím si ho mezi pozaďovky, sadovky ( výška + 150 cm min. ). Jako popínavku myslím ne - jednak pruty jsou neohebné v podstatě od začátku růstu, druhák - mrazy.
Po těchto mírných zimách jsem s ním jako se sadovkou zacházela. Pruty jsem pokrátila cca o 1/3 - pod košťátka - u jednoho keře, druhý jsem stříhala o něco více na cca 50 - 60 cm. Bylo mu to šumák. Dorostly na 150, oba. Po I. fl. jsem odstraňovala pouze odkvetlíky ( žádný zpětný střih ). Ten původně více stříhaný na konci sezony měl ke dvoum metrům výšky, druhý cca 160. Rozdílu ve výšce nepřikládám nijakou důležitost.
Miško,
. Třeba příští rok se bude "White Magic" jevit jinak . Ty dvě možnosti, kt. jsi nalezla - měly by se lišit velikostí květů. Ono až jich bude povícero v této druhé sezoně, možná bude určování jasnější. Ale nejspíš nikdy se s jistotou pravdu nedozvíš. Přece jen, L. růží zde je pěstováno poskrovnu, není možnost srovnání a na f. vypadají tyto růže podobně.
ad Sourire d'Orchidee - ano, on sem nepatří. Podle dostupných pramenů to moschata není + vyšlechtil ji Francouz Croix. Njn, to jsou ony nepostačující - dnes, s rozšiřující se pěstovanou kultivarovou základnou, - kdysi zakládané šlechtitelské diskuse. Asi by se o něm mělo psát v Pel-melu, nic jiného zde vhodného není.
Už si nepamatuju, co jsem tu o něm - kromě toho, že jsem po něm toužila, psala. Tenkrát jsem ho sem ( asi, možná ) zařadila proto, že jsem jím byla nadešná po shlédnutí u Dresly na poli- V té době ho nikdo jiný kromě Lens Roses v sortimentu neměl. Její rostlina také v tomto růžařství byla zakoupená. Stejnou historii má i Maria-Louise Velge. Teprve po několika letech je obě zařadil do sort. prodávaných růží i Lottum. Ani nevím, nedívala jsem se, jestli M.L.Velge je u nich k mání. Po několik let ji sice na stránkách měl, ale od počátku prodejní sezony ji vedl jako nedostupnou ( jsem se každoročně dívala ).