Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Lensovy růže + moschata hybridy

Lensovy růže + moschata hybridy 23. dub 2016 19:19 #305991

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
checht, tak nějaký hodně zdobný. Páč bude celosezónně vidět :laugh:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: varouch

Lensovy růže + moschata hybridy 14. kvě 2016 22:18 #307166

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Opět dotaz sem - je nějaká Lensovka nebo jí podobná (jednoduché květy, opakující, zdravá i bez chemických poplachů každé jaro) hodně voňavá? Nějak jsem doteď vůni nikdy neřešila, ale tak nějak by se mi najednou výrazná voňavka do přírodního kouta hodila. :) Je mi jasný, že si dost vymejšlím, ale kde jinde se zeptat než tady? Napadá mě mnou nedávno probíraná Queen of the musk, máme v šuplíčcích i jiné?
Poslední úprava: 14. kvě 2016 22:19 od varouch.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 15. kvě 2016 01:21 #307174

• Květa
  • Moderator
Varouchu, k růžím nižším než 80 čísel nečichám. :laugh: Se bojím, že se překotím.
Tudíž nevím, jestli QofTM voní. Do dálky asi ne nebo si to neuvědomuji.

z mých Lensovek voní nejsilněji Guirlande d´Amour, na několik metrů, ale mám ji velkou.
Vonět co si pamatuji má i Rush ( bližší reference snad EvaL, páč ho nevlastním ).

z moschata h. - mne napadá Darlowś Enigma

--

z ostatních ( jednoduchý květ atd.. pouze nevím, zda bez postřiku zdravá, páč stříkávám )
- M.L.Drevon
- Declic
v tuto hodinu mne víc nenapadá
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Lensovy růže + moschata hybridy 15. kvě 2016 01:36 #307177

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Ono se to vylučuje - růže s jednoduchým květem a silná vůně.

MartaZ. před léty sháněla voňavou jednoduchokvětku mezi jehličnan,
nakonec tam má (tuším) ´James Galway´, skoro to vyšlo. :cheer:

Taky každý vnímá vůni a její intenzitu jinak, že.
Květa zmiňuje možnou ´Rush´ - za mne nevoní vůbec.
Reference k ní má dodat Eva L., jenže Eva tu před pár lety
např. o ´Iceberg´ - ´Schneewittchen´ tvrdila, že voní silně...

Vůni vnímám z narostlého-nakvetlého keře ´Vierge Folle´,
ale - opět - je to vůně, kterou zaregistruješ, až když zaklekneš do záhonu
a pleješ (či jinak robotíš) tam, jsi tam (desítky) minut, atd.

Ta klasická silná vůně voňavých (historických) růží se v jednoduchém květu
chemicky dosáhnout nedá.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 15. kvě 2016 02:07 #307180

• Květa
  • Moderator
Honzo, budu částečně oponovat.

Ono je to s tou vůní zapeklité. Ano, jak píšeš, každý ji vnímá jinak.
Jsem loni ( ? ) četla nějaké pojednání o tom, do jaké teploty růže voní a kdy voní nejsilněji.

Musím říct ( a myslím, že jsem to již tu také psala ), že v loňských vedrech běžně silně vonící LO ( tj. ta těžká vůně hist. růží ) byla potlačená. Nevoněla tak silně jako v letech jiných. Přebily ji jiné.
Pokud budu probírat hlavou růže, které pěstuju a striktně se držet toho, že za růži s jednoduchým květem budu považovat pouze růži s 5 okvětními plátky - pak ano, žádnou takovou nemám.
M.L.Drevon jich má 10, loni voněla z mých růží skoro nejsilněji ( po Palais Biron ). Vůně klasická, růžová.
Declic ( taky 10 plátků ) voní dost silně, citrusy. V horku nikoliv, to pouze slabě.
Zapomněla jsem na Dawn Crest ( 10 plátků ) - kořeněná vůně, hodně zajímavá. Ten v tropech také voněl slaběji ( a to by neměl.. :( )

- k Rush jsem si u EvyL čuchala, pamatuju, že voněl. Jestli silně nebo ne si nevybavuju.
Vzhledem k tomu, jak ho má EvaL narostlého a jak bohatě kvetl, přispěl-li by každý květ jen kouskem, pak součet vůně by byl značný.. ( jako je to právě u té Guirlandy dÁmour - samotný květ voní slabě, ale vzhledem k tomu, že jich na keři je několik set ( budu při zemi, do tisíce nejdu :laugh: ), pak mohu tvrdit, že voní do dáli ).
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Iveta

Lensovy růže + moschata hybridy 15. kvě 2016 09:06 #307190

• varouch
  • Platinum Boarder
Já vím, že vůně jde proti jednoduchému květu, tím pádem ten výběr bude omezený, ale růže bude (budou) do zahrady, která by měla být dost přírodní a hlavně majitel určitě nebude stříkat a piplat angličanky, o růžích toho moc neví, ale ti místo si o nějakou přímo říká. K domu bych mu ráda propašovala Louise Odier, případně Jamese Galwaye, a ostatní bych ráda s jednodušším květem. Na Guirlandu jsem zapomněla, díky za připomenutí, ona by mi naskočila, hned jak se Květě rozkvete. :) Místa bude dost, skoro koketuju s tím, sesadit dvě k posezení..

Rush a Marii Louise Drevon mám od loňska zasazenou, tak uvidím, jestli voní.
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 15. kvě 2016 09:51 #307195

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Myslím si, že debata o intenzitě vůně té které růže by asi byla nekonečná. Je přece tolik faktorů, které vůni ovlivňují. Podle mé zkušenosti záleží např. na tom, jestli růži testujeme ráno, v poledne, večer, za teplého, nebo studeného počasí, jestli svítí sluníčko, nebo je zataženo, jestli je květ čerstvý, nebo uvadající, dokonce podzimní květy se vůní liší od červnových. A v neposlední řadě je to i individuální schopnost vnímání vůní obecně. Alergikovi s věčně ucpaným nosem budu asi zbytečně dokazovat, jak krásně voní třeba Gertruda Jekyllová. :cheer:
Ale k věci. Z moschata hybridů s jednoduchými květy, které vlastním, skutečně nejvíc voní Rush. Ne nijak silně, spíš průměrně. Škoda, že není řeč o plnokvětých m.h., protože vůně např. Lavender Lassie, nebo Excellenz von Schubert je úchvatná. :kiss:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, Iveta

Lensovy růže + moschata hybridy 15. kvě 2016 13:08 #307210

• Květa
  • Moderator
V noci jsem zapomněla ještě na jednu voňavku s jednoduchým květem ( méně než 10 plátků ) a tou je Summer Wine. Ovocná, silná vůně.

Z toho mého výčtu zapadla Darlowś Enigma, té striktní definice jednoduchého květu naprosto přináleží ( 4 - 8 plátků ). Já ji nemám, ani jsem k ní nečuchala. Jen si pamatuji scénku, kdy nás Dresla na poli nabádala, abychom si k ní šly přivonět. Byla v pozadí, měla jsem hedvábnou sukni, odmítla jsem. Ty, co k ní ale došly, dělaly ách. Tak snad voní, silně, přijemně..
HMF říká strong.
--
Ono je vůbec složitější se do nějaké definice vejít ( nejen o vůni ), pro někoho představuje pojem ( napadá mne přírodní, jednoduchý květ, romantická, ) něco o štípek až kousek jiného.

--
EvoL, to jsem ráda, že jsem si Rush pamatovala celkem dobře. Plácnu - když jsem Evě naposledy očuchávala zahradu, nejvíc mne brala vůně Dieter Mullera. Nevoní tak silně, ale pro mne velmi příjemně, zajímavě. Proti tomu např. Big Purple, kt. bez pochyby voní silně - pro mne příjemnou vůni nemá. Neoslovuje mne. Ale asi jen mne.. :)
--
ad Guirlanda - Varouchu, třeba počítat se vzrůstností ( moje dost přísně stříhaná má rozpětí 3 m ). Bezpracná úplně není. Nemívá ČS ( stříkám ), proti jiným moschata se mi jeví ( u mne ) i poměrně mrazuvzdorná. Práce spočívá v tom velkém množství soukvětí. Po I. floru je pakárna je všechny odstříhat. Kolečka.
Nevím, zda by bez odstranění zakvetla podruhé.
A ještě jedna věc - podobně jako mnoho jiných bílých ( to je holt jejich nešvar ) je krásná v počátku kvetení. I proto je všude zachycována v tomto stádiu. Odkvétající kvítky částečně na klacku zůstávají, ani poklepem neopadají zcela. Mně to nevadí, ale někomu by mohlo. A ještě jeden postřeh - pokud je avízován déšť, chodím ji oklepat před ním. A ofoukat. Oprší, okvětní plátky napadají na listí, nalepí se na něj a v tom případku je zaděláno na houbu. To ale je případ mnoha drobnokvětek..

--
pro onoho zákazníka - uvažuji - co u posezení upřednostnit. Dlouhokvětost či vůni.
Ptž. nenemocnou, nenamrzající, vonnou, dlouhokvetoucí, nelepící ani nevyhořící... jsem asi ještě nikde nevyšťourala. Vždy jedna z těch šesti OK vlastností je potlačená nebo chybí zcela.
--
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, Iveta, Jikra, Ajka, alenak, Pavla K.

Lensovy růže + moschata hybridy 15. kvě 2016 15:24 #307236

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Květa napsal:
V noci jsem zapomněla ještě na jednu voňavku s jednoduchým květem ( méně než 10 plátků ) a tou je Summer Wine. Ovocná, silná vůně.

:cheer: Já jsem si zase ráno vzpomněla na silně vonnou šípkovou růži, která, jestli se nemýlím, má jednoduché květy. :cheer:
Téma bylo zamčeno.

Lensovy růže + moschata hybridy 07. čen 2016 11:33 #308948

• varouch
  • Platinum Boarder
Vlastníci Mozarta - popne mi 2.5m vysokou pergolu až nahoru? Z druhé strany se brousí zuby vistárie.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa