V noci jsem zapomněla ještě na jednu voňavku s jednoduchým květem ( méně než 10 plátků ) a tou je Summer Wine. Ovocná, silná vůně.
Z toho mého výčtu zapadla Darlowś Enigma, té striktní definice jednoduchého květu naprosto přináleží ( 4 - 8 plátků ). Já ji nemám, ani jsem k ní nečuchala. Jen si pamatuji scénku, kdy nás Dresla na poli nabádala, abychom si k ní šly přivonět. Byla v pozadí, měla jsem hedvábnou sukni, odmítla jsem. Ty, co k ní ale došly, dělaly ách. Tak snad voní, silně, přijemně..
HMF říká strong.
--
Ono je vůbec složitější se do nějaké definice vejít ( nejen o vůni ), pro někoho představuje pojem ( napadá mne přírodní, jednoduchý květ, romantická, ) něco o štípek až kousek jiného.
--
EvoL, to jsem ráda, že jsem si Rush pamatovala celkem dobře. Plácnu - když jsem Evě naposledy očuchávala zahradu, nejvíc mne brala vůně Dieter Mullera. Nevoní tak silně, ale pro mne velmi příjemně, zajímavě. Proti tomu např. Big Purple, kt. bez pochyby voní silně - pro mne příjemnou vůni nemá. Neoslovuje mne. Ale asi jen mne..

--
ad Guirlanda - Varouchu, třeba počítat se vzrůstností ( moje dost přísně stříhaná má rozpětí 3 m ). Bezpracná úplně není. Nemívá ČS ( stříkám ), proti jiným moschata se mi jeví ( u mne ) i poměrně mrazuvzdorná. Práce spočívá v tom velkém množství soukvětí. Po I. floru je pakárna je všechny odstříhat. Kolečka.
Nevím, zda by bez odstranění zakvetla podruhé.
A ještě jedna věc - podobně jako mnoho jiných bílých ( to je holt jejich nešvar ) je krásná v počátku kvetení. I proto je všude zachycována v tomto stádiu. Odkvétající kvítky částečně na klacku zůstávají, ani poklepem neopadají zcela. Mně to nevadí, ale někomu by mohlo. A ještě jeden postřeh - pokud je avízován déšť, chodím ji oklepat před ním. A ofoukat. Oprší, okvětní plátky napadají na listí, nalepí se na něj a v tom případku je zaděláno na houbu. To ale je případ mnoha drobnokvětek..
--
pro onoho zákazníka - uvažuji - co u posezení upřednostnit. Dlouhokvětost či vůni.
Ptž. nenemocnou, nenamrzající, vonnou, dlouhokvetoucí, nelepící ani nevyhořící... jsem asi ještě nikde nevyšťourala. Vždy jedna z těch šesti OK vlastností je potlačená nebo chybí zcela.
--