Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Tantau (DE) - Nostalgické růže II

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 06. zář 2012 10:33 #283250

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Tak mne napadá, že musím omrknout, co dělá a jak se má v záložním Hans G. Rose.

Za to ´Stephanie Baronin zu Guttenberg´ se má velmi dobře, myslím. I přes to, že je přímo v jádru lalokonosčího hnízda.
(tak mne napadá, že mi Biocont Brno na mou reklamaci nefunkčních hlístic neodpověděl).
Loni jsem ji týral pařížskou kopretinou, jsem si myslel, jak jim to bude slušet, ale kopretina si plivla pod nohy a rozjela se
a chudák Štéfi z toho byla celá opupínkovaná černou skrvnitostí a slabá. Ale listí jí neopadalo - chválím.
Letos je kompletně zdravá, svěží, čilá a odpočinutá. Směrem, kde loni byla letničková kopretina teď vyhodila tři silné výhony,
ty ještě nekvetou. Zbytek keříčku (je malinká, nizounká - ideální do záhonu pohledového ze všech stran) vypadá takto:

Stephanie Baronin zu Guttenberg 5/9/2012
astephaniebaroninzuguttenberg5920121.jpg

astephaniebaroninzuguttenberg5920122.jpg

Květy jsou hodně veliké (v poměru k maličkému keříku), hodně pomalu a dlouho pozvolna nakvétají a dlouho vydrží.
Přitom nepůsobí umělým, plastovým dojmem. Po tom studeném deštíku, co byl poslední srpnový den, vypadaly
květy všelijak. Byly málem až průhledné, trochu napjatě jsem čekal, jestli zplesniví nebo co se s nimi stane a zvládly
to srdnatě - oklepaly se a získaly zpět svou noblesní krásu a smetanovo-korálově bílou barvu.

Stephanie Baronin zu Guttenberg 1/9/2012
astephaniebaroninzuguttenberg1920121.jpg
Poslední úprava: 06. zář 2012 10:41 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, evai, vydrik, jana H

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 06. zář 2012 10:35 #283251

• Oluschka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 135
Honzo, tak ta je překrásná. :up A krásné fotky. Můžu se zeptat čistě ze zvědavosti, jak velkou máš zahradu, že se ti tam všechny vejdou? :ohmy:
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 06. zář 2012 11:21 #283253

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Oluschko, díky. Zahrádka je malá, velmi malá. Navíc rozdělená na dva kousky (jeden vyvýšený, jeden normální)
za domem a dva kousky (jeden normální, jeden snížený) před domem. Tajemství umístění tolika růží je dvojí.
Jednak je mám přeplácané a druhak - máme tu silné mrazy, studenou krátkou sezonu s pozdním nástupem
a brzkým koncem a velké sucho - růže jsou nízké, malé, vždy od země - takže tam, kde někomu stačí jedna růže
(naroste obrovská), já nacpu třeba tři. Nebo pět. :lol:

Moc hezky teď jde do opakování ´Gartenträume´. Loňskou zimu přežila jako jedna z nejlepších. Letošní špatně.
Až jsem už počítal, co zasadím místo ní. Z pod země ale vyrazila silně a vše dohnala. Nepopsatelně voní (Tantau
uvádí ´intoxicating fragrance´) a není to žádný dešťový držák. Horko a sucho ovšem miluje, ideální k jižní zdi.
Je zcela zdravá. Nádhernou a velkou pěstuje Feva z HMF.

´Gartenträume´ 5/9/2012
agartentrume5920121.jpg
Poslední úprava: 06. zář 2012 11:28 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, evai, jana H, Evka

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 06. zář 2012 19:30 #283272

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Dávala jsem sem na začátku sezony svůj Tantautrojúhelníček. Honza správně předpovídal špatnou volbu Ascotu. Měls Honzo pravdu. Ascot si plivnul pod kořeny. Pastela je neodolatelná a Marietherezie se váhavě chystá k druhé vlně kvetení.
tantau.jpg

paste912.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, helena, evai, Martin, mišpule, Lukáš

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 07. zář 2012 21:02 #283348

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
History, syn.Madison, ted kvete podruhe.Uz nevim, proc jsem po ni tak touzila, asi i pro poznamku na HMF-old-fashioned bloom form.jsem zklamana, protoze mi pripomina ruzi ze strelnice.Vuni necitim, ale je zdrava.Vyska souhlasi s HMF, 90 cm.
27.8.2012086.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, helena, mišpule, Evka, Lukáš

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 10. zář 2012 10:57 #283383

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Vlaďko, možná kdyby ´Ascot´ byla v pozadí trojúhelníku, tak by to šlo. Jsem zvědavson na další vývoj,
prosím, zůstaň na tantaudrátě. :)

Evoi, mě se takhle ´History´ moc líbí. Pamatuji si, jak jsem ti ji balil a přemýšlel, co tě vedlo si ji vybrat.
Nedávno tu Květa a Amazonka psaly o tom, že příliš drobnokvětých růží není to pravé ořechové, že to chce ´odrazit´
něčím velkokvětějším, aby záměr lépe vyzněl a vynikl. Mno, myslím, že ´History´ by mohla být správná volba.
Mě se líbí moc. Jsem rád, žes ji dala. A navíc ten názef... ách. :up

Moc semi líbí ´Alabaster´. O té jsem pěl už loni, Květa ji (tuším) viděla v nějakém východonimeckém marketu,
zaujalo ji nepříliš pěkné odkvétání (polomumijky?, ťupkaté, do růžova) - pokud se nepletu.
Loni to bylo v pořádku, odkvétání nebylo moc působivé ale jen při pohledu z blízka (či na fotku). Z dálky růže pěkně září
a plní zvýrazňující (zesvětlující) efekt v zaplněné výsadbě. Při prvním letošním kvetení některé květy odkvétaly pěkně,
jiné měly opět takovou tu polohnědo-růžovo-ťupkatou košilku, opět z dálky ok - viditelné pouze pokud senato člověk
soustředil či zacílil zoom aparátu. Teď, při druhém kvetení (sucho) je vše v pořádku, růže odkvétá krásná - růžovobílá.
Dobře čistí, je zcela zdravá a kompaktní. Dobře si drží keřík a hojně kvete. Zimu přežila výborně - stříhal jsem i živé dřevo,
abych zachoval kompaktní keřík. Nečichal jsem k ní. Moc semi líbí spolu se Stephanie Baronin zu Guttenberg (Alabaster
má dosti světlé listí, Stephanie naopak tmavé, tak popř. pozor na to) a s ostinkami Jude the Obscure a Wollerton Old Hall.
Ty jsou si barvou neskutečně podobné, liší se hlavně vůní (obě mají velmi silnou, jen jiné složení) a W. Old Hall semi (zatím)
jeví o něco životnější. WOH navíc nakvétá spíše v hroznech (na silných výhonech), JTO spíše jednotlivými květy.
Listí WOH je světlejší a má trochu ČS (první rok).

´Alabaster´ 9.9.2012 (velký květ dole je Jude The Obscure, hrozen menších krém. květů napravo nahoře je ´Pastella´
- v jiném záhonu, ale opticky se spojí, nalevo dole prokukuje pár (jeden a třičtvrtě) květů Stephanie Baronin zu Guttenberg
a vlevo nahoře jsou v dočasném - zásobním záhoně vidět Redouté a Charles Darwin, Echinacea je pak ´Coconut Lime´)
aalabaster9920121.jpg
Poslední úprava: 10. zář 2012 11:27 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: fanynka, helena, Kachnishte, Martin, jana H, mišpule, Lukáš

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 10. zář 2012 19:11 #283397

• Oluschka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 135
Honzo udělal jsi mi velkou radost. Zrovna minulý týden jsem domů dovlekla Alabaster z výprodeje v Hornbachu. A k tomu HoneyMilk. Mám teď bílé období. :whistle: Včera jsem se v Hornbachu stavila a mezi všemi možnými květníky tam byla jedna Kordeska zlevněná, ale bez cedulky. Myslela jsem, že to bude něco, co už mám, ale teď mi vrtá hlavou, že poupě (jediné vykvetlé) bylo růžové (většina ostatních nabízených Kordesek byla jiné barvy). Byla vícekvětá, protože z trsu poupátek vykukovalo to jedno růžové. A já vrána usoudila, že když nevím co je zač, tak ji tam nechám. Ach jo, teď bych si hlavu ukousla. :unsure:
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 10. zář 2012 19:36 #283401

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11818
Alabaster mám taky mužu jen chválit bez čs. krásně kvete
Poslední úprava: 11. zář 2012 06:06 od Lukáš.
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 10. zář 2012 20:38 #283402

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Honzo, drobnokvetka by k History byla urcite pekna, ale mam v planu k ni posadit Cardinala Hume(a), pokud na podzim dorazi, z druhe strany uz roste Rose de Resht.Doufam karminem trochu ztlumit tu poutovou ruzovou Historku.
Téma bylo zamčeno.

Re: Tantau (DE) - Nostalgické růže II 11. zář 2012 20:11 #283421

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Oluschko, to jsem rád, že máš radost. :)
Prosím pěkně - byla by nějaká fotka ´Honeymilk´? Myslím na ní už několikátým rokem, tak jestli je proč. Ď.

Evoi, na výsledek jsem už teď napnutson. :up
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa