Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Růže do polostínu

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Růže do polostínu

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
11. lis 2017 18:48 #321083

rok.zaruka

Avatar uživatele rok.zaruka

Klárko
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.17307&tab=1
letost sem přiobjednala další dvě:-D

a k fialové by šla:-P
11. lis 2017 17:43 #321082

bradhal

Avatar uživatele bradhal

V podobném delším stínu od domu mám nově Souvenir de Baden Baden od Kordese, jenom on má slunce až od dvou hodin asi do pěti. Zdá se, že mu to tak moc nevadí, narostl, zdravý ještě teď, kvetl podle mého na prvoročku dobře (doufám, že jsem to sem už nepsala).

Jinak je to asi všude stejné, i s jednáním s drahými polovičkami, i s tím, když začátečník nezkušený dorazí na toto fórum a pak valí oči. Taky musím mít všecko a pak chodím s rýčem bezradně kolem domu. Nicméně dnes jsem našla super místo, kam přehodím okrasné keře a místo nich budu mít lukrativní místa na růže. Jupí.

Mimochodem, k fialové jde podle barevných kruhů dobře i žlutá a oranžová, nemusíš se omezovat na růžovou a bílou. Navíc - potká se ti rododendron kvetením s růžemi?
11. lis 2017 16:27 #321081

Anonym

Avatar uživatele

Záruko, kterou Colette máš na mysli? Na HMF jich je několik. Myslíš ten climber nebo hybrid tea od Meillanda? S tím přeplňováním záhonu to byl právě vždycky můj problém. Asi tak jako s rybičkami v akváriu, vždycky, když mě něco nadchne, tak mám pocit, že musím mít všechno :-) :-)

Bradhal, záhon určitě na jaře rozšířím (vidím to tak na 1,5m x těch stávajících 6m). Teď má metr a víceméně tam jsou teď jen floxy, čechravy, čemeřice, cibuloviny a keř - žlutá mochna. Nebaví mě se na něj koukat a to je blbý, protože ho mám hned naproti oknu z obýváku :silly: Mimochodem, taky když si chceš před drahou polovičkou odůvodnit rozšiřování záhonu, tak prostě konstatuješ, že potřeboval zarovnat?? :P

Už si tady kreslím kolečka v měřítku a snažím se je na plánek záhonu poskládat. Zkusím nakombinovat jednou kvetoucí s opakovaně kvetoucíma. Záhon by měl mít studené barvy, protože nalevo od něj mám obrovský fialkový rododendron a fialovou pivoňku. Takže barvy temně fialová, studená růžová, bílá. V pozadí záhonu je dřevěná palisáda s břečťanem vlevo a popínavou hortenzií vpravo. Slunce ty 2 až 3 hodiny denně, v létě o hoďku víc. Začne svítit o půl desáté, ve dvě je ale konec, slunce se stočí za palisádu a do včera je tam stín.

Až budu mít vymyšlenou kombinaci jednotlivých růží včetně trvalek, tak to šoupnu do vlákna Růžové kombinace a tam to zkusíme doladit :-) Děkuji, Klára
11. lis 2017 10:48 #321078

bradhal

Avatar uživatele bradhal

Hm, nemám moc vlastních zkušeností, abych o tom mohla psát, ale třeba F. J. Grootendorst, červený i růžový, je v Losinách obrovský keř, koule přes dva metry rozhodně. Taky co tu lidi mají Westerlandy, to jsou velké keře, a to nejsme v úrodném Polabí. Louise Odier (ta Louise) mají lidi taky velké, podívej se na fotky HonzyPM v její speciální sekci. Dala jsem ji jako solitéru, přisadím k ní ještě jednu, aby to bylo ještě větší, i když 40-50cm se mi zdá málo, nechám větší prostor právě kvůli té její velikosti. Podívej se na ty fotky, co dávají Rusky, ani ony to nemají jako malé keře. Ať z toho pak nejsi zklamaná (i když co, ve tvém případě prostě uryješ další kus trávníku).
Cartieři, oba, i de Rescht, se zatím tváří, že moc nepřerostou uváděné velikosti, Fairy mám různé barvy už pár let, ty jsou taky ok, ale jsou spíš do šířky než nahoru.
11. lis 2017 08:13 #321077

rok.zaruka

Avatar uživatele rok.zaruka

Klárko s historickýma nemám moc zkušenost mám krapet déle Cardinála, kvete jen jednou ale rel dlouho a nádherně voní, mě zatím tvoří souměrný keřík
na 6 m záhon:-DD jak se znám můj metr v hlavě zkresluje a mamon po růžích nafukuje,takže já bych jich tam narvala i víc než 6:-D....ale všeobecně se doporučuje min metr až metr a půl,ale záleží jak se růži bude dařit a jak moc chceš prostor vyplnit....já teď sázela dva Luise cca 40-50 cm od sebe, ráda bych hustý mohutný keř...jinak výplnit prostory se dají i rel dobře klematisem (do polostínu je jich taky dost,resp i moje zkušenost že stín snáší lépe než úplný výpek)

jinak při použití historických jednoukvetoucích, můžeš udělat i kombinaci s jinými stín tolerujícími růžemi,které pokvetou celý rok....já mám třeba v polostínu angličanky Darcey Bussel, Liechfield Angel a kamarádka je nadšená do stínu s Thomasem s Becket
na jednom místě mám i Colette, kde nemá ani ty 4 hodiny slunce a kvete ještě teď, biť teď na podzim měla docela čs(ale to skoro všechny)

prostě až historické odkvetou, budeš mít třeba jeden keřík, který ti místo hezky rozzáří
11. lis 2017 07:34 #321076

Kaja

Avatar uživatele Kaja

tak třeba posledních pět - ty mám
Rose de Resht jsem tady někde popisovala- střední keřík , roste do šířky i do výšky asi stejně
Scheewittchen - u mně popínavá , slaběji opakuje
Sea Foam - popínavá, bílá , střední květ v trsech . kvete ještě ted´
seafoam4.jpg

The Fairy- střední keřík . roste stejně do šířky i výšky . asi metr
Westerland- velice bujná růže , silné prýty. sadová nebo i popínavá. výrazně , svítivě oranžový květ - opakuje
DSCN8758.jpg


Lichtkönigin Lucia-sadová nebo i popínavá , citronově žlutá , opakující
lichtkniginlucia2.jpg

Cardinal Richelieu - fialová , zajímavá barva sadová ,větší vzrůst ,u mně neuspořádaný keř- odnožuje , jednokvetoucí

cardinalrichelieu2.jpg
Přílohy:
10. lis 2017 23:50 #321074

Anonym

Avatar uživatele

Na ruském rosebooku (díky za odkazy!!)jsem si našla růže do polostínu, které by měly být menšího vzrůstu - podle HMF by šířka neměla být větší než 120 cm.

Antony Meilland
Cardinal de Richelieu
Dynastie
Cecile Brunner
Comte de Chambord
F. J. Grootendorst
Fair Bianca
Felicite Parmentier
Gruss an Aachen
Jacques Cartier
Ice Meidiland
Lavender Lassie
Lichtkonigin Lucia
Louise Odier
Knock Out
Martin Frobisher
Marie Pavie
Marmalade Skies
Pink Grootendorst
Robusta
Rose de Rescht
Schneewittchen
Sea Foam
The Fairy
Westerland

Pokud máte některé z těchto růží, odpovídá ta maximální šířka nebo vám některá z nich výrazně víc narostla? Popř. je v seznamu růže, s kterou nejste z nějakého důvodu spokojeni a nedoporučujete ji? Děkuji, Klára :-)
10. lis 2017 19:50 #321072

Anonym

Avatar uživatele

Díky za odkazy!! :-) Azbuka se mi už vykouřila z hlavy, ještě, že jsou ty názvy v angličtině nebo latině :-) Už to tak nějak sumíruju na papír. Kolik byste dali růží vedle sebe na 6m dlouhý záhon? Jedná se mi o výběr z těchto: Ballerina, Mozart, Rose de Rescht, Agatha, Louise Odier, Jacques Cartier, Charles de Mills. Protože do polostínu se většinou doporučují spíše historické nebo hybrid musk, tak jsou to většinou už pořádné keře. Myslíte, že mám vysadit tři a pak se uvidí? Nebo by to zvládlo i čtyři? Děkuji. Klára
10. lis 2017 19:30 #321070

quendery

Avatar uživatele quendery

Seznam růží, které snášejí polostín je tady : www.rosebook.ru/articles/posadka-roz/roz...nevynoslivyh-sortov/ :whistle:
09. lis 2017 19:57 #321047

Kaja

Avatar uživatele Kaja

-
louiseodier1.jpg


louieodier.jpg



Louise Odier mám dost bídnou - od začátku . je nasazená v půlkruhu , kde je položená černá textilka a na ní štěpka. evidentně to některým růžím nesvědčí . postupně hadr vytahuju pryč . stejně na rozpadlé vrstvě plevel roste.
pokud L.Odier chceš nasadit - je to větší růže , nevím jak by třeba obstála vedle Mary Rose - která je menší keřík . a dost podobné barvy.
bílá vzadu je historická jednoukvetoucí Alba Maxima
Přílohy: