Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 29. led 2012 18:49 #276161

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo, díky :) .

Dneska jsem to znovu procházela a přijde mi, že až na Gertrude Jekyll jsou asi všechny malé na to, aby fungovaly u plotu jako clona. proto jsem to trochu přehodnotila.

Abych upřesnila mou představu, ještě jednou přiblížím obě místa:

1. jižní plot na pole, nyní je tam jednou kvetoucí drobnokvětá Martina od Pelců ( nemají jí běžně v nabídce, HMF jí nezná) a Iceberg cl. - ten půjde pryč ( má ČS, poslední roky odmítá opakovat a dost mně štve :angry: ). Takže zůstává Martina ( rambler, drobnokvětá, středně růžová - lehoulince táhne do fialova, zkusím najít foto a později vložit) a v další části je již zasazená Eden Rose, se kterou bych nerada hýbala. Představuju si tam z obou stran nějakou velkokvětou růžovou, nejlépe anglickou sadovku, která nezabere moc místa, aby zbylo i na clematisy ( nyní jsou tam Polish Spirit, DR. Ruppel, Cardinal Rouge, Mme Julia Correvon a ráda bych přisadila nějaké další :) ). Martina sama o sobě zabírá víc jak 4m, celková délka plotu je 9 m.

Vybraní adepti - velkokvěté:
Rosaruim Uttersen
James Galway
Gertrude Jekyll

2. místo je treláž u plotu k sousedům, kde byla pnoucí růžová značená jako Pink Apollo, kterou HMF nezná. O tu jsem přišla.
Na treláži zůstaly clematisy Purpurea plena elegans a Ville de Lyon. Před ní je zasazená Queen of Sweden. Hledám drobnokvětku na treláž (favoritem je Rosarium Dortmund, nejvíc mi připomíná tu "chcíplou" P.A. , ale ještě to není definitivní) a sadovku k Q.of Sweden. Chystám tam rozšířit záhon, takže před ně pak přijdou nižší růžovky 60-80 cm. U těch velkých bych ráda měla kostru, se kterou už nebudu hýbat, s těmi malými pak budu experimentovat :) .

Vybraní adepti k Q. of Sweden:
Princes Alexandra of Kent
Mary Rose
John Clare

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 00:39 #276169

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
JanoV, :laugh: jsi napsala dřív.
Chtěla jsem uzavřít - všechny kromě G.Jekyll zřejmě budou pro tvé potřeby nízké. Ještě dodám - Gertrude Jekyll - mám pouze rok, opakovala mi, velmi časně mi kvetla ( jako jedna z prvních ). Keřík zůstal nízký ( což nic neznamená v prvním roce ). Jak namrzne a jestli se bude chovat jako Honzova - uvidím.
Dojem z 1. roku mám z ní positivní ( což letos platí pro málo A. růží ).
Stejně jako Honzovi se mi při I. i II. návštěvě u Pelců líbil Alnwick Castle.

ad místo 2. ke Queen of Sweden. Zatím jsem kolem ní pouze chodila, nemám ji. Nějak nevím co k ní, proto jsem si ji nikdy neobstarala.
Mně by se možná líbila v kombinaci s modrou ( letos jsem na tuhle barvu ulítlá ) a vyblajchovaným skorobílým clematisem s modravým nádechem.
Takže ode mne tip asi nebude :)
Mary Rose bych k ní nedávala.

ad č. 1
Jamese Galway mám také ráda, líbí se mi tvar květů.
Ještě se zkus podívat na Mistress Quickly, květy má menší ( cca 5 cm ), muffinovité - není to ten echt Austin, to je pravda. Ale - má v sobě krev z rugosy ( hodně zimovzdorná ) a hlavně - ještě kvete a už obrůstá novými květními výhonky, květů mraky. Zamilovala jsem se do ní na poli u Dresly ( vyjadřovala se o ní značně pochvalně ), sahala mi k bradě. Možná bude chtít při odkvětu pomoc, zaklepat větvemi.
Poslední úprava: 30. led 2012 00:40 od Květa.

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 05:07 #276170

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jano, k těm vyšším by se hodila také Hyde Hall. Výšku má podobnou jako James Galway, bohatě kvete, je mimořádně mrazuvzdorná a zdravá.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.124926

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 07:05 #276173

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
EvoL,vybrala jsi krásný odkaz s Hyde Hall.Pokud barva odpovídá,jsem moc ráda,že jsem ji teď na podzim koupila.Jen nevím jestli snese z jedné strany St.Swithun a z druhé Gertrudu Jekyll.Ale bude asi muset,protože už tak jsem zabrala místo,které patřilo jiným rostlinám.Ikdyž "nikdy neříkej nikdy".:laugh:
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 09:00 #276177

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Janě V.:
Růže pěstuju příliš krátkou dobu na to, abych mohla nějak radit, tak jen pár tipů:
K dlouhým nohám nohám Queen of Sweden (mám jí teď 6ks) by se mi líbil nízký keřík Dr. Herbert Gray (narůstá do metru, první kvetení krásné, druhé nenápadné). A k nim pak šalvěje, které vnesou fialovou a kvetou celé léto, a nějaký blankytný palmének, který se tím celým proplete a vytáhne celou kompozici nahoru. Tak. (Zatím si to takto plánuju pro sebe, realizuju (snad) příští sezonu.)
Přikládám pár fotek:
Pozor na měňavou barevnost QofS. U mě jde od skoro bílé přes meruňkovou a lososovou do růžové až tmavěji růžové ve středu květu. To ale asi znáš u svých:
QofS28.9_.JPG

Dr. Herberta Graye mám jarního a hned takto krásně kvetl 14. a 19.6.
Dr.HerbertGray14.6_.JPG

Dr.herbertGray19.6._.JPG

A moje nohaté Queenky (ale já to od nich potřebuju, tak mi to nevadí). Na fotu jsou kvetoucí zatím jen dva keře, další jsem dokoupila na podzim:
QofS31.5.habitus_.JPG

QueenofSweden31.5_.JPG
Následující uživatel poděkoval: Eva L., HonzaPM, hana.johana, skalnička, Kachnishte, Evka

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 11:26 #276179

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Doubravko,moc krásné fotky zejména Dr. Herberta Graye.Nemáš náhodou i foto:The Alnwick Rose,Geoff Hamilton,St.Swithun,Benjamin Britten,Radio Times,Hyde Hall a Charles Rennier Mackintosh?
Není barva Dr.Herberta Greye spíš do studena-na první fotce,nebo se mi to jenom zdá?

Myslíte,že Radio Times může mít i tuto barvu nebo záměna?Jelikož se mi většinou po rozkliknutí odkazu,úplně dole,neobjeví vždy tentýž obrázek,který jsem chtěla ukázat,přidávám přímo kopie.

getImg.jpg

getImg1.jpg

www.helpmefind.com/gardening/pl.php?n=2300
Poslední úprava: 30. led 2012 15:03 od Evka.

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 15:29 #276181

• Eva L.
  • Moderator
Evka napsal:
EvoL,vybrala jsi krásný odkaz s Hyde Hall.Pokud barva odpovídá,jsem moc ráda,že jsem ji teď na podzim koupila.Jen nevím jestli snese z jedné strany St.Swithun a z druhé Gertrudu Jekyll.Ale bude asi muset,protože už tak jsem zabrala místo,které patřilo jiným rostlinám.Ikdyž "nikdy neříkej nikdy".:laugh:

Evko, řekla bych, že se spolu všechny tři dobře snesou. Jen St. Swithun by měla být nižší - okolo 1m, takže by se hodila do popředí. Jinak barevně ladí, alespoň podle mé představy.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 16:13 #276182

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Jojo, růžová Dr. Herberta Graye je spíš studená, velmi podobná růžové jako má Kordesova Pomponela.
Bohužel fota ostatních tebou jmenovaných růží nemám.
Ještě poznámka ke Gerturdě J. - krásně voní, velmi intenzivně. Sama ji nemám, očuchávala jsem ji v zahradnictví a málem jsem ji koupila právě kvůli vůni.
Poslední úprava: 02. úno 2012 22:14 od Doubravka.

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 17:18 #276183

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Doubravko, ách. U Dr. Herbert Gray se asi uáchychám. :) Nemáš nakoukanou Spirit of Freedom? Přijde mi jí nesmírně přepodobná.
Co ty na to? A je Herbert náchylná na teplý déšť do květů? Je vidět, že se jí u tebe líbí - prvním rokem a už takové pěkné výhony. :up

Evo L., prosím, odkud pochází tvůj údaj o tom, že St. Swithun je nízká růže do popředí záhonu? Děkuji.

Jano V., historickou Mme Isaac Pereire jsi nezvažovala? Je dobře vzrůstná, list má tmavý, květ velký, hodně voní a vydrží.
Ve vaší teplé oblasti by mohla být náramná. Mrkni, jakou krasavici vypěstoval Mirek (Olomoucko).
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.149665
Tu bych viděl jako jednu volbu.
A jako druhou přece jen Gertrude Jekyll. Možná u mne pomaleji opakuje proto, že má slunce až od 13 hod. nejdřív.
Na jaře jsem ji považoval za možná mrtvou (nebyla nijak chráněná, jsme vysoko, dostala zabrat). Nakonec za sezonu udělala
nějakých 250 cm minimálně. Nestříhal jsem ji, jen vyvazoval. Vložil bych fotku, ale netuším, na jaké velikosti snímků se děvčata
nakonec domluvila. Možná by u tebe, v suchu a na plném slunci, Gertrude Jekyll byla míň bujná a výhony by časem mohly být silné, samonosné, což vnímám jako plus. Vůni má úchvatnou. Mám 4 kontejnerované kousky, takže mají dobře o rok-dva náskok.
Barva listů by se ti mohla líbit - mladé výhony jsou červenavé, listy jsou tmavě lesklé zelené. Barva květů v horku je světlejší,
podobná její matce - Comte de Chambord. Ve dnech chladnějších je to ta svítivá floxová růžová.
James Galway (mám rád) mě ale letos docela zlobila. Konkrétně dlouhou pausou mezi prvním a druhým kvetením.
Opakovala až v říjnu. Když se uváží, jak hodně teplý podzim loni byl, tak je to na pováženou. Ale tvoje a moje oblast je nebe a dudy.

Květo, prosím, tvoje Gertrude Jekyll opakovala na odkvetlých výhonech?
Nebo kvetla na nových, co během sezony dorostly? Stříhalas? Díky.
Moje Gertrude, co ji v létě děti zlámaly až k zemi, totiž kvetla až do zámrazu.
Mrzí mě, že ta moje málem třímetrová nejstarší Gertrude dostane budoucími mrazy asi pořádně na frak.
Není ani nijak chráněná a už to na dálku nevylepším. Ještě na tři krále byla krásně zelená, kdyby bývala přezimovala,
mohla to být v červnu parádní podívaná.

Evko, St. Swithun a Hyde Hall (není můj šálek kávy) si dokážu představit velice dobře.
Hyde Hall mi lehce připomíná Strawberry Hill.
Gertrude se od nich docela odlišuje, však uvidíš sama, jak to bude, narostlé, vypadat.

U Benjamin Britten je milé, že kvete celou sezonu. Sice způsobem sem tam květ, nikdy aby nebude obalená tíhou květů,
ale zase je to vytrvalkyně. :up
Poslední úprava: 30. led 2012 17:25 od HonzaPM.

Porovnávání a vybírání růží 30. led 2012 17:21 #276184

• Eva L.
  • Moderator
Evko, jsem na tom podobně jako Doubravka, z jmenovaných růží mám jen Benjamina Brittena. Ale Hyde Hall a Radio Times jsou ve zdejší galerii.

B.Britten
BenjaminBritten6.JPG

BenjaminBritten1.JPG
Následující uživatel poděkoval: Doubravka, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa