Doubravko, ách. U Dr. Herbert Gray se asi uáchychám.

Nemáš nakoukanou Spirit of Freedom? Přijde mi jí nesmírně přepodobná.
Co ty na to? A je Herbert náchylná na teplý déšť do květů? Je vidět, že se jí u tebe líbí - prvním rokem a už takové pěkné výhony.
Evo L., prosím, odkud pochází tvůj údaj o tom, že St. Swithun je nízká růže do popředí záhonu? Děkuji.
Jano V., historickou Mme Isaac Pereire jsi nezvažovala? Je dobře vzrůstná, list má tmavý, květ velký, hodně voní a vydrží.
Ve vaší teplé oblasti by mohla být náramná. Mrkni, jakou krasavici vypěstoval Mirek (Olomoucko).
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.149665
Tu bych viděl jako jednu volbu.
A jako druhou přece jen Gertrude Jekyll. Možná u mne pomaleji opakuje proto, že má slunce až od 13 hod. nejdřív.
Na jaře jsem ji považoval za možná mrtvou (nebyla nijak chráněná, jsme vysoko, dostala zabrat). Nakonec za sezonu udělala
nějakých 250 cm minimálně. Nestříhal jsem ji, jen vyvazoval. Vložil bych fotku, ale netuším, na jaké velikosti snímků se děvčata
nakonec domluvila. Možná by u tebe, v suchu a na plném slunci, Gertrude Jekyll byla míň bujná a výhony by časem mohly být silné, samonosné, což vnímám jako plus. Vůni má úchvatnou. Mám 4 kontejnerované kousky, takže mají dobře o rok-dva náskok.
Barva listů by se ti mohla líbit - mladé výhony jsou červenavé, listy jsou tmavě lesklé zelené. Barva květů v horku je světlejší,
podobná její matce - Comte de Chambord. Ve dnech chladnějších je to ta svítivá floxová růžová.
James Galway (mám rád) mě ale letos docela zlobila. Konkrétně dlouhou pausou mezi prvním a druhým kvetením.
Opakovala až v říjnu. Když se uváží, jak hodně teplý podzim loni byl, tak je to na pováženou. Ale tvoje a moje oblast je nebe a dudy.
Květo, prosím, tvoje Gertrude Jekyll opakovala na odkvetlých výhonech?
Nebo kvetla na nových, co během sezony dorostly? Stříhalas? Díky.
Moje Gertrude, co ji v létě děti zlámaly až k zemi, totiž kvetla až do zámrazu.
Mrzí mě, že ta moje málem třímetrová nejstarší Gertrude dostane budoucími mrazy asi pořádně na frak.
Není ani nijak chráněná a už to na dálku nevylepším. Ještě na tři krále byla krásně zelená, kdyby bývala přezimovala,
mohla to být v červnu parádní podívaná.
Evko, St. Swithun a Hyde Hall (není můj šálek kávy) si dokážu představit velice dobře.
Hyde Hall mi lehce připomíná Strawberry Hill.
Gertrude se od nich docela odlišuje, však uvidíš sama, jak to bude, narostlé, vypadat.
U Benjamin Britten je milé, že kvete celou sezonu. Sice způsobem sem tam květ, nikdy aby nebude obalená tíhou květů,
ale zase je to vytrvalkyně.