Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 18:53 #276119

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Jano ahoj. Horní hranice výšky růží stanovena není?
A to, že jsou tebou předvybrané od Austina (a velkokvětky) je náhoda nebo požadavek?

S Queen of Sweden nesmí být proto, že by se třískaly anebo nová by zanikla?
Můžeš, prosím, časem do Austinových růží napsat, jak jsi s QofS spokojená, kvete hodně?

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 19:25 #276121

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jano, vyloženě lososová není žádná z nich. Možná jen P. Alexandra má teplejší odstín růžové. Zdá se mi, že na téhle fotce má svou skutečnou barvu.
www.rosebook.ru/roses/gallery/english-ro...lexandra-of-kent/31/

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 19:58 #276123

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
HonzaPM napsal:
Jano ahoj. Horní hranice výšky růží stanovena není?
A to, že jsou tebou předvybrané od Austina (a velkokvětky) je náhoda nebo požadavek?

S Queen of Sweden nesmí být proto, že by se třískaly anebo nová by zanikla?
Můžeš, prosím, časem do Austinových růží napsat, jak jsi s QofS spokojená, kvete hodně?

Ahoj Honzo,
horní hranice - tak do 2m max.
No, na Austinky mám slabost, takže náhoda to není, ale nebyl to ani vyložený záměr. Prostě hledám náhradu za uhynulou růži a tak jsem pragmaticky brouzdala tam, kde by se dala pořídit - tj. u Dresly, u Pelcových a tak -no, můžu já za to že vždycky vlezu první do Austnek :silly: ?
Queen of Sweden mám 2 roky, zatím se usazovala a byla dost utlačovaná tou růžovou popínavkou (až o jejím uhynutí se letos trochu zmátořila). Zatím nemůžu vůbec hodnotit. Nová růže, kt. k ní bude přisazená, by měla být tón v tónu, ale výrazně tmavší. Jako pozadí je vínový clematis.

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 21:14 #276125

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Jano V., jenom drobnost: měla jsem cca 130 cm od sebe Queen of Sweden a Mary Rose a barevně to pro mě nebyla dobrá volba. Musela jsem MR přesadit jinam.

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 21:50 #276129

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Heleno, děkuji za postřeh :) - přesně tohle potřebuju, tohle z fotek na HMF nevyčtu :huh: .

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 21:54 #276130

• Jana V.
  • Platinum Boarder
HonzaPM napsal:
J
Zapomněla jsem odpovědět na požadavek velkokvětosti - ano, to je požadavek, drobnokvětky už tam mám 2 :) .

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 22:59 #276134

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jano, to víš, už jsem měl v rukávci nějaké ty drobnokvětky. Za reference ke Queen of Sweden díky.

Ke tvému výběru:
Mary Rose
- nestříhaná má holé nohy, vějířovitý keř, místy žlutavé listí, dole opravdu hodně opadává

Gertrude Jekyll
- nedokážu si dost dobře představit, že by její výhony byly samonosné, mám ji tři roky, bez tyčky by se plazila po zemi, doslova
- u mně nerada opakuje, letos neopakovala vůbec (nestříhaná), pokud by opakovala pouze po ostříhání, pak opět nesplňuje jedno
ze tvých zadání (nestříhat)
- angláni ji ale na Fejsbuku zvolili jako top Austinovu růži, něco v tom zřejmě být musí, kdyby u nich neopakovaila, těžko by ji tak kladně hodnotili

John Clare
- nebudu se vyjadřovat (není to můj šálek kávy)

Princess Alexandra of Kent
- líbí se mi moc, mám ji prvním rokem, mj. na Květino doporučení, a tak se mi zalíbila, že mám hned čtyři sazenice z různých zdrojů,
je ale barevně nezařaditelná, měděná, medová, růžová, podle počasí a fáze květu
- připadá mi nižší, nevím, jestli by časem udělala keř přes 150 cm a hustý už od země, zdá se mi spíš čajovková, jestli mi rozumíš

U Pelcových se mi líbila The Alnwick Rose
- splňovala by i jednu z tvých podmínek - rovné samonosné výhony, květy sice trochu klopí, ale na výhonech cca 160 cm mi to nevadilo

Moc jsem nadšený z Young Lycidas, ta je hustá velmi, už od spodu, má tmavé lupení, výhony samy pěkně drží,
barvu má hodně sytou, pokud by ti to vyhovovalo, ještě tmavší, než Gertrude Jekyll a květy hodně silně voní, je dokonale zdravá,
pořád postupně nakvétá, jednotlivé květy hodně vydrží a déšť jim nevadí, je to skvělá růže, ale bude asi spíš nižší

Hodně jsem zvědavý na Harlow Carr, u Dresly na poli (polovina září) vypadala nádherně a kvete jako najatá celou sezonu.

Miška zmiňovala Eglantyne, ta u mne roste rovně jako sloup, krásně voní do dálky, je hodně světlá, takže by byla na to druhé místo,
ne ke Queen of Sweden, ale připadá mi, že pro ní bude platit to, co u Mary Rose - má krev rosa rugosa, tj. vyholování od nohou,
možná se pletu (Zdenko, co ty na to?)
Poslední úprava: 28. led 2012 23:32 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: hana.johana

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 23:12 #276135

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Honzo děkuji :) . Vyholování odspodu až tak nevadí (pokud tedy neopadá "dohola" celá ...), bude odsázená trvalkami do výšky cca 50 cm.
Na ty dvě nové zítra mrknu a HMF a jinde, dneska už mě štípou oči od toho celodeního zírání do PC :huh:

Porovnávání a vybírání růží 28. led 2012 23:29 #276137

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jano, tak to je jiná. QofS (a ostatní) obsázená trvalkami a s plaménkem za zády musí vypadat skvěle. :up

Dobrou.

Porovnávání a vybírání růží 29. led 2012 18:00 #276159

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jana V. napsal:
Předvýběrem prošly tyto:
Gertrude Jekyll
Princess Alexandra of Kent
Mary Rose
John Clare
Jano, z tvého předvýběru mám všechny, jen podobně jako EvaL někt. krátce ( ještě kratší dobu než ona ).
Začnu od zadu a spíš o tom, co si myslím, proč by neodpovídaly tvým požadavkům.
John Clare - krásný, zdravý, vzdušný keř ( ne k plotu ), nemá takové ty naducané květy. Zdravý. Myslím, že by nevyhovoval výškou ( u mne lehce nad metr ).
Mary Rose - květy vydrží krátce
PrincessAofKent - netuším, jaká bude ve finále výška, HMF ji uvádí nižší. Viděly jsme ji s Evou v Hradci, předpokládám dospělou, v červnu - 1,2 m ( cca ). S tou barevností závisející na počasí ( a taky asi i stáří květů ) má Honza naprostou pravdu.
PAof Kent, Hradec, nejodkvetlejší větev.

P1080703.JPG

( barva o trochu intenzivnější, svítil Punťa )

Gertrude Jekyll - mám pouze rok, opakuje mi ( pak dokončím, ženou mne od počítače )
Následující uživatel poděkoval: Evka
Moderátoři: Eva L., Květa