Jano, to víš, už jsem měl v rukávci nějaké ty drobnokvětky. Za reference ke Queen of Sweden díky.
Ke tvému výběru:
Mary Rose
- nestříhaná má holé nohy, vějířovitý keř, místy žlutavé listí, dole opravdu hodně opadává
Gertrude Jekyll
- nedokážu si dost dobře představit, že by její výhony byly samonosné, mám ji tři roky, bez tyčky by se plazila po zemi, doslova
- u mně nerada opakuje, letos neopakovala vůbec (nestříhaná), pokud by opakovala pouze po ostříhání, pak opět nesplňuje jedno
ze tvých zadání (nestříhat)
- angláni ji ale na Fejsbuku zvolili jako top Austinovu růži, něco v tom zřejmě být musí, kdyby u nich neopakovaila, těžko by ji tak kladně hodnotili
John Clare
- nebudu se vyjadřovat (není to můj šálek kávy)
Princess Alexandra of Kent
- líbí se mi moc, mám ji prvním rokem, mj. na Květino doporučení, a tak se mi zalíbila, že mám hned čtyři sazenice z různých zdrojů,
je ale barevně nezařaditelná, měděná, medová, růžová, podle počasí a fáze květu
- připadá mi nižší, nevím, jestli by časem udělala keř přes 150 cm a hustý už od země, zdá se mi spíš čajovková, jestli mi rozumíš
U Pelcových se mi líbila The Alnwick Rose
- splňovala by i jednu z tvých podmínek - rovné samonosné výhony, květy sice trochu klopí, ale na výhonech cca 160 cm mi to nevadilo
Moc jsem nadšený z Young Lycidas, ta je hustá velmi, už od spodu, má tmavé lupení, výhony samy pěkně drží,
barvu má hodně sytou, pokud by ti to vyhovovalo, ještě tmavší, než Gertrude Jekyll a květy hodně silně voní, je dokonale zdravá,
pořád postupně nakvétá, jednotlivé květy hodně vydrží a déšť jim nevadí, je to skvělá růže, ale bude asi spíš nižší
Hodně jsem zvědavý na Harlow Carr, u Dresly na poli (polovina září) vypadala nádherně a kvete jako najatá celou sezonu.
Miška zmiňovala Eglantyne, ta u mne roste rovně jako sloup, krásně voní do dálky, je hodně světlá, takže by byla na to druhé místo,
ne ke Queen of Sweden, ale připadá mi, že pro ní bude platit to, co u Mary Rose - má krev rosa rugosa, tj. vyholování od nohou,
možná se pletu (Zdenko, co ty na to?)