Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2015 21:14 #293510

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko, Westerland je zrovna taková měňavka, jako ten rododendron, takže by jim to spolu mohlo hezky slušet. Pokud je sousedem červenolistý strom, tak bych si tam klidně dovedla představit i nějakou bílou ( hezky by proti tomu tmavému listí vynikla) a nejlépe skorobílou drobnokvětou. Něco jako Ghislaine de F.,
The Lady of the Lake, Guirlande d'Amour nebo něco podobného.
Nemám bohužel ani jednu, takže neporadím, která by kvetla nejlépe furt.

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 01:16 #293512

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Jana V. napsal:
Marijko, Westerland je zrovna taková měňavka, jako ten rododendron, takže by jim to spolu mohlo hezky slušet. Pokud je sousedem červenolistý strom, tak bych si tam klidně dovedla představit i nějakou bílou ( hezky by proti tomu tmavému listí vynikla) a nejlépe skorobílou drobnokvětou. Něco jako Ghislaine de F.,
The Lady of the Lake, Guirlande d'Amour nebo něco podobného.
Nemám bohužel ani jednu, takže neporadím, která by kvetla nejlépe furt.

Ahoj obě Jany :)

on hlavní pohled je z hlavního obývacího prostoru přes rododendron, červenolistý stromokeř a až pak je růže a úplně v koutě světle modrošedá borovice. Takže bych spíš potřebovala, aby ta růže doslova svítila = spíše větší květ, pozadí je spíš světlé (ta hooodně deštěm omytá do světležluta zeď). Čímž se vracím i k tvaru růže, ideálně spolehlivě ke 2m, sama zeď má asi 2,5m a nevadí, když růže přeleze (za zdí je proluka), syté tmavší olistění je malé plus. Klidně i jak tu říkáte "plastové", ono se do toho bude v létě to sluníčko u zdi pěkně opírat zrovna v době největšího žáru a zastínění žádné.

Lady of Shallot www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.60917
mi až vyrazila dech, vypadá přenáramně svítivě, podle HMF a tamních komentářů by měla být v podstatě perfektní - ještě váhám ohledně výdrže květu na úpalu - máte někdo zkušenost?
Na tomhle místě se to musí uzalévat, zem je na navážce - je to centrum, takže pod nimi jsou nějaké středověké ruiny a jiný "bugr") - a v tuto dobu evidentní nedostupnosti, co jsem tak projela web, všude vyprodáno.
Jednu růži z ciziny ne, už takhle to bude na jaře rachot.

Westerland je na rozdíl od toho běžně dostupný a co jsem tu viděla fotky, tak plné slunce by mohla zvládnout - beru to jako poslední variantu, pokud nenajdu líp.

Jdu študovat varianty a jejich příbuzné, ani dalším variantám se nebráním.

zatím děkuji.

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 05:03 #293513

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Marijko,tady ji mají,kontejnery 6litr z Anglie za vyšší cenu,poštovné přijatelné. www.zahradnictvi-flos.cz/21950-rosa-lady...-davida-austina.html
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 08:11 #293514

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Lady of Shalot by mohli mít tady . Odry .. posílají a jsou solidní - aspoň ti co tam brali to tvrdí . www.zahradnictvi-aronie.cz/zahradnictvio...glicke-ruze/0/0/9/1/
L of Shalot mám - nevšimla jsem si , že by se pálila . a mám ji 2x.
Westerland je velice bujná a silná růže - hezky voní a její oranž barva svítí do daleka. ale má silné prýty a dost velké trny .- už to tady někde je -i foto
Poslední úprava: 15. led 2015 11:25 od Kaja.

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 11:02 #293516

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko, myslela jsem něco takového : www.crocus.co.uk/plants/_/rosa-rambling-rector/classid.1282/
Já se v těch drobnokvětých tak moc neorientuju, protože zahradu mám na takovou růži bohužel malou a stromy naštěstí ještě plodí ( a lezou po nich děti). Ony ty bílé a skorobílé drobnokvětky totiž kvetou takovou ohromnou záplavou květů, že jednotlivé květy není rozeznat, často není vidět ani lupení. Navíc bílá a skorobílá ve tmě doslova svítí a jednak to rozsvítí ten tmavý kout a jednak je ta růže pak vidět i za šera ( to platí o všech bílých kytkách obecně) a jako protiváha toho tmavého lupení by to myslím krásně vyznělo. Možná by ani nevadilo, kdby byla vyšší a přes tu zídku lehce přepadala směrem k tomu rododendronu a lehce se vplétala do toho stromu. Jediné, co je třeba - vybrat takovou, která bude spolehlivě opakovat. Se zaléváním by neměl být problém. Tyhle statné růže rychle kořenama projedou do hloubky ( koupila jsem kdysi záměnou Flammentanz, kvetl až druhým rokem, a když jsem ho napodzim - po 1,5 roce- stěhovala, kořeny jsem v půl metru musela ustřihnout a byl to docela problém) a vodu si spolehlivě najdou.

Řešilo se tu v létě něco podobného : www.krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/1...-a-oblouky?start=190

Nic proti angličankám ( naopak jsem na ně ujetá), ale moje nejstarčí angličanka - CPM cca od r. 2008 - loni a letos už byla krásná a vyšší než já ( skoro ke 2m, ale bylo to těmi mírnými zimami), ale není to úplně růže "do veřejné výsadby", je to spíš růže, kolem které je báječné jít okolo záhonku, zastavit se, pokochat se, přivonět si, ale ani ve chvíli, kdy je úplně rozkvetlá, to není až taková záplava květů. Po 1. floru pak sem tam vyhodí na konci větví 3-4 květy a to tedy až do mrazů, to zas jo, ale nemyslím, že by to byl velkej efekt na pohled z dálky z okna. Navíc by opravdu přivítala odstřihávání odkvetlých květů - tj. práce navíc. Pokud bys přeci jen chtěla zvolit oranžovou růži, pak ten Westerland se mi jeví, jako lepší volba. Pořídila jsem ho loni mámě na zahradu a vypadá to, že letos už by to mohlo být pěkné pokoukání. Sama se na něj moc těším ;) .

Mívala jsem kdysi bělokvětou nn polyantku a ta dala 2x superzáplavu květů a mezi tím sem tam paličku květů, ta byla vidět z dálky :

IMG_7250.jpg

ale bohužel jména jsem se nedopátrala, je podobná Schneewitchen, ale spíš ještě možná Ave Marii. Mám jí od mámy znovu nařízovanou, ale z řízku nechce být tak mohutná, jako kdysi na té podnoži.

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 12:58 #293518

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Kájo,tam už tuto růži zrovna nemají. ;)

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 13:09 #293521

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
škoda - tak jedině na podzim
DSCN2799_2015-01-15.jpg

Lady of Shalot u D.Austina

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 13:30 #293524

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
No, Aronie přece bere od Proplantu. Přeprodává jejich výpěstky. To už víme.
A Proplant Lady of Shalott také nemá, takže ji nemůže mít ani Aronie.
Pokud by Lady of Shalott neuměla sehnat Dresla (zkus jí napsat), tak ji mívá Chládek.
To už bys lépe sehnala Lady Emma Hamilton, která by tím mahagonovým listem mohla
být zajímavá, slunce zvládá přece jenom o trochu lépe a navíc extra silně voní do dálky.

Moje LofSh. slunci odolné moc nejsou. A to je nemám (tři ks) u zdi v přísušku, jak je popisováno.
Taky si neumím představit matku od tří dětí, jak krotí v teplé oblasti vždy hydrovitou Westerland.
Spíš by se mi z plastových pozdávala J. G. Mendel. Je méně vzrůstná, má temný lesklý list a vydrží.
Třeba k ní více napíše Eva L.
ruze.wi.cz/cs/j-g-mendel.html

Vedou ji Pelcovi, ale tam je zrovna vyprodaná, možná by se jim mohlo zavolat,
jestli přece jen by jedna nebyla, jestli někdo nezrušil obj. a tak dále.
www.ruzepelcovi.cz/Galerie/Sadove/J-G--Mendel.aspx?NodeID=584

Taky ji má v listu Urban, opět cinknouti.
zahradnictvi-urban.brnensko.com/2869/ruze-sadove-anglicke/

Co se požadovaného sloupovitějšího růstu týká, hned mne napadla The Lark Ascending.
Jenže tyhle jemné jednoduché květy nemají u zdi dlouhého trvání, list má světlejší
a možná není zase až tak vesele barevná, jak je žádáno, že?
Nicméně roste hodně a není to žádná trapičovská Adéla, ta by se dala ukočírovat jednou rukou,
když v druhé je mimčo :).
Poslední úprava: 15. led 2015 13:37 od HonzaPM.

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 17:43 #293526

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
006_2015-01-15.jpg

hlavně nečekejte od Lady of Shalott jenom oranžové tony , umí i do růžova , taky bych neřekl že by se nějak na slunci květy pálili
Následující uživatel poděkoval: helena, Marijka

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 18:53 #293527

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ahoj, zdravi vas v novem roce ztracena ovecka. Uz jsem dlouho nebyla, ale snazim se ted docist a jdete mi do rany s oranzovymi ruzemi.
Taky bych potrebovala poradit. U naseho zahradniho domecku na chalupe bych rada vysadila vyssi (zluto)oranzovou ruzi. Ted je na tom miste LO (viz obrazek), ale asi by se mi tam oranzova libila vic. Puda je vcelku dobra, ale misto je zejmena na jare vlhci. Slunce bude jen dopoledne.
Takze bych potrebovala vyssi, idealne tak cca 1,8-2 metry, pokud mozno kompaktni ker, nebo bych musela vymyslet nejakou kontrukci. Ráda bych vonici, opakujici, zdravou (zatim nestrikam), pokud by byla s tmavsimi listy, tim lepe.
Zatim jsem uvazovala o PCM, nebo Graham Thomas nebo Westerland. Kterou byste doporučili vy?
Nebo dali byste k te cihlove zdi uplne jinou barvu?

IMG_6069_800.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa