Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 19:21 #293528

• tineli
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 22
Ahoj Kiko, já tedy na Westerland nedám dopustit. Mám ji před domem "na obecním", na navážce, vedro, sucho, 100% úpal (orientace JZ), maskuje kampeličku na elektriku naši a ještě druhou pro celou ulici :-( Obr keř, kvete furt, bez skvrnitosti, květy nevydrží, ale jsou jich záplavy a nakvétá pořád, postupně ve vlnách s odstupem max 2 týdny. Jenom dost chutná mšicím.

K tvé zdi by pasovala jako ulitá :-)
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2015 19:25 #293529

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - myslím , že tam vejde více růží než jedna .mezi spáry cihel bych nabila pár hřebů , natáhla nějaké ocel. lanka popř silnější drát a nasadila dozadu Westerland . před něho nějakou střední bílou , mohla by být třeba Artemis . do třetice možná Ghislaine de Feligonde . tu bych pak tahala nade dveřmi na druhou stranu .
druhá varianta - nechala bych tam tu Louisku a přisadila New Dawn - popřípadě P. H. Musk - ale kvete jednou . ovšem naroste rychle a pokryje velkou část zdi . nesadit těsně ke zdi - zaprvé dešťový stín - za druhé porušení základů . třeba ---
jenom momentální nápad - možná někdo bude mít lepší - hodně zdaru -
ještě ted´ koukám , že tam máš ronďáček a nějaké malé keříky . ty posuň víc dopředu - před růže nebo je nasaď jinam . taky ta kaprad´ tam může zůstat , jako nižší patro pře růže . aspoň jim nebude prát do kořenů slunko .
Poslední úprava: 17. led 2015 06:06 od Kaja.

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 09:26 #293534

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Diky za odpovedi, muzete mi jeste rict, proc se klonite vic k Westerlandu nez k PCM (o te jsem uvazovala nejvic, ale W. se mi take libi).
Kajo, ta strana s dvermi je cely den ve stínu (ruzi chci dat na vychod, kde sviti jen dopoledne), tak nevim, jestli by tam ruze mela dost svetla.

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 11:11 #293535

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Lukáš napsal:
006_2015-01-15.jpg

hlavně nečekejte od Lady of Shalott jenom oranžové tony , umí i do růžova , taky bych neřekl že by se nějak na slunci květy pálili
Lukáši, to je krásná barva, čím jí to podstrojuješ? Má půdu víc do kysela, nebo přiléváš hypermangan, jak se to dělá u hortenzií?
Vůbec by mne zajímalo, jak prvky v půdě ovlivňují barevnost, ale zatím jsem tu na to žádné vlákno nenašla, např. zvýraznit růžovou u světlých atp.
I když - zrovna hypermangan u řezaných funguje dobře :grin:
Následující uživatel poděkoval: Kika

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 11:29 #293536

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11816
nijak zvlášť jim nepodstrojuji - na jaře Cererit a pak slepičák nic jiného (jinak tuhle barvu měla poprvé v hlavním kvetení )
Poslední úprava: 17. led 2015 11:30 od Lukáš.

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 11:41 #293537

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Marijko,mě také moc zajímá jak prvky v půdě můžou ovlivnit barevný tón růží,jelikož jsem o tom silně přesvědčená.Bohužel jsem po hledání na internetu nic na toto téma nenašla.Buď se tím nikdo hloubějí nezabýval,nebo neumím zadat ta správná slova,aby google články s touto problematikou našel. :(

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 13:10 #293538

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
něco na tom složení půdy určitě bude - ale uměle bych to nevyvolávala . u hortenzií je to něco jiného . když vidím ty barevné růže, co teď někdo vynalezl- tak je mi špatně od žaludku a chytá mně amok.

Kiko , ten stín ! :( myslím , že kdyby ta růže byla nasazena na osluněné straně a svou částí byla na slunku a třeba zpola ve stínu - snad by i tak kvetla . mám Golfinch -ten je oproti Ghislane de Feligonde jednokvetoucí rambler - je z polovice ve stínu švestky a kvete bohatě.
no a C.P.Margaret je spíš sadová růže . konkrétně já ji mívám velkou , ale keř - ne popínavou .. snad by se dala střihem vytvarovat . mám ale zkušenost , že angl. , které se snaží lézt nahoru lze vypozorovat už druhým rokem - u mně Leandr .. ten už na podzim prvního roku vyhodil šlahouny přes dva metry a fičel na oblouku až nahoru .
myslím si ale , že u té zdi bude Westerland ,moc hezký . -tu P.C Margaret můžeš nakonec k němu přisadit . barevně by krásně ladily . navíc vlevo je vidět taky kousek nějaké zídky ..- tam bych se vyřádila - :blush:

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 13:43 #293539

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
ad barvy květů - určo se tím zabývají - mj. nejspíš pěstitelé růží k řezu ( jednotnost barvy ) v velkofoliácích, ale tam mají uměle vytvořené podmínky, naprosto stabilní.

Při pěstování v zahradě si myslím, že do procesu vstupuje příliš mnoho proměnných a jen některé se dají ovlivnit ( hnojivo ). Se zbytkem - a to jsem přesvědčená určujícím - neuděláš zbla.
Především množství slunce ( stín x polostín ), vody, a výše teplot. Vč. použité podnože.

Loni jsem po delší době použila organiku, zdálo se mi, že na vybarvení květů to mělo vliv.

Ale (!) - při prvním floru jsem byla udivena změnou vybarvení některých růží. Nejvíce si pamatuji vliv na Leonardo da Vinci. Dvě růže, pěstované radu let. Ve dvou zahradách, zcela jiné pH, půda, hnojení. V obou byly květy zšedlé, měly jinou barvu než bylo obvyklé v letech předchozích. Společné byly vysoké teploty při kvetení. Mj. pak vzpomínám i na ty vypálené, vyblajchované květy v HK.

Čímž chci říct, že snažit se může člověk o ledacos, příroda mu vleze do plánů.

tyhle odkazy jsem myslím už dávala, změně barvy květů se min. první věnuje. Druhý jsem nečetla ( příliš dlouhý ), ale někde v něm řeč o vlivu hnojení na barvu bude.
forums.gardenweb.com/forums/load/rosesorg/msg0712065224681.html
forums2.gardenweb.com/forums/load/contain/msg0323131520631.html

... nepokouším se, já jsem vděčná když to roste a kvete, jedno jak.
Poslední úprava: 17. led 2015 13:44 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 20:28 #293542

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Kájo,mě nejde o to uměle vyvolávat nějaký odstín,ale aby byly odstíny růží jak mají ostatní.Mě jde hodně růžových odstínů víc směrem k oranžové nežli mají někteří jiní u svých růží.Třeba když vezmu tvoji naposled dávanou Princes Alexandra of Kent,podobný odstín nikdy nemívám,což mě štve.A ráda bych zjistila co mi v půdě chybí nebo nadbývá,že tomu tak je.

Květo,dík za ten první odkaz :up ,ikdyž na tomto webu diskuse často sleduji,na tuto jsem nenatrefila.
Strawberryhill tam uvádí zrovna něco v tom směru.Jemu se naopak zase líbí ty odstíny směrem k oranžové(přidáním červených lávových kamenů) nežli hluboce růžové,které zízkal přidáním melasy. ;) www.weekendgardener.net/organic-fertilizer/molasses-050805.htm
Poslední úprava: 17. led 2015 20:29 od Evka.

Porovnávání a vybírání růží 17. led 2015 22:06 #293543

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Mládeži, nevím, jak zbytek osazenstva zde, ale já vidím někde v praprarodičovství
zmiňované Lady of Shalott známou Frühlingsduft. Ta barva, ty světlé vykrajované lístky...
Možná jsem vedle jak ta borovice a mám jen přespříliš bujnou fantasii, ale...
Mrkněte, chcete-li, na tuhle fotku na HMF, zvlášť ty uzavřenější květy v dolní části
fotky jsou némlich jako tahle Lukášova fáze (a notabene baref je na tom jednom keři až až,
takže by po praprarodiči měla LofSh na proměny nárok - ale jak říkám, je to jen můj pocit, dlouhodobý)
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.225769

Kiko, parádní cihlový domek, slintoším.
V podstatě můžeš taky vybírat ze zmiňovaných krasavic, kdyby nevadila barva do růžova,
tak mě by se tam líbila třeba Colette, jeden až dva ks k sobě.
Pasovala by i tam i (ale o dost větší) zmiňovaná Frühlingsduft, opakuje ale méně vydatně.

Jinak u takové zdi to bude slušet leckteré, třeba i obří pompézní květy Golden Celebration
by mohly být moc dobré. Uměl bych si představit i teple červenou Tess of the d´Urbervilles.
Poslední úprava: 17. led 2015 22:08 od HonzaPM.
Moderátoři: Eva L., Květa