Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 07. lis 2015 00:48 #301579

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, D.Enigma jsem u Dresly viděla kvést v době, kdy ji měla zánovní. Byla moc pěkná.

Abigail Adams mi pořád zvonila v hlavě, njn, hard už je trochu zadřený. Nakonec jsem si ale vzpomněla. O jedné, sázené na jaře 2013, vím. Majitelka postonává, později.

njn, ta mrazuodolnost. Jsem zvědavá, jak se vyvrbí.
Nikdy nelze nic říct předem..
Ale - u mne, i když ( a teď mluvím o vzrůstnějších Lensovkách ) omrznou až k zemi, do konce sezony ( v II. floru ) klidně ty minimálně 2 m výšky dají. Pak zase omrznou, kolečko se opakuje.
Dokonce jsem musela dát Guirlande Rose pryč, 3 m na vše strany byly moc. :laugh:
GdF spolehlivě končí každoročně na víc jak 2 m ( spíše 2,5 ), i přes ošmikání na patku.
Ale třeba Guirlande d´Amour se u mne jeví jako poměrně mrazuvzdorná. I krutozimu ( jako jedna z mála ) dala v poho.
Nejvíc namrzající se zde jevil Bouquet Parfait.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Marijka

Porovnávání a vybírání růží 07. lis 2015 10:10 #301588

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Květo děkuji,Guirlande d´Amour je v plánu, jen byla letos hned fuč, oprávněně.
Tak to vypadá, že jsem na mohutná drobnokvětá křoviska :blink:

A když jsme u křovisek, potřebovala bych poradit jeden kousek, k sousedům, "pracanta" - na šířku je prostor 150cm, na výšku cca 175cm (pod okno), hloubka 170cm.
Kout na fotce je otočený na JZ, plné slunce od 14. hodiny, takže v létě bude dostávat plné dávky.
Rhododendron je Catawbiense Grandiflorum, jelikož není moc v kyselé zeině, tak drží tuhle velikost už určitě 20 let. Dokvétá v polovině/koncem června, takže se s květem růže potkají.
Barva by měla být raději hodně výrazná, sytá, majitelka není na jemné. Chatka je od cesty přes 20m, takže pokud bude keřisko vítací, tím lépe, bude vidět z daleka (na zahradě v podstatě jen trávnk nizounko střižený, takže v létě pekelný výpal).

Sem by přišla, foceno v 14. hodin zimního času (15. letní)
PB030091.jpg

a barva rhododendronu (je trochu tmavší než jiné)
rhodo_Milada_barva.jpg

Ten růžek bych strhla trávu a celý čtverec (i kolem rhdodendronu) by byl zamulčovaný, bez textilie, jen štěpka + bude kolem z dlaždic cestička, pro jednodušší údržbu. Podsadba tady určitě ne.

Trochu mne láká Europa-rosarium Sangerhausen, mají teď Pelcovi, je to plastovka, tak by ten úpal měla zvládat. Nevím ale, jak mrazuvzdornost, zas ten kout by neměl tolik vymrzat díky kamenné podezdívce.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.43697&tab=1

Leonardo je na tohle místo moc nízký, i kdyby si plivnul pod nohy, se obávám (nebo že by?). Navíc ideálně ještě voňavá (vítr vane většinou k oknu), ale to je jen příjemný bonus, nerozhoduje.
Veškeré návrhy vítány, na tenhle typ růží normálně nekoukám.
Poslední úprava: 07. lis 2015 10:15 od Marijka.

Porovnávání a vybírání růží 08. lis 2015 20:57 #301641

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto :laugh: , ty vis proste vsechno.
Marijko, Abigail Adams u me jeste poradnou krutozimu nezazila, ale verim, ze by ji prezila.Bohuzel jsem ji kapku prerusila vyvoj - presadila vloni, ale i tak dobre roste, kde smiknes, tam se rozvetvi.Rozmer, vzhledem k presazeni je zatim nejisty a taky ji nechci nechat prerust, misto povidani a popisovani (to mi opravdu nejde) dam f., jedno z cervna, ostatni soucasny stav
DSCN9366.jpg

DSCN0195.jpg

DSCN0196.jpg

DSCN0197.jpg

DSCN0198.jpg

posledni je trochu nezretelny novy vyhon s poupaty, ktery uz to bohuzel nestihnou
Premyslim, jest-li tu mam nejakyho "pracanta" s vyraznou barvou k tomu rhodo u sousedky, ale asi ne.Nejvetsi pracant je u me Jacqueline du Pre, kvete jeste ted, temer bez slunce, ani nevim, kolikata vlna.Taky Pretty Sunrise je skoro furtkvetouci, ale dost divocina.Vseobecne je za bezproblemovou pokladana Leonardo da Vinci, ta by barevne sla.No, jsou tu jini, zkusenejsi
Následující uživatel poděkoval: Kaja, varouch, mišpule, Miška, Jarka, Marijka, Jikra, Ajka, alenak

Porovnávání a vybírání růží 10. lis 2015 09:40 #301665

• Marijka
  • Gold Boarder
Evo děkuji,
já Abigail A. tedy přerůst nechám, jen zkusím vystříhat samonosný keř, uvidíme.
Budu referovat, ty "holé" obrázky moc pomohly, když vidím, jak nasazuje nové výhony.
Hezký den!

EDIT:
k sousedce půjde Party Hardy od Dresly, je pro vkus té dámy a na zvolené místo dostatečně výrazná, bude tam krásně zářit na dálku, plastové listí by se nemělo v koutě pálit přijdou-li zas pařáky a dle komentářů na HMF by to měla přežít bez větší újmy.
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.63334.2

chata_Milada_PartyHardy.jpg
Poslední úprava: 07. pro 2015 22:34 od Marijka. Důvod: vlozeny obr
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak

Porovnávání a vybírání růží 07. pro 2015 17:25 #301891

• Marijka
  • Gold Boarder
Poprosím,
tohle teď dokončujeme a z naznačeného již vyplývá, že ty zelené pruty jsou plánované růže.
Kritérium je opakovací a voňavá, sluníčko sem jde od 11. hodiny až do večera, vláhy hodně a vzduchu taky, tj padlí ani ČS by se na tomhle konkrétním místě moc projevovat neměla.
Pozadí (a pilířky a zábradlí) je mořené dřevo.
výška podlahy je 1m nad terénem, takže růže ideálně 200-450/500cm, štíhlejší (ale to jde ošmikat).
Po tom, co jsem tu viděla od Evai ty šlahouny co tvoří Martine Guillot, tak nad ní uvažuji (alespoň bych upíchla ty 3ks, co jsem podcenila velikostně a mohla by dělat beztrestně kandelábry s květy na konci), Květa tu níže zmiňovala dle HMF krásnou Guirlande Rose, ale co byste dali vy?
Jsme 272mnm, takže v létě pařáky, růže tu stihnou vyrůst slušně.
Na zimu tohle není problém obalit a opečovat, i když ty choulostivější si odpustím. Jediné co ne jsou červené barvy, jinak beru asi cokoliv. Ve výhledu z terasy pak bude Darlow´s Enigma, ta byla na tenhle účel moc mohutná.
Sezení je v tomto pohledu vlevo.
Terasa_celo_MartineGuillot.jpg

Děkuji.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

Porovnávání a vybírání růží 08. pro 2015 12:21 #301901

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, většinou tu v kolonce : popínavka, opakujující, navíc vonná, vystupuji za skeptika.
Vrátí-li se teploty v českých zimách běžné, myslím, že takovou růži, která by mráz nad -20 st. zvládla ( dosáhla takové výšky, opakovala a ještě voněla ) lopatičkou šťourat.

Moc popínavek nemám, omrzají mi.
Jediná, která tohle zvládla bez ztráty kytičky, je Louise Odier.

Dosáhla by i požadované výšky ( +/- moje cca 3 m výšky )
Proti požadovanému vidím jedno mínus - ona chce větve rozvést horizontálně. Ale nádherně voní, zdravá, druhá vlna slabší. Bezpracná.

DSC04669.jpg

Mrazy by měla ustát i Climbing Bonica - nevoní.
Mám ji, ale mrazy neprožila.
Výškové, charakterově i hydrovitostí by odpovídala i Pink GdF ( monstrum ), ale o5, neprožila mrazy, je to Francouzska, u nich je teplíčko...

Jestli se ještě něco vyskytuje v českých luzích a hájích dalšího vhodného - mám pochyby. Či nemám vlastní zkušenosti.
Možná se v nabídce pro podzim 2016 s něčím zajímavým vyprsí Dresla..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, sany, jana H, Jarka, Marijka, alenak

Porovnávání a vybírání růží 08. pro 2015 18:21 #301906

• Marijka
  • Gold Boarder
Květo moc díky,
já vím, že si vymýšlím skoro nemožné a dřív zde často propírané, ale snad?

S tím, že budu poctivě na zimu motat podle pilířků tlustou vrstvu nahoru počítám (a při extra mrazu možno i přidávat další vrstvy), takže by to mohla ustát co se mrazu týče, sena/slámy na obalení je tu dost. Bez toho se ani nepokouším.

No, uvidíme, jak pochodím, zrovna já tady u vody si vymyslím takovouhle ptákovinu :evil:
Když bude nejhůř, tak holt najdem jinou variantu, ale moc to chci alespoň zkusit, klidně tomu těch 6-10 let pokusů dám.

Varianta 2 - vonět nemusí, v tom případě bych nafrkala nižší hodně voňavé "mezi", ale ty chci vybírat až podle těch vysokých. Nějak tíhnu k té barevné paletě, co má právě Martine Guillot (kdybych se nebála že bude nízká, tak je už jasno - vyhrála by to právě MG), ale není to podmínka.

LO jsem samozřejmě zvažovala, jen jsem doufala, že se najde nějaká "štíhlejší" ve spodních 2m, tj vůbec by mi nevadily holé nohy.

Pink Ghislaine bych se bála, že bude choulostivější než klasika + tvar keře, opravdu bych raději podle pilířků štíhlou, je tam úžasný výhled, nechci ho blokovat.

Asi by se mi líbila i růže Hella www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.61619&tab=1 - zase se bojím nedostatečné výšky, dle toho co jsem (nejen tu) o ní našla.

Jestli by přeci jen nějaký další návrh? Pěkně prosím.

Porovnávání a vybírání růží 08. pro 2015 21:02 #301910

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Climbing Bonica mi vydržela bez nakrývání i ty zimy 2007 a 8 ( nebo kdy to bylo- si to už moc nepamatuju, kdy byly ty velký zimy). Jen jsem nezvládla řešit obnovu dřeva a spodek mi moc zdřevěněl a pak jsem blbě ostříhala napodzim a tím jsem si jí zlikvidovala. Mám novou od jara 2012 ( očka z té původní). Ona nevoní, ale je taková "plastová", květy douho vydrží. Jen u mě nedá do výšky víc než 3m. Ale ona samovolně ohýbá větve kolem 1,8 m, nevím, jak by se chovala tažená takhle vysoko.
Vyšší je u mě růže olivetská ( cca 4m), ale ta zas kvete jen jednou.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Porovnávání a vybírání růží 08. pro 2015 21:23 #301912

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
jo Hella . kvete krásně , ale má příšerné trny ..kvůli nim ji ani nemůžu pořádně dát k opoře . je fakt děsná .
Poslední úprava: 08. pro 2015 21:25 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Porovnávání a vybírání růží 08. pro 2015 22:03 #301913

• Marijka
  • Gold Boarder
Kaja napsal:
jo Hella . kvete krásně , ale má příšerné trny ..kvůli nim ji ani nemůžu pořádně dát k opoře . je fakt děsná .
:laugh: tomu se říká doporučení, díky moc :lol:
Kajo, když už píšeš, prosím, které opakující máš nejvyšší?
Děkuji.
Následující uživatel poděkoval: Kaja
Moderátoři: Eva L., Květa