Když jsem viděla ty odpovědi, jen mi naskočilo "holky moje zlatý, díky"
Normálně bych na takhle málo osluněné místo růži ani nezkoušela, ale právě Honzova (PM) douška o pouhých 2h slunce u jeho kousku mne nahlodala, že by, možná... tak zkouším, jestli se zadaří.
Ad LO - díky moc, na co nejlepší místo tedy půjde.
Pomponella za mne ne, já tyhle kulaťoučké naducánky fakt nemusím

co se týče plnosti, už LO je na mne výkon, potřebuju koukat na poloplné nebo ještě lépe jednodušší květy, to ostatní jde na jinou zahradu. Ale určitě ji bude spousta lidí milovat.
Kdybych se nebála, že to všechno přeroste, tak bych dala Darlow´s Enigmu, ale ta velikost už je moc, hlavně do šířky.
Jinak (rozuměj pokud do jara nic lepšího nevymyslím) asi opravdu zkusím ten Camelot - jednak je "doma", pak ho pořád vnímám jako pod jabloní stínem celkem odzkoušený - a uvidíme, jak to dopadne. Spodní metr/metr a půl vytáhlý mi nevadí (podlaha je v úrovni 1m nad zemí, takže z okna "vnímám" výšku nad cca 1,5m a úroveň očí je tak v 2,4m) a vršek budu motat cik-cak skrz podpěru. Lupení má pěkné a evidentně bude časem neprůhledný. Však jsem psala, netřeba velké první "flus", raději průběžně sem tam květ.
Dostane 5-6 let, vláha tu je, dostane velkorysý základ a pak se uvidí.
Když to nepůjde, tak to nepůjde - případně se smutkem pokorně vyměním na podpoře za méně vzrůstný stálezelený břečťan s nějakým clematisem do polostínu (což by byla jasná volba, kdybych tady do těch růží nezblbla - ona původně tam měla být vyšší bíle kvetoucí hortenzie latnatá, ale je dlouho na jaře holá, tak nastaly škatulata) a bude. Alespoň tu přibude varování pro ostatní.
Ono na pro růži dobré místo nebo pokud to není zrovna nějaký ten "špekatý problém", tak tu radu člověk zas tak nepotřebuje, ale právě pro obtížná místa nebo představu (nebo kombinace, když nemá člověk kultivary nakoukané) je tenhle "šuplík" k nezaplacení - já ho beru jako "šuplík poslední záchrany" pokud nejsem schopná najít sama, nebo příliš hlodají pochybnosti.
Může se stát, že někdo tu má zkušenost s kultivarem, který se tu běžně neprobírá a není moc rozšířený a jeden by na něj nenarazil, což je hlavní důvod, proč sem poslední dva dotazy doputovaly. A za tu ochotu podělit se se svými bohatými zkušenostmi vám všem moc děkuji.