Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 29. pro 2015 20:54 #302038

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Když jsem viděla ty odpovědi, jen mi naskočilo "holky moje zlatý, díky" :laugh:

Normálně bych na takhle málo osluněné místo růži ani nezkoušela, ale právě Honzova (PM) douška o pouhých 2h slunce u jeho kousku mne nahlodala, že by, možná... tak zkouším, jestli se zadaří.

Ad LO - díky moc, na co nejlepší místo tedy půjde.
Pomponella za mne ne, já tyhle kulaťoučké naducánky fakt nemusím :( co se týče plnosti, už LO je na mne výkon, potřebuju koukat na poloplné nebo ještě lépe jednodušší květy, to ostatní jde na jinou zahradu. Ale určitě ji bude spousta lidí milovat.

Kdybych se nebála, že to všechno přeroste, tak bych dala Darlow´s Enigmu, ale ta velikost už je moc, hlavně do šířky.

Jinak (rozuměj pokud do jara nic lepšího nevymyslím) asi opravdu zkusím ten Camelot - jednak je "doma", pak ho pořád vnímám jako pod jabloní stínem celkem odzkoušený - a uvidíme, jak to dopadne. Spodní metr/metr a půl vytáhlý mi nevadí (podlaha je v úrovni 1m nad zemí, takže z okna "vnímám" výšku nad cca 1,5m a úroveň očí je tak v 2,4m) a vršek budu motat cik-cak skrz podpěru. Lupení má pěkné a evidentně bude časem neprůhledný. Však jsem psala, netřeba velké první "flus", raději průběžně sem tam květ.
Dostane 5-6 let, vláha tu je, dostane velkorysý základ a pak se uvidí.
Když to nepůjde, tak to nepůjde - případně se smutkem pokorně vyměním na podpoře za méně vzrůstný stálezelený břečťan s nějakým clematisem do polostínu (což by byla jasná volba, kdybych tady do těch růží nezblbla - ona původně tam měla být vyšší bíle kvetoucí hortenzie latnatá, ale je dlouho na jaře holá, tak nastaly škatulata) a bude. Alespoň tu přibude varování pro ostatní.

Ono na pro růži dobré místo nebo pokud to není zrovna nějaký ten "špekatý problém", tak tu radu člověk zas tak nepotřebuje, ale právě pro obtížná místa nebo představu (nebo kombinace, když nemá člověk kultivary nakoukané) je tenhle "šuplík" k nezaplacení - já ho beru jako "šuplík poslední záchrany" pokud nejsem schopná najít sama, nebo příliš hlodají pochybnosti.
Může se stát, že někdo tu má zkušenost s kultivarem, který se tu běžně neprobírá a není moc rozšířený a jeden by na něj nenarazil, což je hlavní důvod, proč sem poslední dva dotazy doputovaly. A za tu ochotu podělit se se svými bohatými zkušenostmi vám všem moc děkuji.
Následující uživatel poděkoval: Jarka

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2016 10:14 #302206

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Porad premyslim nad Pigrimem. Na HMF uvadeji vysku 100-300 cm. Uvazovala jsem nad nim na oblouk. Jake s nim mate zkusenosti? Myslite, ze dokaze alespon do 2 m vysplhat v nasich podminkach? Z druhe strany oblouku jsem chtela dat Lady Emu Hammilton. A ted nevim.
A pokud ne Pigrim, tak co? Ghislaine de Féligonde? Sla by k LEH? Ja mam k GdF zatim takovy rezerovovany vztah, podle obrazku me tolik neuchvatila, nazivo jsem nevidela, ale zda se mi, ze hodne z vas je z ni nadseno? A miva GdF "hole nohy"? Ze bych prisadila Pigrima k ni?

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2016 11:49 #302209

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Kiko, zkušenost zatím nemám, ale budu sázet do pozadí záhonu GdF - udělá křoví. Před něj přijde Lady Emma Jamilton a Johann Wolfgang von Goethe rose. Tak jsem na to dost zvědavá. Akorát u mě plné, ale opravdu plné slunce.
Následující uživatel poděkoval: Kika

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2016 12:38 #302210

• Kika
  • Platinum Boarder
Jo, tak jsem se spletla, na druhe strane bude CPM. LEH by mela byt vedle CPM (to jsem zvedava co z toho vyleze, ale planovala jsem zluto-oranzovy zahon v kombinaci s modrou)
Ja taky budu mit na plnem slunci, i kdyz o Pilgrimu pisi na Austinovych strankach, ze snasi i castecny stin (4 hod slunicka denne)

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2016 13:37 #302211

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Kiko,Pilgrim je moje srdeční záležitost :kiss:,ale na oblouk bych ho nevolila.
Kdybych ho každoročně neseřezala k zemi,bůhví,kam až by rostl.Řežu ho,možná kdyby byl někde solitér,zkusila bych ho,ať roste do fontány,ale tam kde je,má málo místa.Jednou jsem ho zjara míň zastřihla,že jako budu mít větší keř,nebyl pěkný i málo kvetl.
20.9.2014-fotka špatná,ale šlahouny viditelné-plůtek je v nejvyšším bodě 150 cm
2014-19.jpg

:woohoo:
14_2016-01-12.jpg

69_2016-01-12.jpg

Ale Ghislaine de Feligonde je taky nádhera sama.Ten je na oblouku.
2.12.2013
3_2016-01-12.jpg

16.6.2015
49_2016-01-12.jpg

To bude macek i hodně rozložitý.Na oblouk by asi byl lepší-pokud ti nebude zmrzat jako Květě.Tady je na chráněném místě a taky ty dvě zimy,co zatím zažil,byly ne-zimy.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Jarka, Marijka, Jikra, alenak

Porovnávání a vybírání růží 13. led 2016 21:41 #302251

• Kika
  • Platinum Boarder
Mispul, diky moc, jeste to prehodnotim.

A jeste mam na vas dalsi dotaz, planuji nekolik ruzi do rady a mam "problem" s prostredkem - myslite, ze by bylo moc blbe dat vedle sebe Louise Odier, James Galway a Rosarium Uetersen? Bude se to hodne tlouct?
Nebo jake tri ruzove byste dali k sobe?
Jedina, ktera je zasazena, je Louise Odier. Nebo by bylo lepsi dat vedle ni nejakou nizsi a pak teprve popinavku (chtela bych dve, aby trochu roztristily zed za nimi)? A jake by se k LO hodily? Vedle LO a druhe popinavky zvenku budou nejake sytejsi "malinove" ruze (NN).

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2016 08:39 #302259

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Mišpul, to jako GdF tohle udělala jako novicka?
Plánuju ji vést po treláži (pokud to kovář stihne ukovat). I kdyby namrzla po zimě, tak 180cm snad za sezonu doroste a to mi bude bohatě stačit.

Je vidět, že jsi změnila repertoár, když Ti takhle růže jedou :P .

Porovnávání a vybírání růží 14. led 2016 11:24 #302262

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj. Mám šílený plán dát k Lady Emmě Hamilton nějakou tmavou růži, karmíovou třeba. V merku mám Johann Wolfgang von Goethe nabo se mi tu zalíbila Cardinal Hume. Nevím ale přecejen vzrůstnost, habitus. Dál v pozadí bude GdF. Jedná se o smíšený záhon. Barevnost bude asi šílená, ale musím si na to prostě přijít sama. Max budu zase hrabošit a přesazovat. A dokupovat, zahrada je velká dost. Je to na plné slunce, zem je tu těžká, mívám tu čs. Díky za radu, jestli se do toho někdo pustí.

Porovnávání a vybírání růží 15. led 2016 23:19 #302335

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Geno, myslím, že jsme o kamarádech GdF již si zde spolu psaly. Rozhodně by se mi více pozdával C.Hume ( myslím, že jsem ti ho navrhovala totiž již předtím :laugh: ).
J.W.von G. Rose je dost purpurová, spíše k studeným růžím. Tak ji mám zasazenou já. No, uvidíš, ono je otázkou jaký skutečně odstín pak u tebe budou mít a taky co se komu jak líbí ..

Mám C.Huma zasazeného od podzimu, moc se naň těším.

Edit : proporčně pak asi budeš potřebovat více ks L.E.H. ( si myslím, ona je dost malá = do 1 m. )
Poslední úprava: 15. led 2016 23:20 od Květa.

Porovnávání a vybírání růží 16. led 2016 00:02 #302338

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
P.S: si myslím, že tu GdF podceňujete, holku jednu chroštíčkovou.

Rozměry mé ( stříhané, nechci rambler ). Průměr keře 4 m ( jo,jo, je to tak ). Výška - tedy spíše délka prutů cca 2,5 m. Fontánovitě ohnuté. Tuto délku mívaly i v době, kdy byla výrazně mladší - po umrznutí k zemi, ke konci sezony. Pravda v té době byla deštivá léta, dávala jsem více N.
Následující uživatel poděkoval: Genovesa
Moderátoři: Eva L., Květa