Amazonko, ptala ses na podobnost růží Piano (Tantau) a Rotkäppchen (Kordes). Přidám dvě další, myslím, že je to třeba.
Piano mám tři roky, Červenou Karkulku (i obě ostatní) rokem prvním. Ale i tak jsou rozdíly zřejmé.
Piano se chová (růstem) jako čajovka - pevné přímé větve nesou 1-5 (max.) květů.
Ty jsou mohutné, hluboké, nerozkřápnou se a hodně svítí, jsou uvnitř místy lehce červeno-oranžové.
Zvenku a uzavřené (nakvétající) jsou spíš do malinova (růžovější). Listy jsou velké, pevné, tmavěji zelené.
Starší květy se na slunci trochu pálí. Přece jen mi tahle růže přijde spíš jako čajovka, řezovka, do vazeb víc, než "zahradní".
Rotkäppchen má větvičky slabší, spíš dělá keřík (keříček), než pevné rovné pruty, květů má i třeba osm na silnější větvi.
Květy jsou obvzláště temné, tmavé, nesvítí jako Piano. Jsou perfektně poskládané a velmi velmi ploché.
Listy jsou drobnější, leskle svěže zelené. Starší květy (vnější plátky) se rády na sluníčku pálí.
Out of Rosenheim (Kordes) - květy jsou velmi podobné Pianu, ale přece jen trochu méně hluboké. Na rozdíl od Piana
postrádají ten oranžový záblesk a jsou čistě červené. Květů je zatím 1-6. Klopí. Větve jsou slabší, vyhání fontánovitě do stran,
ale bude to vychovaný samonosný neplazivý keř, zřejmě do V. Stonky jsou velmi světlé, listy míň subtilní (hezčí) a svěže zelené.
Nikdy se nepálí květy na slunci.
Red Leonardo da Vinci (Meilland) - proporce květu skoro shodné jako Rotkäppchen. Keřík taky, celkově jsou si podobné.
Na sluníčku se nepálil, teď nekvete, obrůstá na opakování. Květy byly velmi mělké, moc příjemné, dlouho vydrží, neblednou.
Na stonku 1-4-5, ale byla to slabší sazenice, takže uvidíme.
Jak psala dříve Dresla - geneticky nemá s Leonardo da Vinci nic společného, růže si nejsou podobné. Je to obchodní tah - název.
Závěr (zatím):
Rotkäppchen mi přijde propracovanější a tmavší verze od Red Leonardo da Vinci. Zaslouží si výrazné místo v záhonu.
Piano mi přijde vhodné pro milovníky nepřehlédnutelných a pompéznějších růží - květ je opravdu unikátní. Hůře se kombinuje.
S nízkou levandulí (např.) to nebude "ono".
Out of Rosenheim je na záhon perfektní, dobře se zapojí s trvalkami a bude s nimi hrát a doplňovat je. Okouzlila mne s perovskií.
Květy mají největší a nejdelší výdrž (počasí a čas).
Žádná z těch růží nevoní. Když už, tak Piano má velejemný náznak, Red Leo dtto.
Fotky jsou informativní, barvy neodpovídají, růže jsou vybarvenější a mnohem mnohem tmavší. Red Leonardo d. V. bohužel nekvete.
Snad to dává smysl.