Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 16. čen 2011 05:39 #259191

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
´Rose de Rescht´: "....Květy jsou hustě plné, svítivě až fuchsiově červené s purpurovým stínováním. Při dokvétání trošku blednou. Stavba květu je téměř pomponkovitá. Vzpřímený keř, výška 80-100cm. Kvete téměř nepřetržitě až do pozdního podzimu......".

´Rose du Roi´:"....Známá také pod názvem´Rose Lelieur´. Červené plné květy jsou purpurově skvrnité. Příjemně voní. Opakovaně kvete na podzim. Řídce košatá, asi 90cm vysoká i široká růže.......Květy odrůdy ´Rose du Roi á Fleurs Pourpres´ jsou tónovány červenofialově až purpurově, neúnavně a bez přestávky nakvétá".

Tolik citace z jedné knihy. Hanka
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, skalnička, Daniela

Porovnávání a vybírání růží 16. čen 2011 14:20 #259223

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
HonzaPM napsal:
Skalničko, taky mne u Dresly na poli barva Rose du Roi překvapila.
Měl jsem ji v hlavě (ani nevím proč) zafixovanou jako tmavší, červenější. Jednu jsem si od ní vzal teď na jaře,
už má poupata, tak se těším. :)

Kdybych si měl vybrat jednu bílou růži ke vstupu, vybral bych si Korbin. Dneska začala nakvétat a je prostě dlouhodobě výborná.
Clair Austin jsem okukoval v Plzni v Baumaxu, měli ji za polovic a zrovna kvetla, nezaujala mne, nebral jsem ji.
Mám teď z Hornbachu (proč jen ho v Plzni stavěli?) úplně novou bílou růži, ještě jsem ji ani nezasadil, jmenuje se ´Annapurna´.
Čajovková poupata se otevírají do krásně poskládaných plných nostalgických květů a naprosto dokonale voní.
Jako citronový sladký horký čaj, což u bílých růží není zase až tak typické. :up

Danielo, Vlaďko - díky za srovnání, reakce, fotky. :up

Někdo tady myslím dával foto Rose du Roi nebo Rescht. Zkusím to pohledat. Potřebuji něco tmavšího.

Dík za tip na Korbina - nějak nevím, jestli se by se mi hodil tvarem květu :( Jsem strašně nerozhodná. Annapurna vypadá hezky, ale je nižší.

A Hornbach tu nikde (naštěstí/ke smůle) poblíž nemám.

Porovnávání a vybírání růží 16. čen 2011 20:37 #259290

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Já mám a jsem sem dávala r. de Rescht
rdr_2011-06-16.jpg

no, tuhle fotku jsem nechtěla, to byl letošní úúplně první květ.
tak asi tady
rosedr.jpg
Poslední úprava: 16. čen 2011 20:38 od Vlaďka.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Lenka, fanynka, JaninkaH, Eva.Trifon, Daniela

Porovnávání a vybírání růží 16. čen 2011 23:28 #259341

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM napsal:
úplně novou bílou růži, ještě jsem ji ani nezasadil, jmenuje se ´Annapurna´.
Čajovková poupata se otevírají do krásně poskládaných plných nostalgických květů a naprosto dokonale voní.
Jako citronový sladký horký čaj, což u bílých růží není zase až tak typické. :up

Honzo, dneska náhodou jsem narazila na zkušenosti těch kt. Annapurnu mají zasazenou. Pravda v klimatu poněkud jiném - Francie.
Chválí její dokonalý květ, od poupěte až k zavadajícímu, vůni.
Upozorňují na náchylnost k ČS. Asi bude chtít víc stříkat.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Porovnávání a vybírání růží 17. čen 2011 05:48 #259357

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Vlaďko, díky za fotky R.d. Rescht. To je barvička, co potřebuji. Mohla bych poprosit ještě o fotku keříku?
díky.

Porovnávání a vybírání růží 13. čec 2011 10:37 #262922

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Evo L., Zdenko a další, kdo máte: lze nějak porovnat Bernd Weigel od Tantau a kordesovu Angelu?
Bernd má určitě obří květy, možná je kapku světlejší. Máte k tomu něco? Díky.

Porovnávání a vybírání růží 13. čec 2011 11:43 #262929

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
HonzaPM napsal:
Evo L., Zdenko a další, kdo máte: lze nějak porovnat Bernd Weigel od Tantau a kordesovu Angelu?
... nevím, Angelu jsem naživo ještě neviděla. Z.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Porovnávání a vybírání růží 13. čec 2011 12:12 #262930

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Angela je dobrá, furt kvete, neomrzá a keřík je pěkný.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Rhea

Porovnávání a vybírání růží 13. čec 2011 16:51 #262935

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
HonzaPM napsal:

Mezi Angelou a Berndem Weigelem je mnoho rozdílů, jsou, jak se říká, každá z jiného pytle.

Angela má rozkladitý růst, zvlášť v době květu jsou výhony (dlouhé až 150cm) obloukovitě skloněné. Květenství je přebohaté, nepočítala jsem, ale cca 20 květů (možná i víc) má určitě. Květy mají průměr asi 3cm, mají miskovitý tvar, jsou poloplné, dlouho nevadnou. Na keři jsou téměř nepřetržitě, stále se objevují nová poupata. Barva je středně růžová, rub květních plátků je o tón tmavší, nešisuje. Je zdravá, velmi slabě voní - pokud vůbec.

Bernd Weigel tvoří vzpřímený keř asi 70cm vysoký, pěkně olistěný, zdravý. Květy jsou v soukvětích, jsou dost velké - v průměru asi 10cm, světle růžové, při odkvétání o málo světlejší. Jsou poloplné, mají krásný rozvolněný tvar s žl. tyčinkami uprostřed. Mají neuvěřitelně dlouhou trvanlivost. Díky tomu a díky množství nových poupat kvete furt. Voní slabě.

r.Angela1.JPG

BerndWeigel3.JPG
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, Rhea, JitkaU2, Kaja, JaninkaH, Eva.Trifon, helena, VláďaJ, Daniela

Porovnávání a vybírání růží 02. srp 2011 20:59 #265152

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Amazonko, ptala ses na podobnost růží Piano (Tantau) a Rotkäppchen (Kordes). Přidám dvě další, myslím, že je to třeba.
Piano mám tři roky, Červenou Karkulku (i obě ostatní) rokem prvním. Ale i tak jsou rozdíly zřejmé.

Piano se chová (růstem) jako čajovka - pevné přímé větve nesou 1-5 (max.) květů.
Ty jsou mohutné, hluboké, nerozkřápnou se a hodně svítí, jsou uvnitř místy lehce červeno-oranžové.
Zvenku a uzavřené (nakvétající) jsou spíš do malinova (růžovější). Listy jsou velké, pevné, tmavěji zelené.
Starší květy se na slunci trochu pálí. Přece jen mi tahle růže přijde spíš jako čajovka, řezovka, do vazeb víc, než "zahradní".

Rotkäppchen má větvičky slabší, spíš dělá keřík (keříček), než pevné rovné pruty, květů má i třeba osm na silnější větvi.
Květy jsou obvzláště temné, tmavé, nesvítí jako Piano. Jsou perfektně poskládané a velmi velmi ploché.
Listy jsou drobnější, leskle svěže zelené. Starší květy (vnější plátky) se rády na sluníčku pálí.

Out of Rosenheim (Kordes) - květy jsou velmi podobné Pianu, ale přece jen trochu méně hluboké. Na rozdíl od Piana
postrádají ten oranžový záblesk a jsou čistě červené. Květů je zatím 1-6. Klopí. Větve jsou slabší, vyhání fontánovitě do stran,
ale bude to vychovaný samonosný neplazivý keř, zřejmě do V. Stonky jsou velmi světlé, listy míň subtilní (hezčí) a svěže zelené.
Nikdy se nepálí květy na slunci.

Red Leonardo da Vinci (Meilland) - proporce květu skoro shodné jako Rotkäppchen. Keřík taky, celkově jsou si podobné.
Na sluníčku se nepálil, teď nekvete, obrůstá na opakování. Květy byly velmi mělké, moc příjemné, dlouho vydrží, neblednou.
Na stonku 1-4-5, ale byla to slabší sazenice, takže uvidíme.
Jak psala dříve Dresla - geneticky nemá s Leonardo da Vinci nic společného, růže si nejsou podobné. Je to obchodní tah - název.

Závěr (zatím):
Rotkäppchen mi přijde propracovanější a tmavší verze od Red Leonardo da Vinci. Zaslouží si výrazné místo v záhonu.
Piano mi přijde vhodné pro milovníky nepřehlédnutelných a pompéznějších růží - květ je opravdu unikátní. Hůře se kombinuje.
S nízkou levandulí (např.) to nebude "ono".
Out of Rosenheim je na záhon perfektní, dobře se zapojí s trvalkami a bude s nimi hrát a doplňovat je. Okouzlila mne s perovskií.
Květy mají největší a nejdelší výdrž (počasí a čas).

Žádná z těch růží nevoní. Když už, tak Piano má velejemný náznak, Red Leo dtto.
Fotky jsou informativní, barvy neodpovídají, růže jsou vybarvenější a mnohem mnohem tmavší. Red Leonardo d. V. bohužel nekvete.
Snad to dává smysl. :whistle:
apianorotkppchenoutofrosenheim1.jpg

apianorotkppchenoutofrosenheim.jpg

apianorotkppchenoutofrosenheim2.jpg

apianorotkppchenoutofrosenheim3.jpg
Poslední úprava: 02. srp 2011 22:05 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Rhea, JitkaU2, ZuzanaCh, fanynka, Vlaďka, Eva.Trifon, Daniela
Moderátoři: Eva L., Květa