Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Porovnávání a vybírání růží

Porovnávání a vybírání růží 04. zář 2011 12:57 #267627

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
no jo - to asi u mladých listů . to je možné - jsem si nevšimla .. :)

Porovnávání a vybírání růží 04. zář 2011 17:06 #267637

• Eva.Trifon
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2755
Maggi Crocus je hezký
DSCF5804crocus.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, helena

Porovnávání a vybírání růží 04. zář 2011 17:25 #267640

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
Honzo, Kajo, Evo.T., díky.
Ach jo, vy mi dáváte. Snad si hodím korunou. A Honza to definitivně zamotá s nadšenou chválou Summer Memories. :laugh:

Porovnávání a vybírání růží 05. zář 2011 12:01 #267694

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Proběhla tu dříve debata, jaký je vlastně rozdíl mezi Balerinou a Alden Biesen. Konečně fešandy pořádně zakvetly a rozdíl tu rozhodně je :)

Balerina dělá spíše kulovité soubory květů a odkvétá do bílé (sprosťák by řekl takové vyblité...ale fuj!!)
Balerina2.JPG

Balerina4.JPG

I habitus keře je víc rozvolněný.

Proti tomu ALden Biesen dělá protáhlá květenství.

AldenBiesenEtoiledeHollandcl2.JPG

A odkvétá opravdu do kropenaté zelené - trošičku mi tím připomíná Zelenokvětou ve zmenšené formě.

AldenBiesen.JPG

A habitus mi přijde oproti Balerině takový více agresivní, trčivý.

Obě růže jsou velmi vitální, průbojné, krásně přirůstají a ťuk, ťuk - jsou naprosto zdravé.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, Kaja, helena, quendery

Porovnávání a vybírání růží 05. zář 2011 12:36 #267697

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kachni, podepisuju.
Jen si dovoluji podotknout - při pohledu na tvoji úhlednou kasavici - , že moje Ballerina je agresivní až až. Letos má pruty k 2 m výšky.
Ech, to Alden Biesen ale také.

Heleno, čekala jsem s mým pohledem na tvou možnou volbu až se vyjádří lidé, kt. obě růže skutečně mají. Já jsem se na ně dívala pouze ve školce ( v červnu a nyní, tzn. pokuk momentálního stavu, navíc očkovanci ). Obě hezké, Glamis Castle trochu horší zdravotní stav x Crocus, daleko více subtilnější.
Asi záleží na tvé potřebě, účelu, volbě. Moje se jednoznačně kloní k Crocus- u.
Následující uživatel poděkoval: helena

Porovnávání a vybírání růží 05. zář 2011 17:30 #267727

• helena
  • Platinum Boarder
Květo, díky.
Misky vah se převažují... k Crocus Rose.

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2012 12:57 #275673

• helena
  • Platinum Boarder
EvoL, jde stále o ten "nešťastný" záhon před domem (úpal), který na jaře osázím a na podzim rozsázím. :silly:
Jsem stále na rozpacích, kterou jako ev. náhradu za Pride of Cheshire (určitě nebude).
Můžu si na tom místě dovolit celkem slušné barevné rozpětí (fasáda je vanilková): takže váhám právě mezi Marseille en Fleurs (právě ta "kašpárkovitost" se mi líbí) a Blue Eden (barevné změny, ach). Výšku mají mít obě kolem 150 cm, ráda bych, aby se moc nerozvalovaly a květy neklopily. Zleva bude mít fíkovník a zprava (edit: mezi nimi je ještě malá borovice kleč) Jude the Obscure. Ale jak jsem si přečetla tvoje popisy a postřehy, bude to spíše otázka mé volby, protože obě by to místo mohly zvládnout.
Poslední úprava: 12. led 2012 16:08 od helena.

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2012 15:38 #275675

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Heleno, je mi to jasné. Ještě k té jižní zdi domu - kdysi kdesi jsem četla, že v bezprostřední blízkosti zdi orientované k jihu stoupá v létě za slunečního svitu teplota až k 60°C. Ale pokud růže vysadíš alespoň 1m (raději ještě víc) od zdi, tak by to snad ustály.

Kombinace Blue Eden a Jude the Obscure by se mi líbila. Je taková nenásilná a lahodila by oku. A když je předsadíš třeba modrou levandulí (ta by ti na tom úpalu šla perfektně), tak to nemá chybu. Ale i kombinace Jude s Marseille by byla pěkná vzhledem k smetanově nažloutlému středu květů M.e.F., který barevně koresponduje s barvou J.t.O. Tady je dobrá rada drahá a asi také hlavně záleží na tvém subjektivním vnímání barev (libé x nelibé). Rozhodně to bude hodně voňavé místo. :kiss: Kdybych tu možnost měla, jako že nemám, stvořit si takový voňavý koutek, přidala bych tam ještě tymián ( také krásný mezi růžemi) a na obrubu mateřídoušku. Levandule, nebo tymián by měly zároveň krycí efekt - stínily by zem, která by tak rychle nevysychala.
Jak si to tak živě představuji, úplně tu vůni cítím. :cheer:

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2012 16:06 #275676

• helena
  • Platinum Boarder
EvoL, díky, to je bezvadné, o vůni jsem vůbec nepřemýšlela. Výborný nápad s voňavými podsadbami. :up
Jinak už jsem okukovala, že záhon se dá rozšířit, takže budou sázeny minimálně metr od zdi.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Porovnávání a vybírání růží 12. led 2012 17:15 #275677

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Heleno, ještě poznámka ke kleči. Víš co je to za kultivar ? Pokud to není extra zakrslík (třeba čarověník), tak dokáže poměrně rychle narůst do monstrózních rozměrů. Jarní zaštipování mladých výhonků sice růst trochu zabrzdí, ale jen trochu. Ale možná máš dostatek místa a nebude to problém. Ber to jen jako malé upozornění.
Moderátoři: Eva L., Květa