Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Voňavé růže

Voňavé růže 01. úno 2015 16:15 #293830

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Jirko,škoda že není růžová,to bych určitě o její koupi uvažovala,když píšeš že voní víc než M.I.Pereire. :)
Následující uživatel poděkoval: Ajka

Voňavé růže 17. bře 2015 22:37 #294823

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Dotaz začátečníka: mohou se vůně nepříjemně míchat nebo rušit? Když rostou dvě voňavé vedle sebe...ať vím, jak je rozmístit :huh:

Voňavé růže 18. bře 2015 07:33 #294827

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Iveto, popravdě jsem se tím nikdy nezabývala. Ono by se to totiž muselo brát i s ohledem na další voňavky ( keře, trvalky). Miluju voňavé kytky a snažím se jich do zahrady nacpat co nejvíc a zatím nebyl problém s tím, že by si dvě vůně nějak vadily ;) .
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Ajka

Voňavé růže 18. bře 2015 07:54 #294830

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Iveto,tak jako Jana.Neznám nic příjemnějšího,než když v letní podvečer sedíme na zahradě,skleničku něčeho dobrého a kolem zavane tu vůně růží,do toho floxy,proběhne čuba,zavadí o levanduli...A dělám kolečka zahradou a fetuju a fetuju...To je aromaterapie v praxi :kiss:
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Iveta, Jikra, Ajka

Voňavé růže 18. bře 2015 08:31 #294831

• Iveta
  • Platinum Boarder
Holky, dekuju za návrat do reality....chystám se ač nerada na přesazení některých růži a já tak včera plánovala a kombinovala a zohlednovala barvu květu, listu, výšku, šířku...a trny a jak půjde barevně ke zdi a jak zakryje výhled a ... A jestli se nebudou hádat austinky s kordeskama a zda to nenaruší křehkou politickou stabilitu Evropy.....no už bláázním :whistle:

Voňavé růže 18. bře 2015 08:43 #294832

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Hele Iveto,kdysi kdosi řekl moudrou větu,něco ve smyslu,že zahrada se má líbit a má na ní být dobře především jejímu majiteli.Mám malou zahradu a chci tam mít všechno :laugh: ,takže na ní mám celou EU+ještě kousek světa navíc.Jistě,snažím se,aby to nějak ladilo,ale nezblázním se z toho a když se mi to nějak nelíbí,uspořádám podzimní manévry.To já ráda,to mě ba...
Kdybych měla latifundie,část zahrady bych udělala v romantickém duchu,s historickými růžemi,ty mi voní úplně nejvíc.Takhle jich mám jen záhonek u garáže. ;)
Poslední úprava: 18. bře 2015 09:48 od mišpule.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Jikra

Voňavé růže 18. bře 2015 09:09 #294834

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Se mnou je to těžký, já totiž dost snesu. :lol:

Kolegynda v práci mne vyhazovala byť s jediným hyacintkem, že ji z toho bolí hlava!
To sou lidi...
A když jsem dotáhnul orientální lilii, tak tu rovnou odklonila i s nádhernou vázou za okno,
kde váza ráčila hapati a tak jsem si vlastně vzpomněl, že mi dodneška tu hliněnou krásu dluží... :P
Je teda fakt, že v Keukenhofu nad hyacintovými lány i já jsem už občas lehoulince omámen,
ale po chvilce se vždycky zvednu... Bez vůně by nebyla zahrada ogrodou.

Iveto, naštěstí myrhou a anýzem vonící růže nevoní do dálky.
I když mají silné aroma, tak si ho lakotně schovávají jen ve svých květech.
Mno a zbylé růžové vůně (ovocná, divoká a historická) se pro můj čichový aparátek hravě snesou.

Třeba onehdá - někdo mi buší na vrata, zrovna když operuji na zahradě.
Tak si říkám - koho to sem čerti nesou?
Byla to mámina údernická Oriflejm agentka se slovy: Proboha, vždyť voní celá ulice,
a já jsem zjistila, že to jde od vás!! Tak se na to mušim jít podívat zblízka...

Milá. No tak se podívala...

Je fakt, že áchala i nad absolutně nevonnými růžemi (Lavender Ice, Novalis),
ale když se přiblížila k šesti kusům Harlow Carr, které jsou doplněny čtyřmi kusy Rose de Rescht,
třemi kusy Jacques Cartier a White Jacques Cartier, třemi Comte de Chambord a dvěma Noble Anthony
a uzavírá to tam jedna velká Louise Odier a dále za ní tři Mme Isaac Pereire,
přecházející k obří Golden Celebration, tak to už se blížila do vopravdický nirvány.

Golden Celebration loni dokonce narostla tolik, že přepadávala i do ulice a jistí
mladíci (s cígem, snikrskou a plechovkou koly v kalhotách s rozkrokem u kolen),
kteří se chodí "dvořit" sousedovic právě rozkvétajícím děvčatům (máš čas, vole? poď ven, vole!),
mi tu Golden Celebration dočista orvali právě pro dané krasoslečny.

Jinde mám zase Young Lycidas a Munstead Wood s Louise Odier a z druhé strany záhonku tam
ovocně voní Lady Emma Hamilton. A jak píšou holky - fetuju a užívám si to a chci víc...
Vždyť léto je tak strašně krátké - čekáme na něj jak na boží smilováni. Zvlášť tady na horách.
Musíme si tu vůni nasát do zásoby, aby nám bylo dobře.

I proto dělám z voňavých růží ty zmrzliny. Jednak jsem na sladké a druhak
- zbývá mi poslední kelímek - když ten teď otevřu a ucítím naprosto autentickou vůni
William Shakespeare 2000 (mimochodem asi nejvkusněji, nejjemněji a nejkrásněji do dálky vonící róza),
tak mi ta předlouhá temná zima hnedle připadá snesitelnější a milejší.
Nemůžu se už živého Vilíka dočkat.

V přírodě je tolik zajímavých, neplánovaných a neotřelých kombinací, které jsou úžasné a překvapivé.
Inspirativní a zajímavé. Někdy je právě v tom překvapení a zdánlivém nesouladu krása.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kaja, chrast, jana H, mišpule, Evka, papla, Ališi, Iveta a tento uživatel má 2 dalších poděkování

Voňavé růže 18. bře 2015 09:18 #294836

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
:woohoo: :whistle:
moc mi čenich neslouží -- drogy bych vyhledávat nemohla . ale ty nejsilnější tak na metr cítím .. na dálku málokdy .
Oriflejm to má asi v popisu práce , to čuchátko .
Poslední úprava: 18. bře 2015 09:19 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Iveta, Ajka

Voňavé růže 18. bře 2015 10:04 #294840

• Iveta
  • Platinum Boarder
já cítím na dálku Getrudu Jekyll, ta má teď novou sousedku L Odier, plánuju k terase dalśí voňavky.... ale když čtu, Honzo, o tvém voňavém záhonu a omámenných kolemjdoucích, jsem klidná :) Do parfumerie ma moje zahrada pořad daleko !

Voňavé růže 18. bře 2015 21:08 #294857

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Honzo, pěkně napsané, má to vtip. Poslední věta je pravdivá a tak nějak milá. Pěkná tečka za dnešním putováním za krásnou růží. :)
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, JitkaU2
Moderátoři: Eva L., Květa