Zdravím
Jelikož jsem loni získala cenné rady ohledně výběru pnoucí růže. Jdu poprosit o radu znovu.
Na zahradě mám růžový koutek (i s trvalkama) , ideální na dopolední kávu (slunce tam začne svítit někdy mezi desátou a jedenáctou a pálí až do večera).
část zabírá stará růže (laicky tipnutá jako New Dawn), která je pokaždé značně skvrnitá, ale je to taková babička a odpouštím jí to (navíc jsem ji první dva roky dost trápila řezem, když jsem o růžích nevěděla nic),z toho vyplývá, že každá nová růže musí být odolná a zdravá (nestříkám a ani nechci). Kousek vedle je druhým rokem úspěšně queen of sweden a letos laguna,taky dobrý
nicméně ještě jedno místo tam mám (na víc kusů jednoho druhu) a toužím po růži, co bude opravdu vonět po okolí, alespoň dopoledne
Jenže požadavků se sešlo hodně, na prvním místě odolnost a zdraví, barva v růžových tónech (skoro jakýchkoliv, když splní ostatní požadavky), aby opravdu šířila vůni a aby byla vhodná na kraj záhonu (takže ne holé nohy a tvar keře jako queen of sweden), prostě takový kompaktnější keřík do cca 1m...když tohle splní tak ji klopení nebo další drobné neduhy odpustím (nikdo nejsme dokonalý, že).
Zatím jsem zvažovala Young Lycidas - tam mám obavu o odolnost, pak William Shakespeare 2000 - tam mám obavu že je to spíš červená růže nebo často zmiňované Gertrude Jekyll a Gentle Hermione - tam ale netuším jaký mají tvar keře a jak moc mají chuť narůst.
Pokud máte někdo nějaký tip, který alespoň část požadavků splní, budu moc ráda (jo a jde o chráněnou městskou zahradu v Polabí)
Díky, Dita