Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Voňavé růže

Voňavé růže 13. bře 2018 18:11 #321924

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Kamarádka má Oklahomu u vchodu svého domu a je opravdu příjemné přijít na návštěvu, když právě kvete, protože překrásně voní. Květy jsou dost velké, tmavě červené. Jako nevýhody vidím, že má dost silné pruty a tím pádem se hůř vyvazuje a tvaruje, a taky se moc s tím kvetením nepřetrhne. Zaznamenala jsem spíš vlny v kvetení než kontinuální nakvétání. Ale ta krása a vůně květů je velké plus.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, rok.zaruka, bradhal

Voňavé růže 17. čen 2018 16:51 #323048

• Anonym
Letos mě mile překvapila Florentina. Mám ji teprve druhým rokem, ale je obsypaná a září na dálku. Loni jsem ji teda chválila za vůni, ale letos z ní skoro nic necítím, to nevím, čím je.

Voňavé růže 19. čen 2018 08:35 #323058

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj, doporučíte mi prosím nižší voňavou růži, která voní do dálky, nejlíp k večeru, když jsem doma a je zdravá pokud možno? Nesmí se pálit, jižní strana. Tak jsem to dopsala a mám pocit, že jméno růže znám - Utopie... :laugh:
Následující uživatel poděkoval: Dita

Voňavé růže 19. čen 2018 22:17 #323064

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
:laugh: :laugh: :laugh: Tu bych taky chtěla!!! :silly:
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Voňavé růže 12. čec 2019 22:26 #325825

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Kdysi Tantau o vůni své růže ´Gartenträume´ napsal, že je ´intoxicating´.
Nikdy na to nezapomenu.
A ´intoxicating´ je přesně to, co šíří ´Ozeana´.
Při zanoření nosíku do květu se člověku zatočí hlava. Oceánické vábení vonných Sirén.

P2930863.jpg

P2930867.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, quendery, Láďa, Kamcule1, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Voňavé růže 22. srp 2019 15:21 #326226

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Kordes má řadu videí, na nichž představuje někt. své růže.
Třeba ´Kiss me Kate´ (to je takový překladatelský oříšek, že - Polib mou Káču?) :laugh:

Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, Viki

Voňavé růže 24. srp 2019 08:12 #326234

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kromě známých voňavek jako Big Purple, Gertrude Jekyll a několika dalších, obdivuji velmi příjemnou vůni např. u Odyssey
Odyssey1.jpg

Odyssey_2019-08-24.jpg

nebo u Bon Chance
BonChance1.jpg

BonChance.jpg

Earth Song je nejen vysoce odolná mrazu, ale i voňavá
EarthSong.jpg

Scepter´d Isle má kořenitou vůni (myrha mi nevadí)
ScepterdIsle.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, Ajka, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal, Viki

Voňavé růže 18. říj 2019 19:28 #326560

• Anonym
Moje nejvoňavější (2. místo má Getrude Jekyll, 3. sdílí Mum in a million a Minerva), letošní nováček na mé zahradě.

Sandringham (Beales, 2014)
Když jsem ji kupovala, na HMF byla jen jedna fotka, teď tam jsou i tyto moje. Málo známá a nedoceněná (ale taky relativně nová, takže je to pochopitelné).
Jeden z rodičů je Madame Isaac Pereire a úžasnou vůni jednoznačně podědila. Je to vůně starých růží + omamně květinový tón (osobně bych řekla fialky nebo tak něco) + možná ještě maliny (ale ty tam možná cítím jen jako placebo, protože se připisují MIP). Prvky bourbonek má i ve vzhledu. Barevně je o něco méně sytá než MIP, ale výrazně více sytá než Madame Ernest Calvat (světlejší sport MIP), stále je to pěkná, intenzivní, barva.
Osobně doufám, že to bude "vylepšená" (zdravější) MIP, že zvládne no-spray zahradu. Letos se jakž takž držela, ale na soudy je zatím brzo.

Voňavé růže 18. říj 2019 19:35 #326561

• Anonym
A ještě jedna víc ze strany - ty květy přímo lákají k zaboření se do nich. Ale vůně se i nese na dálku.

Edhelka, North Wales, UK

Voňavé růže 18. srp 2021 00:29 #328686

• Dita L.
Zdravím :)
Jelikož jsem loni získala cenné rady ohledně výběru pnoucí růže. Jdu poprosit o radu znovu.
Na zahradě mám růžový koutek (i s trvalkama) , ideální na dopolední kávu (slunce tam začne svítit někdy mezi desátou a jedenáctou a pálí až do večera).
část zabírá stará růže (laicky tipnutá jako New Dawn), která je pokaždé značně skvrnitá, ale je to taková babička a odpouštím jí to (navíc jsem ji první dva roky dost trápila řezem, když jsem o růžích nevěděla nic),z toho vyplývá, že každá nová růže musí být odolná a zdravá (nestříkám a ani nechci). Kousek vedle je druhým rokem úspěšně queen of sweden a letos laguna,taky dobrý :) nicméně ještě jedno místo tam mám (na víc kusů jednoho druhu) a toužím po růži, co bude opravdu vonět po okolí, alespoň dopoledne :D
Jenže požadavků se sešlo hodně, na prvním místě odolnost a zdraví, barva v růžových tónech (skoro jakýchkoliv, když splní ostatní požadavky), aby opravdu šířila vůni a aby byla vhodná na kraj záhonu (takže ne holé nohy a tvar keře jako queen of sweden), prostě takový kompaktnější keřík do cca 1m...když tohle splní tak ji klopení nebo další drobné neduhy odpustím (nikdo nejsme dokonalý, že).

Zatím jsem zvažovala Young Lycidas - tam mám obavu o odolnost, pak William Shakespeare 2000 - tam mám obavu že je to spíš červená růže nebo často zmiňované Gertrude Jekyll a Gentle Hermione - tam ale netuším jaký mají tvar keře a jak moc mají chuť narůst.

Pokud máte někdo nějaký tip, který alespoň část požadavků splní, budu moc ráda (jo a jde o chráněnou městskou zahradu v Polabí)
Díky, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa