Tady
krasneruze.cz/index.php?option=com_kunen...40&Itemid=112#251466
jsem vkládal fotky domnělé Rosa davidii (alespoň tak ji suchdolští dendrologové zanesli do místní dendromapy areálu).
Dneska mě cestou na o. čekal trochu šok - růžové a jiné keře vykáceli, bude setam kopat.
Dlouho jsem nemohl mluvit, už se z toho trochu dostávám, ale... všechno zlé je pro něco dobré.
Už Dresla v září vznášela pochybnosti nad tím, že R. davidii je R. davidii. Vrtalo mi to hlavou, ale to bylo asi tak jediné,
co jsem mohl dělat. Mno a dneska, v té hromadě pokáceného roští, jsem objevil sadovnickou cedulku. Bylo na ní Rosa rugosa ´Nevada´
Takže všechny snímky Rosa davidii, které jsem na tyto stránky vkládal, JE ´Nevada´ (aby toho nebylo málo, na HMF je vedena jako
Rosa moyesii ´Nevada´). Aspoň už vím, po čem se shánět. Dorostla v závětří hravě tři metrů, tvoří pěkný a hustý keř, bez obtěžujících podnoží a hlavně.... letos (2011) kvetla od dubna do prosince. Pravda, bylo pěkné počasí, dobrý rok. Ale stejně.
Ideální kráska pro bezpéči, živé ploty, pozadí, volnou výsadbu... a zdá se mi dokonce, že Dresla ji už pěkně narostlou na poli má.