Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Přesazené růže - zasychání

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Přesazené růže - zasychání

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
05. srp 2014 22:51 #291346

Jana V.

Avatar uživatele Jana V.

Iveto, zrovna letos jsem sázela růži k levé části oblouku. Ještě loni tam byla jiná popínavka, koupená jako růžová, ale vyklubala se z ní Flamentanz. Letos je tam Laguna. Vybrala jsem všechnu hlínu, nové růži jsem nasypala mix hodně uleželého hnoje a asi původní hlíny ( to teď už nevím přesně). Laguna roste uspokojivě ;) .
05. srp 2014 22:45 #291345

evai

Avatar uživatele evai

Iveto, ono asi nepujde hlavne o vycerpani pudz, ale o to, ze si kazda ruze vytvari svoje vlastni korenovy prostredi, jakoby podhoubi a to nemusi vyhovovat te, ktera prijde po ni.Takova petileta uz bude asi pekne zabydlena.Nicmene ja podobny presuny podnikam.Zem do hloubky vydloubam, soupnu na kompost a dam komplet novou.Koreny nasledny ruze obsypu mycorhizou (Symbivit prasek).Zadna pohroma-uhyn me zatim nepotkala.Ber to jako radu amateura, ostatni se treba vyjadri presneji nebo i jinak.
05. srp 2014 21:55 #291344

Iveta

Avatar uživatele Iveta

Letos mě čeká prvně výměna růže za jinou, tj vykopat jednu pětiletou a nahradit druhou do stejného místa. ˇCasto čtu, že se růže po růži sadit nemá kvůli vyčerpané půdě, ale tady se mi zdá, že se s tím setkávají lidé často. Jak to řešíte vy? Necháváte půdu nějak odpočinout nebo kráter po růži vyhnojíte a šup tam s jinou? PS: to by se mi hodilo ;)
12. čen 2014 19:57 #289787

Iveta

Avatar uživatele Iveta

Napadu je, že? Třeba, že tato ruze do záhonu nepasuje...kam s ni? Potřebovala bych zahradu na patro.... Zatím na nich lpím, ještě jsem se žádné nevzdala, ale asi časem na to asi dojde....i mezi ružemi je láska přeletavá :whistle:
12. čen 2014 19:47 #289786

mišpule

Avatar uživatele mišpule

No...mně právě už napadá :P
12. čen 2014 19:37 #289784

Iveta

Avatar uživatele Iveta

Evo L, mišpule, dekuji za radu, raději počkám, bude menší riziko nechat je střídat na původním místě a prosadit na podzim.
TEn Pilgrim musel byt výkon :ohmy: me čekají zatím jenom mláďata, ale kdo ví, co me ještě do podzimu napadne :lol:
12. čen 2014 17:56 #289783

mišpule

Avatar uživatele mišpule

Iveto,já teda páchám různá zvěrstva,ale taky bych počkala do podzimu.Obzvlášť v takových vedrech.Těm růžím bude líp,když "dovegetí" byť ve ztížených podmínkách,než je stresovat přesazením v sezóně.To bych riskla jen v případě,že to bude hop nebo trop,že třeba místo růží bude parkoviště a byly by k likvidaci.To bych zachraňovala :P )
Jinak s podzimním přesazováním mám bohaté zkušenosti,šoupu každou sezónu :lol:
Pěti,možná šestiletý Pilgrim,velký jako já,je svědkem.Ale to už dělat nebudu,byla to hrozná dřina :sick:

16Pilg.zvrstvo.jpg
Přílohy:
12. čen 2014 17:09 #289781

Eva L.

Avatar uživatele Eva L.

Iveto, jestli můžu radit, tak s přesazením počkej do podzimu. Budeš mít jistotu, že se růže ujme.
Teď ve vegetačním období je to riziko. Málokdy se podaří, aby se nepoškodily kořeny a může se i stát, že to růže nepřežije. Vím, že to někteří(ré) risknou a třeba i s dobrým výsledkem, ale já bych si to netroufla. :unsure:
12. čen 2014 16:13 #289779

Iveta

Avatar uživatele Iveta

Mám několik růží, sazených většinou loni a předloni, které musím přesadit - mají málo místa, špatná kompozice záhonu apod.
Prosím, poraďte, jaké jsou vaše zkušenosti s přesazováním růží, které se už někde ujaly? Kdy je nejlepší doba? já teď čekám, až odkvete první flor, že je zkrátím a přemístím (zvlášť ty na nevyhovujícím místě, ať si ještě do konce roku polepší).
A jak postupovat, jako při výsadbě? Přece jen je sezona v plném proudu...jak je mám moc střihnout a co přikrytí sklem (nemám tak velké), můžu použít nějakou stavbu z igelitové folie pro udržení vlhka? jak to řešíte vy?
08. čen 2011 14:31 #257822

amazonka01

Avatar uživatele amazonka01

Nerosty, teda spíš chcíplotiny, mám tři. Papiho Delbarda (Květo, nechyt se), jednu Naši národní, a bohužel taky Corfu. Přesně, vyrašily, zaschly a konečná. Jsou zastíněné, nijak moc zalévané, Corfu jsem "poklopovala" a nic :(. Vypadají mrtvé (i původní výhony).