reakce z diskuse Tantau - snad jsem pochopila správně:
Iveto, Belle de Sardaigne mám vysazenou 4. rokem.
Je to růže, které si vážím čím dál tím víc, pravidelně ji dávám do svých TOPek. Ta se Massadovi opravdu povedla.
Kromě několika šťastlivců ( a to se domnívám, že mohu napsat, doufám, že u nich bude tak skvělá jako moje matka ) na které se loni dostala podnožová, existuje i pár kousků pravokořenné. Jsem zvědavá, jaký bude jejich vývoj, jak porostou.
Jeden z nich jsem si nechala, dělaný předloni, je připraven k vysazení. Jen jsem s ním počítala jinam.
Ale jak jsme hovořily o velikosti květů Starlet-ek, napadlo mne změřit i květy Belle. Jaké bylo moje překvapení, když jsem naměřila velikost od 3 - 6 cm. Rozdílná velikost je zřejmě dána i četností květů - teď je má větší, páč jich je momentálně na keři méně.
I proto, že ji znám, mám nakoukanou a ověřenou, jsem se rozhodla Starlet ( teď ) nekupovat.
Evko, kvetení Belle dS je dost složité popisovat. Jednou jsem to dělala, bylo toho na víc jak půl stránky

Asi takhle - není u ní třeba ohýbání/rozvádění výhonů, spolehlivě kvete. V podstatě se dá říci, že na jednom výhonu kvete 3x v I.floru, pak na delším obrostu v mezidobí. Následuje II. flór, v něm vytváří dlouhatánská ( ála komule ) květenství. K tomu se přičítají ještě květenství ( komulovitá ) na nových šlahounech, od báze. Vzhledem k tomu, že květy jsou inertní vůči počasním vlivům, mají dlouhatánskou životnost, lze u ní bez nadsázky říci, že kvetení je opravdu kontinuální od začátku sezony do jejího konce. V sezoně není den, kdy by keř byl bez květů.