Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 05. srp 2014 18:30 #291334

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kájo, to víš, že ti nebudu nadávat :laugh: :laugh: .
Vždycky nadávávám sobě nebo té růži.

Děkuji za fotku, tedy jestli dobře pamatuji, psalas, žes ji sázela loni na jaře. Tzn. je u tebe 2. sezonu. Krásný keřík, překvapil mne bujností. :up :up
Já jak ji nakoukávala, měla jsem pocit, že jde dost do šířky, u tebe tomu ale tak není. Krásně zdravá.

Tu svou plánuji na trochu nedobré místo, částečná konkurence větví jabloně + sucho. Takže počítám, že tak krásná jako u tebe moje nebude.

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 07. srp 2014 21:03 #291390

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Cybelle najednou zmohutněla,že nestačím valit oči.
7Cyb.jpg

Bicentenaire de Guillot byla dost zdecimovaná od mravenců,ale už to taky překonává
9BdeG.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 20. srp 2014 11:14 #291719

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Evka napsal:
Květo,Belle de Sardaigne vypadá moc hezky,ale mám pocit,že kvete jen koncích výhonů?Velkou výhodou je její zdraví listů,což u Evy asi tak dobré nebude. ;)

Já jsem si Evu vybrala proto (ikdyž odstín a velikost květů není zrovna to,co upřednostňuji),že by měla kvést po celé délce výhonů a ne jenom na koncích.Tak doufám,že mě nezklame. :laugh:
Dám pár postřehů ke kvetení Belle de Sardaigne. Mám ji od podzimu. Na rozdíl od Květy, která nováčky obchází obloukem, já nováčky bedlivě sleduji a studuji. Takto si doposud počínala:
1)kvetla na laterálních výhonech ze starého dřeva
2.5.
bds05_02.jpg

29.5.
bds05_29.jpg

2) stále kvetla a vyhodila 2 nové bazální výhony
16.6.
bds06_16.jpg

3) kvete na obou výhonech
11.7.
bds07_11.jpg

4) dokvétá na bazálních výhonech
4.8.
bds08_04.jpg

5) začíná tvořit laterální výhony na letošních bazalních výhonech.
19.8.
bds08_19.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., JitkaU2, mišpule, Evka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 21. srp 2014 23:10 #291765

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Martine, vynikající studie. Super.

PS: někdo tomu říká výhony A a B, jiný laterální a bazální :laugh:
PS2: myslím, žes vybral dost dobře
Následující uživatel poděkoval: Martin

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 22. srp 2014 00:49 #291766

• Květa
  • Moderator
á, tak to je 3z10 ( neplést se Sedmou z Devíti :laugh: ) dětí o kt. vím, kde roste.
Martine, pls, občas podej raport, jak se jí u tebe v teplu daří. Děkuji.

a když jsi pošetřil mé prstíky vylíčením způsobu kvetení - tak já ještě doplním.
- po (někdy již za ) 1.kvetení vykvete ještě pod odstřiženým květem 2 drobnějšími soukvětími. První kvetení - květ je plošnější.
- dtto na kvetení z bazálních výhonů, to již bývá klasovité. Ale to nebývá pravidlem, ne pod všemi, ptž. v té době již dává sílu do následující fáze a tou jsi ještě ( zřejmě ) neprošel.
A to je kvetení závěrečné, nejokázalejší-( většinou na laterálních z bazálních ) - klasovité, délka květů bývá cca 40 cm a kvetou více než měsíc. Přichází na závěr sezony, u mne cca od září. Nízkými teplotami mají obrovskou trvanlivost, trochu pochroumané ( páč je poměrně inertní k dešti )kvetou i v říjnu. Loni poslední květy byly v prosinci.
tohle bylo v listopadu 2012, ráno

P1130198.jpg

a následující den

P1130200.jpg

Je zajímavé, jak jsou kvetení v I. a následujících obdobích odlišné. V prvním mívám souvislou stěnu pokrytou růžovými květy, pak klasy cca 20 cm a nakonec ty obry.
Opravdu není den od začátku sezony, kdy by na keři nebylo alespoň jedno ( spíš více ) soukvětí.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Kaja, Martin, mišpule, Evka, Iveta, Marijka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 22. srp 2014 07:26 #291769

• Martin
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 441
Díky Květo. 3z10 zcela určitě bude součástí mých zdejších budoucích poznatků. Už těď je mi jasné, že jde o zcela vyjímečnou a skvělou sortu. Mám v plánu tuto růži vytáhnout do výšin na oblouk, takže uvidíme, jak si bude počínat při odlišném druhu střihu.
Díky za doplnění průběhu kvetení. Už se těším na tu následující fázi, kterou jsem opravdu ještě neviděl. Říkáš klasovité až 40cm dlouhé? Wow, to se tedy ještě mám na co těšit :up

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 23. srp 2014 00:29 #291797

• Květa
  • Moderator
Martine, na mou duši na psí uši.. :laugh: 40 cm, opravdu.

Právě jsem zvědavá jak se ti bude pnout, jestli ti pruty vydrží. Já ji mám jako sadovku, kolem 2 m výšky ( +/- )
Následující uživatel poděkoval: Martin

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 23. srp 2014 06:17 #291799

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,jak u tebe pokračuje Ventilo?Zrovna jsem narazila na obrázek a připomněla si jak moc se mi líbí. Už jsem myslela,že další růži nebudu kupovat,ale možná ještě přehodnotím. :) Na odkazu se uvádí,že prozatím také klopí květy,v dolní části.forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=59&...55f4469ff2&start=966

La Roche Guyon,vypustila jeden nový výhon zakončený květy,jinak je keřík docela bídný.Trápím ji ale do podzimu v kontejnéru(nevím kam s ní,počítala jsem s jiným odstínem)takže jsem zvědavá jak přezimuje a poroste příští sezonu.Nevím jaké šířky bude dosahovat,na jednom odkazu byl uveden 1m čtvereční,ale to psali u všech typu generosa.Teď nevím jestli v dospělosti opravdu takový prostor potřebuje.

Evoi,ta tvoje bývala Chantal Mérieux byla hodně velká?

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 23. srp 2014 09:02 #291805

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Evka napsal:
Už jsem myslela,že další růži nebudu kupovat ...
Evko, při téhle pasáži jsem se dost rozesmála :laugh: .
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Massad-Guillot - růže dle šlechtitelů 23. srp 2014 12:04 #291810

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
No jo,když je všude plno pokušení to se pak špatně odolává. :laugh: Ale fakt bych už měla mít rozum. :whistle:
Moderátoři: Eva L., Květa