Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 02. srp 2017 23:15 #320286

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Konečně mi vykvetl Toul ( si to vybral, trumbera jeden ;) ).

Vždy u růží z Fr. jsem napjatá jakou budou mít barvu v našich končinách. Toul byl loni jako novinka, málo fotek, na monitoru jsem jej viděla jako jahodově červený. No, v popisu má fuchsia.. a k překvapení je to fuchsia. Svítivá.

DSCN6070.jpg

1.8 skoro/poupata

DSCN6093.jpg

2,8, dopoledne, když se na chvíli schovalo slunce. Je nízký, to mám letos u převážné většiny nově zasázených růží.

DSCN6099.jpg

rozvíjející se květy mají téměř totožnou barvu jako LO ( leží utržený květ vedle )

DSCN6100.jpg

DSCN6101.jpg

LO přiložený k rozvitým květům - na poslední f. je sice jen část květu, nejvěrnější barva.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., JitkaU2, Kika, Ajka, alenak, Marta, alcearosa, rok.zaruka, bradhal, Viki a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 06. srp 2017 21:33 #320334

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2220
Něco jsem hledala a vypadla na mě fotka růže Bassino (KORmixal) - možná to je ono neznámé Bambino od Brabce. Má také i růžové provedení, malý počet okvětních lístků, výrazný žlutý střed. Možná to není přesně ona, ale přišla mi dost podobná, budu se po ní dívat. Na zdejším fóru je pár fotek, ale dost starých, pokud máte někdo nějaké Bassino doma a můžete dodat aktuální fotky, budu moc ráda. Předem díky.

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 04. čec 2018 08:51 #323193

• Květa
  • Moderator
Q, podělila by ses pls. o zatímní dojmy z Csíkszeredy ?

Úplně mi vypadlo, že sis ji objednávala. Jsem si minulý týden dělala radostičku ( páč nováčci, sázení na podzim, mají velké suchoproblémy, chtělo to novou - narostlejší - krev :unsure: ), objednala jsem si ji ( a Irene Frain, tu mám na wišlístku už asi 3 roky, tak na ni došlo teď ).
Následující uživatel poděkoval: quendery

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 05. čec 2018 20:45 #323218

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Květo, Czíkszereda se zatím teprve chystá na záhonu kvést, má dvě poupátka, tak jak rozkvetou, ofotím.
Iréne Frain dnes poprvé na záhonu rozkvetla...hned dva květy....cvakla jsem jí hned ráno, když ještě byla "čerstvá"..... od oběda má celé odpoledne slunce, ale zatím vypadá dobře....uvidím zítra. Mile mi překvapila, moc se mi líbí ten její větrníček a jsem ráda, že jsem si ji objednala .... byla to taková z nouze ctnost...hledala jsem pátou, aby bylo nižší poštovné :P

DSC09606.jpg

DSC09631.jpg

DSC09633.jpg

DSC09664.jpg
Poslední úprava: 05. čec 2018 20:55 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, alenak, babkaela, Dita

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 05. čec 2018 20:52 #323219

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3707
Jinak když už jsem u toho.....všechny růže z Pharmarosa jsou v pohodě, z pěti tři na záhonu znovu vykvetly minimálně dvěma květy/ kvetly už v kontejnerech, když jsem je dostala..../ .Koko Loko, Iréne Frain a Michelle Bedrossian. Do té posledně jmenované jsem se zamilovala...zatím maličký keřík, slabé větvičky, ale květů už měla 5 a moc se mi líbí ta její barvoměna. Podotýkám, že je na kraji záhonu a na celodenním slunci. Nepálí se, jen mění barvu / dovolím si pár ilustračních fotek/. Sice je otázka, jak v budoucnu přežijí tu naši studenou zimu v minimem sněhu, ale zatím vypadají velmi životně. :cheer:

DSC09513.jpg

DSC09531.jpg

DSC09641.jpg

DSC09652.jpg

DSC09653.jpg

DSC09692.jpg
Poslední úprava: 07. čec 2018 22:27 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, Milada, Jikra, alenak, Luša, babkaela, Dita

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 12. čec 2018 12:00 #323249

• Květa
  • Moderator
Q, díky.
Včera mi přišly, co mne překvapilo byl habitus a velikost ( spíše bych měla napsat malost B) ) květů Csíkszeredy.
Na HMF i u p. Gergelyho je uváděno 7 cm, to ani náhodou. No, třeba se pochlapí až bude v záhonu + usazená, tzn. v letech příštích.
Na fotce s mamkou ( i taťkou ) - St. Elisabeth of Hungary

DSCN8827.jpg

Ještě mne překvapilo i to, že píší bez vůně, voní - slabě, velmi příjemně.

ad M.Bedrossian -
:laugh: pozorování barvoměny mi bylo znemožněno. Njn, holt to je to dosazování do již zapojeného záhonu. Sice jsem novinkám místo dělala, v podstatě neustále, ale trvalky si moc říct nechtěly dát i když jsem je s těžkým srdcem řezala ( šalvěje ) i v průběhu sezony. Campanula lactiflora ( semenáčky ) jsem vyplít nechtěla, byla jsem ráda za pomnožení - v krutozimě mi matečnice vymrzly. Dilema - co upřednostnit.. Zrovna u této růže to navíc přišlo naprosto vniveč, ptž. se nepřijala.
Mně se na ní líbil ten kanýrkový květ.

DSCN5499.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Jikra, Ajka, alenak

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 05. zář 2018 08:19 #323651

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3940
Nerudovské "kam s tím". Emília Maria od Starkla. Už se to tu kdysi probíralo. Lili psala, že by to mohla být La Rose de Molinar od šlechtitele Delbarda. Tahle růže mi přirostla k srdci. Jednak jsem si jí koupila z důvodu jména Emília, -maminka se jmenovala Emílie a také se mi v katalogu moc líbila. Dnes patří mezi mé Topky. Krásně voní, má nádherné květy, opakuje. Mám ráda růže, které mají na keři stále nějaké květy a to Emília má. Listy pěkné čisté, zdravá růžička.
Poslední úprava: 05. zář 2018 08:27 od Ajka.

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 05. zář 2018 08:23 #323652

• Ajka
  • Platinum Boarder
Nejdou vložit fota, hlásí mi to chybu. Pokusím se vložit po jedné.
DSC00377.jpg

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 05. zář 2018 08:25 #323653

• Ajka
  • Platinum Boarder
No to je věc. Tak víc.
DSC00378.jpg

DSC00379.jpg

DSC00380.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Kika, Lukáš, Láďa, alenak, alcearosa, Viki

Pel-mel aneb ty, co nejsou jinde 30. čen 2019 12:33 #325690

• Květa
  • Moderator
Q., - co tvá Csíkszereda ?

( kupovala jsem dvě, kamarádka i já velké zklamání. Padlí hojně. )

Z nováčků zatím pro mne největším překvapením letos je růže dánské provenience ( fa Eskelund ). Jen jsem chtěla vidět, nic moc jsem neočekávala.

dobře, Jsem vděčná ( :silly: )
I Am Grateful

na nováčka hojně kvetla, květy drží v parnu, stárnutím vnější plátky světlají. Moc se mi líbí, je dosti odlišná od toho, co pěstuju. Veselá. Květy cca 5 cm.

DSCN0690.jpg

DSCN0691_2019-06-30.jpg

Celkem se těším na další vývoj, slibuje...
Poslední úprava: 30. čen 2019 12:35 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, Ajka, alenak, alcearosa, bradhal, Viki, Dita
Moderátoři: Eva L., Květa