1. Top růže 2012
- Louise Odier
2. Top nákup podzim 2011/jaro 2012 (prvoročky)
- Boscobel - jednoznačně nejlepší Austinova růže za poslední dobu
- úžasně voní, květy jsou velké, odolné a trvanlivé, zdravá, neklopí, nakvétá průběžně
3. Nováčci, kteří očekávání (zatím) nenaplnili - možno chápat jako výhrůžka
- Port Sunlight, dva ks, jedna od Pelcových, druhá z Lottum, obě nerost nekvět, u Pelcových na poli byly krásné
- Kew Gardens, sice už od Austina přišla jen jako dvouvýhonovka, dosti živá (na podzim, nevyzrálá),
ale ani přes veškerou péči se nezlepšila, do Jara málem nedožila a pak jen krněla, přesazena, ale nevím nevím, zda z ní něco bude,
už mám objednanou novou sazenici od Šípa, ty jeho sazenice bývají obří, tak snad...
4. Zklamání roku - vypichujeme i ty, které třeba máme déle a ony furtnic...
- některé historické, různé záměny a tak
- růže, kterým se u mne nedařilo, většinou vymrzly komplet, takže ono "furtnic" neuplatním, resp. přepíšu na užvůbecnic
- Rosemoor (šest ks ze tří zdrojů), letos max. 40 cm výška (měřeno)
- Mayor of Castebridge (moc nekvetla), ale má velmi těžké podmínky pod jabloní
5. Neurazí, nenadchne
- mnohé kordesovky (lesklý list, plastový vzhled, začalo mne to na fotkách i v záhoně rušit)
6. Kandidáti na vyhazov aneb co půjde ven příště / Poslední šance
- Jasmina, ač má nejchráněnější stanoviště, tak je i po této letošní supermírné zimě opět zmrzlá k zemi
- Elfe, nesmírně nádherná, krásně vonící, ale bohužel u nás stihne jen jedno kvetení, neboť každoročně zmrzá k zemi
- mnohé další, viz. bod 5
7. Top vůně
- Louise Odier
- Sharifa Asma
- Sidonie
- Annapurna
- Gartenträume
- Noble Anthony
- Centifolia Muscosa
- Wollerton Old Hall
8. Top smraďoch
- pokud je myrha vůně, pak nemám námitek
)
9. Růže, které si nejvíce vážím (z důvodu... např. bylo obtížné ji získat, čekání, shánění, vzpomínky a pod.)
- Louise Odier, krutozimu 2011/2012 zvládla jako jediná opakující beze ztráty kytičky, je famozně narostlá
- od Pelcových už mám naočkovanou a založenou starou mechovou stolístku, co přes 70 let roste u mé tety
10. Top očekávání aneb slibuju si od této…
- jsem zvědavý, jaká bude např. ´La Feuillerie´, ´Royal Jubilee´, ´Blythe Spirit´ či ´Lochinvar´
11. Dlouhodobě Top - dobrá, vyrovnaná růže
- Louise Odier, Pastella, Crown Princess Margareta, Bonica, Leonardo da Vinci, Charles Austin,
Vierge Folle, Paris 2000, Roztomilá, Munstead Wood, Korbin, Princess Alexandra of Kent, Crocus Rose
12. Je skvělá ale... (nesmí být ve stínu, vpředu záhonku, solitérně, holé nohy...)
- Tess of the d´Urbervilles - je skvělá, výjimečně zdravá, furtkvetoucí, krásná, ale je naprosto nemrazuodolná, u mne
- čili každoročně spolehlivě k zemi, s ochranou i bez, v zimě mírné i tvrdé... na druhou stranu roste jako ďas,
takže vše brzo hravě dohoní, je krásně celá olistěná a nikdy nevytváří hluché (nekvetoucí) kandelábry
13. Top šípky
- Mozart, Unicef-ROSE, Roztomilá, Bonica, Ballerina, Goldspatz, Louise Odier, Multiflora Nana
14. Top zdraví (pokud používáte chemii, kolikrát ročně)
- Pastella, Crown Princess Margareta, Teasing Georgia, Bonica
- obecně jediný zdravotní problém je u mne padlí ze sucha
- letos poprvé jsem viděl na růžích rez (Louise Odier (ta je ale velmi ve stínu a bez pohybu vzduchu - i proto ji tak vysoce hodnotím)
a hlavně Perennial Blush - nová, v džungli u jižní zdi)
- stříkám Mospilan proti mšicím a když už to dělám, tak pro jistotu (při jednom patlání) přidávám Baycor a Hycol,
Baycor už ale dávat nebudu (pokud ano, tak až po prvním floru), neboť semi silně nelíbí ty šedobíle pokapkané listy
- postřikuji tak 3x za sezonu, kdyby nebyly mšice, nepoužíval bych postřik vůbec, jsou to ony, kdo mne donutí štrachat v garáži
15. Potížistka aneb kam s ní?
- no a teď babo raď
16. Rozloučení
- asi Rosemoor, letos měla max. 40 cm a to mám asi šest kusů ze tří zdrojů!, poslední šance
- ostatní ode mne cestují v rámci jakési změny koncepce zahrady (cháá) a osobních preferencí
17. Srážkové úhrny v průběhu roku 2012
- mám to někde na papírku, nejméně z vás, samozřejmě