Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Hulthemia hybridy - růže dle typu

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Hulthemia hybridy - růže dle typu

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
14. pro 2017 10:06 #321355

quendery

Avatar uživatele quendery

Přesně tak, jak píšeš.....pečovat o ty starší a životaschopné "naducánky" a u těch nových promýšlet, zkoušet a těšit se na výsledek. Jen je někdy problém, že má člověk pocit, že by chtěl všechno :woohoo:
14. pro 2017 08:14 #321352

Eva L.

Avatar uživatele Eva L.

Quendery, vše se vyvíjí, tedy i náš pohled na to, co se nám líbí a co ne. Rozhodně se nebudu zbavovat "naducánků" jen proto, že momentálně fandím jednodušším květům. To bych asi byla za cvoka. Teď spolu s Květou jásáme třeba nad Odyssey, nebo M.L.Drevon a kdoví, co nás oslní později. Změna je život. :)
14. pro 2017 07:51 #321351

Eva L.

Avatar uživatele Eva L.

rok.zaruka napsal:
no to ne.....k plnokvětým to by nešlo,to by byl Disneyland :-D...ale vidím tam i vzadu nějakou drobnokvětku plnokvětou...ta taky dělá pěkné echo k nim
(já tipovala "Žakelínu" )jo ty dvě jmenované to fakt hezky zjemňují:-) máš pro ty kombinace cit....máš vytipované nějaké trvalky k nim?...nebo máš jen růže

Ta drobnokvětka v pozadí je Alden Biesen, tedy s jednoduchými kvítky.
S tím mým citem pro kombinace je to někdy na pováženou. :cheer: Zvlášť v posledních letech hledám dost obtížně místo pro nové růže. Cit, necit, jdou tam, kam se vejdou. :blush:
A co se týká trvalek - odstupy mezi růžemi nejsou velké (pro samotné růže jsou dostačující) a když jsem je chtěla zpestřit trvalkami, narazila jsem na problém. Jednak jsem po čase zjistila, že růže příliš dobře nesnášejí konkurenci kořenů jiných rostlin, ale hlavně že mi trvalky komplikují přístup k růžím při údržbě - při jarním a letním řezu, odplevelování, okopávání, kopčení...atd. Takže zůstaly jen sem tam např. heuchery a jim podobné. U těch Hulthemií trvalky nejsou, ani by se nevešly. Je to takový pidizáhon u zdi.
13. pro 2017 20:59 #321350

quendery

Avatar uživatele quendery

Jé Evi, tak to jsem ráda, že nejsem sama......taky už jsem si řekla "dost těch naducaných" ....a vrhla jsem se na ty drobnokvěté a jednodušší / tedy hlavně od p. Györyho ;) /.....a zjistila jsem, že si na té mojí skále docela lebedí...... :P
13. pro 2017 18:53 #321349

rok.zaruka

Avatar uživatele rok.zaruka

no to ne.....k plnokvětým to by nešlo,to by byl Disneyland :-D...ale vidím tam i vzadu nějakou drobnokvětku plnokvětou...ta taky dělá pěkné echo k nim
(já tipovala "Žakelínu" )jo ty dvě jmenované to fakt hezky zjemňují:-) máš pro ty kombinace cit....máš vytipované nějaké trvalky k nim?...nebo máš jen růže
13. pro 2017 18:46 #321348

Eva L.

Avatar uživatele Eva L.

Rok.zaruko, dík za pochvalu. :) Snažila jsem se, aby ladily s okolím, takže jako sousedku mají Astronomii a Occhi di Fata. Obě mají jednoduché květy a i barevně ladí. Ale neumím si je naopak představit třeba vedle austinek. :huh:
13. pro 2017 18:26 #321347

Eva L.

Avatar uživatele Eva L.

Ahoj Quendery, souhlasím s tebou, také z nich nejsem na větvi. Ale ani je nezavrhuji. Těch velkokvětých a plnokvětých růží mám habaděj a musím přiznat, že z nich mám poslední dobou pocit jakoby přesycení (nevím, jak bych to jinak popsala). A ty Hulthemie jsou takovým malým zpestřením. Trocha orientální exotiky nezaškodí. :cheer: Ale ty tři mi úplně stačí, další už neplánuju.
13. pro 2017 18:16 #321345

rok.zaruka

Avatar uživatele rok.zaruka

tak musela bych si na tydle okatice zvykat,ale v tvém podání Evi se mi líbí první dvě, nejsou tak vykřičené a spolu s ostatními jim to krásně ladí...takže kupodivu mi to vůbec nevadí :woohoo:
připomínají mi některé itoh pivoňkové hybridy...taky takové střelné:-)
zánět v uchu mě pobavil:-DD
13. pro 2017 14:17 #321340

quendery

Avatar uživatele quendery

Evo, nádherně ti kvetou, je to paráda.......ale jsem na tom jako Věrka....ráda se na ně kouknu, ale jsem asi "konzerva" a tohle není můj šálek čaje :blush: ...a nevím proč, ale mně zase připomínají květy křovité mochny, hlavně ty do oranž. :whistle:
13. pro 2017 08:34 #321337

Eva L.

Avatar uživatele Eva L.

varouch napsal:
Já si na ně asi budu muset chvíli zvykat, jak přes ně přejedu očima, tak v prvním okamžiku mi na mysli vytanou ibišky. Až poté mi teprve dojde, že jsou to růže. Jsem v tom jediná nebo to tak máte někdo taky?

Věra to napsala výstižně. :cheer: Já už si zvykám. Možná i proto, že mám ráda "okaté" květy - třeba u azalek a rododendronů, floxů, primulí... a pod. U růží je to opravdu zláštnůstka, která vyvolává protichůdné dojmy. Někdo je nadšený, někdo má odmítavý postoj. Taky jsem slyšela názor, že květy připomínají zánět v uchu. :laugh:

Průkopníkem v jejich šlechtění je pravděpodobně anglický amatérský růžař Christopher H. Warner (člen British Amateur Breeder´s Association), který asi před 20 lety spolu s J. Harknessem zahájili program vývoje kříženců s rodem Hulthemia ( = přírodní hybridi původní R. persica, např. Hulthemia berberifolia, H. hardii, H. persica).

Tady je přehled části produkce Warner´s Roses včetně Hulthemia hybridů: www.petrovicroses.rs/en/roses/warner-roses Je tu vidět, jakému typu růží dává šlechtitel Warner přednost a proč ho asi těší tvořit tyto okaté růžičky.

Peace and Love roste a kvete úspěšně, je zdravá, mrazuodolná
PeaceandLove.jpg

PeaceandLove1.jpg


Smiling Eyes měla letos svoji první sezónu. Zatím v pohodě.
SmilingEyes.jpg


Eyes for You není Warnerova růže. Autorem je Peter J. James, ale zřejmě v rámci Warner´s Roses.
Má menší a rozložitější keř, než Peace and Love, květy jsou poloplné. Zdravá.
EyesforYou.jpg
Přílohy: