Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kordes II - růže dle šlechtitelů

Kordes II - růže dle šlechtitelů 29. čen 2015 22:06 #298448

• Lucie
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 149
20150607_184642.jpg

20150607_184853.jpg

Zaide, pěstovaná jako nádobová. Barva je v reálu o něco sytější, velmi teplá růžová. Nyní má přestávku a je jediná z mých růží komplet bez květu (i bez poupat). Trochu zlobí i s ČS, to ale má v popisu, takže žádné překvapení. Je ale překvapivě dost "nohatá" a do nádoby se moc nehodí, ačkoli je doporučovaná jako růže do nádoby vhodná.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., sany, Evka, AlenaC, Jikra, Ajka, alenak

Kordes II - růže dle šlechtitelů 29. čen 2015 22:21 #298450

• Lucie
  • Expert Boarder
20150622_123822_1.jpg

20150627_115347_1.jpg

Sweet Laguna, květ stářím bledne a přechází z teplé růžové do studené. Focen jediný květ, který přežil "střih na srnu". :angry: SL zatím velmi zlobí (jako jediná tady), je to prvoročka, tak uvidím, jestli to jsou jen "dětské nemoci" a vyroste z toho. Srna ji ukousla až u země, stejně jako Rose de Tolbiac, RDT se oklepala a jede, SL sotva živoří :(
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka, AlenaC, Jikra, Ajka, alenak

Kordes II - růže dle šlechtitelů 29. čen 2015 22:35 #298451

• Lucie
  • Expert Boarder
20150627_115654.jpg

Novalis, fialové poupě bledne do krásné lilové :) Moc šikovná růžička, zdravá, vitální. Trochu jí vadil ten nekonečný déšť minulého týdne (alespoň u nás), pokud srovnám třeba s Larissou, která byla k dešti úplně netečná, tak Novalis se nejdříve tvářila, že nic a nakonec jí "mumifikovaly" svrchní okvětní plátky, naštěstí ne celý květ.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Evka, AlenaC, Jikra, Ajka, alenak

Kordes II - růže dle šlechtitelů 29. čen 2015 22:39 #298452

• Luša
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 746
Genovesa, tak si myslela dobre, a ja som nakoniec rada tej zámene
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 29. čen 2015 22:45 #298453

• Lucie
  • Expert Boarder
20150627_115642.jpg

20150627_115626.jpg

Larissa. Komu prosím shazuje Larissa poupata i letos? Mě zatím shodila 7 kousků poupat, má ale velmi slušně nasazeno (ne tato, tahle je nováček a právě zasazená, ale loňské Larissy, co jsou vedle v záhonu a ještě nekvetou, tak začaly shazovat poupata). Mám jich několik (všechny jsou od Pelců a všechny už něco shodily). Poupě žloutne a pak upadne i s kouskem stonku :dry:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: AlenaC, Jikra, Ajka, alenak

Kordes II - růže dle šlechtitelů 30. čen 2015 00:02 #298458

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lucie, ad Larissa. Mám ji třetí sezonu, poupata shazuje pořád.
V první jsem ji omlouvala tím, že násadu neutáhne, nemá dostatečně narostlé kořeny.
V druhé pak suchem.
Mýlila jsem se.
Letos by měla být skoro dospělá, mokra má dostatečně - a situace se opakuje jako v letech předchozích.
Těsně před rozvitím největší poupě zežloutne a upadne.
Pokud to bude dělat i nadále, na podzim půjde.
Loni zvládla rozvinout pár květů ( na prstech jedné ruky bych je spočítala ) za celou sezonu, letos jsem neviděla ještě ani jeden.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: alenak, Lucie

Kordes II - růže dle šlechtitelů 30. čen 2015 07:42 #298462

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
U mě je to stejné. Loni měla násadu víc jak 30 poupat na jedné z větví, nakonec jsem spočítala, že jich vykvetlo 7 :angry: . Všimla jsem si, že sem tam pustí poupě i jiná růže ( jak jsem na to teď soustředěná), např. po letošním radikálním střihu mi CPM udělala pruty na jejeichž konci muselo být víc jak 20 poupat, což pro ni není typické. Byla jsem zvědavá, jak to bude probíhat a skutečně, včera při odstřihu odkvetlých a opršelých květů jsem si všimla, že v každém soukvětí je tak 1-2 poupě takto zakrnělé, zežloutlé a odpadlo. Ale to až poté, co v soukvětí 5-7 květů již vykvetlo a ostataní se na kvetení pilně chystají ( ukazují barvu).
Zatímco Larissa loni ( nováček z podzimu 2013) i letos dělá to, že to poupě, které by mělo jako první ukazovat barvu, místo toho začne žloutnout a odpadne. Tak to šlo loni pořád a vykvést jsem jich viděla jen pár. Budu muset zapátrat v archivu, odkud ji mám ( jen tak pro pořádek). Má letos poslední šanci se vzpamatovat. Jinak místo ní přijde The Faun : www.helpmefind.com/gardening/l.php?l=2.32284.6 , která je typově velmi podobná ( u Dresly na poli jsou kousek od sebe a jsou si velmi podobné).
Nutno říct, že u Dresly na poli to opadávání poupat není tak markantní, v podstatě sem tam nějaké, ale jinak jí Larissa loni krásně bohatě kvetla (je víceletá). Dokonce jsme to s Dreslou probíraly a ona ten problém nezaznamenala ( při jejím počtu růží není divu, růže byla obsypaná ověty, přesto zažloutlá poupata byla vidět také).
Možná jsou rozdíly v typu podnože, možná prostě byla někdy špatná dodávka oček :unsure: . To se asi těžko dopátráme...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Lucie

Kordes II - růže dle šlechtitelů 30. čen 2015 07:58 #298463

• Milada
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 178
Moje Larissa nijak zvlášť neopadává,ale dělá mi to Anne Boleyn. A to docela dost, a to je už tříletá,originál Austin od Chládka. Nevím proč.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Lucie

Kordes II - růže dle šlechtitelů 30. čen 2015 08:13 #298464

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
taky jsem z toho na větvi, proč to dělá
-letos pár nažloutlých poupat bylo . ale u nás hodně pršelo a při té násadě co Larissa letos zase má - s enení čemu divit . jsem tam 2x plácla tyčkou , žluté spadly a je jich tam ještě až moc zelených .

DSCN2743.jpg

DSCN2745_2015-06-30.jpg

DSCN2690_2015-06-30.jpg

kvete ale teprva částečně .
Přílohy:
Poslední úprava: 30. čen 2015 08:16 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Milada, AlenaC, Jikra, alenak, Lucie

Kordes II - růže dle šlechtitelů 30. čen 2015 11:50 #298470

• Lucie
  • Expert Boarder
Já právě už loni četla tady na fóru, že shazuje. No, neodolala jsem, moc se mi líbila. Jsou to prvoročky, mají na zahradě super prémiové místo a shazují. Pro porovnání Mary Rose je na nejhorším, násadu má jako prvoročka srovnatelnou s Larissou a neshodila ani poupě, naopak, snaží se a pracuje :) Letos jsem koupila další Larissu v zahradnictví Kunratice, mám ji pro porovnání, jak se bude chovat ona. Na výstavě v Lysé jsem o tom mluvila s paní Prouzovou, vysloveně se mě na Larissu ptala, když zjistila, že ji mám 4x v záhonu, prý někomu takhle blbne a jinde drží. Na otázku, jestli to mohou být podnože nebo očka, jen krčila rameny.
Květo, chápu, také hledám důvody a omlouvám ji, proč tohle vyvádí.
Jano, The Faun je super!!! Budeš ho objednávat u Dresly? Hm, takže to dělá i víceletá Larissa, tak to z toho zřejmě nevyroste. Tak ale pokud by měla 100 květů a shodila 10, to by ještě šlo, ale jak to sleduju, někde shodí skoro všechno :dry:
Kajo, parádní fotky, ta kombinace je super B)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: alenak
Moderátoři: Eva L., Květa