Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kordes II - růže dle šlechtitelů

Kordes II - růže dle šlechtitelů 31. srp 2015 20:12 #300059

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Eva L. napsal:
Toto je jen ukázka, jak podle mě vypadá lososová barva.

FrancisBlaise1.jpg

EvoL, přesně takovou barvu měl u mě střed Rozenfascination při rozkvétání v 2. floru ;) po dobu prvních asi 3-4 dnů. Naopak tenké okraje krajních okvětních plátků byly tmavě třešňovo-malinové ( nebo tak nějak). Postupně obě barvy vybledly a přešly do zaprané růžové ( ovšem brzy s tmavými růžovými flíčky - nejspíš vlivem deště). Fotku jako důkaz bohužel nemám. V prvním floru to nedělala.

Jestli je u tebe tak velká za rok a kousek, tak snad u mě by do 3 let mohla být také :whistle: ...
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Kordes II - růže dle šlechtitelů 31. srp 2015 20:36 #300060

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evka napsal:
EvoL,děkuji za další foto.Předstvu mám stejnou,jen může jít o tento nádech ve velmi zředěné formě sytosti.
Pokud je tvůj obrázek věrný reálu tak mi vyhovuje.Je tu ale jistá možnost,že v tvé půdě je vše potřebné proto,aby dosahovaly růže odstínu jako na tvém obrázku.Je však také možné,že ne všechny půdy tyto podmínky splňují.

Zrovna jsem se podívala na HMF a tam je uvedená dvakrát,nevím jestli je to jedna a ta sama,každopádně u jedné je uvedena barva mauve a u druhé pink blend a výšky jsou také rozdílné.www.helpmefind.com/rose/plants.php?searc...bSearch=SEARCH&tab=1

Všimla jsem si Honzovy fotky a tam ten losos vidím. www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.212769

edit:ještě jsem se dívala i ke Kordesovi a ten tam uvádí barvu "mittelrosa, Hauch von Lavendel". ;)

Evko, odkaz je na jinou růži.
Tento je správný ( když už )
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.72469&tab=1

když tu opakovaně čtu tvé stesky nad rozdílností barev - ( kromě neovlivnitelného - už jsme se o tom bavili mockrát - foťák, množství slunce, promofotka atd. )mám pro tebe následující radu.
Také jsem si stýskala, že mám v květech málo červeně. Poté, co jako kopčení už druhým rokem používám kravský hnůj ( organiku obecně ) mám barvy květů v poho.
Barely hnoje to spravily.

Do debaty o barvě Rosenfaszination jsem jít nechtěla, bodejť bych se ale nezapojila, to bych asi nebyla já. ;)
Mám fotku, ale pouze prvního květu na keříku vůbec. Který může ( už se mi to v prvním kvetení nováčků ledaskdy stalo ) být zcela mimomísový.

Takže zde je :

DSC04555.jpg

Jedná se o foto staršího květu. Pořizované aparátem EvyL. :laugh:

V současné době má za sebou keřík druhý flor, čerstvě rozvité květy byly (lila ? ) růžové, stářím střed blednul. Poměrně velké, krásná stavba kvetu. Opravdu krásná.

Velmi dobře roste, snaživě kvete. Odhaduji vzhledem k barvě, že bude patřit k mým oblíbencům, skupina Zapráno.
Květy u mne ( zatím ) měly krátkou výdrž, ale to u nováčka v tropech házím za rameno.

Lukáši, opravdu u tebe byla až tak šedavá ?
Moje barva ( něco mezi - blíž k - Evině a Lukyho ) mi vyhovuje.
Poslední úprava: 31. srp 2015 21:02 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Evka, Iveta

Kordes II - růže dle šlechtitelů 31. srp 2015 20:47 #300061

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11818
Květo jo tak to našedlou , jsem zvědavý jak teď pokvete
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Evka

Kordes II - růže dle šlechtitelů 31. srp 2015 20:55 #300063

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Lukáši, díky. Prosím, nezapomeneš na fotku, viď ?
Případně na fotky květů různého stáří ( barvoměnu ).

Děkuji předem.
Ono totiž jejích fotek je poskrovnu.
Poslední úprava: 31. srp 2015 20:57 od Květa.
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 31. srp 2015 21:08 #300064

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11818
neboj budu fotit ;)
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 01. zář 2015 06:18 #300066

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Květo,děkuji za příspěvek i radu.Letos jsem růže začala přihnojovat granulovaným hnojem a ráda bych zkusila i kopčení kravským hnojem.Bohužel momentálně si ho nemám možnost zajistit,tak musím doufat,že začne působit i ten kravský granulovaný.
Ještě jsem se chtěla,co je to ta růže napravo?
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 01. zář 2015 07:33 #300068

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Evka napsal:
Všimla jsem si Honzovy fotky a tam ten losos vidím. www.helpmefind.com/rose/l.php?l=21.212769
)

Evko, jenže Honza má (podle jeho vlastních slov) Schultheisovu Inge´s Rose, původně nazvanou Rosenfaszination, která by měla být od Kordesovy Rosenfaszination odlišná. www.krasneruze.cz/index.php/forum/7-voln...ze?start=1020#295624
Jak moc se liší, to by nám asi nejlíp řekl Honza.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Evka

Kordes II - růže dle šlechtitelů 01. zář 2015 09:14 #300071

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Květo, to kopčení hnojem mě zaujalo. Zeptám se jako blbec - na jaře se to pak normálně rozhrábne kolem a nechá na půdě u růže? Můžu mít hnůj prasečí nebo koňský v téměř libovolném množství. Za radu děkuji.
Téma bylo zamčeno.

Kordes II - růže dle šlechtitelů 01. zář 2015 10:50 #300073

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Genoveso, mezi prasečím a koňským hnojem jsou rozdíly v použití.
Koňský podporuje růst (1x tolik dusíku oproti kravskému) a je záhřevný (rychlým rozkladem, díky N).
Tudíž se používá hlavně na jaře, kdy se teplo a rychlý růst hodí.
Prasečí je studený = pomalurozkladný, s minimem dusíku, jako podzimní hnojivo by byl fajn,
ale nepoužívá se. Prase je všežravec, proto tento hnůj není do kontaktních zahrad vhodný (zárodky aj.).
Je možné jej zkompostovat s ostatní biomasou či jinými hnoji a využít následující rok.
Kopčení - zcela čerstvý hnůj není vhodný, větve růží by spálil.
Koňský by případným zimním (pomalým) rozkladem mohl nadzemní výhony růží TEORETICKY zahřívat,
tj. by růže nemusely tolik namrznout, jenže... poslední zimy jsou natolik teplé, že je to - dle mého - nežádoucí.
Já bych čerstvý hnůj těsně k růžím nikdy nedal (a už vůbec ne ve tvé teplé oblasti).
Jinak na jaře rozhrábneš a pokud zaryješ, tak uděláš nejlépe - jen pozor na kořeny růží - nenarušit je rýčem,
jinak podpoříš vyrážení planých prutů z poraněné podnože.
Pokud hnůj nezaryješ, tak drtivá většina dusíku vyprchá, ztratí se, ale i tak se půda trochu vylepší
díky organické struktuře hnoje. Estetická stránka nezarytého hnoje kolem královen květin je věc druhá.

Evko, storku o Rosenfaszination a Inge´s Rose jsem již popisoval, jde o dvě zcela odlišné růže.
krasneruze.cz/index.php/forum/7-volna-di...ze?start=1020#295624
Liší se barvou květů, jemností okvětních plátků a jejich počtem, počtem květů, typem výhonů, typem listů, strukturou, barvou a jemností listů, výdrží květů, násadou květů, vůní, odolností dešti, typem opakování, výškou, původem - rodiče...
Schultheiss sám už název Rosenfaszination pro Inge´s Rose několik let nepoužívá.
Bylo by skvělé, kdybychom to dělali také.
Pro zachování chaosu, myslím, bohatě stačí, že tu někteří používají název Emanuel pro Crocus Rose aj.

Květo, taky potvrzuji pozorování popelavých tónů na Rosenfaszination.
V teplých oblastech (Čáslav) a v těch tropických červencových dnech byla šedá celá.
Ona se vůbec chová občas tř. jako Herkules (bělostně bledá, levandulově vyblinkaná, modravá, šedá, popelavá,
ale i zelenavá). Nehodí se do nádoby, kde má tendenci se vařit.
Myslím, že to bude růže podzimnu - takové ty první mrazíky a snížky jí určitě nerozhodí a tehdy
bude nejšťastnější a nejtrvanlivější, asi jako Pomponella.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Evka, Iveta, Jikra, Ajka, Genovesa

Kordes II - růže dle šlechtitelů 01. zář 2015 11:08 #300074

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, ještě jsem zapomněl na odstín "bílý kafe". :lol:
Fotky kupodivu nemám? No, já zapátrám...

Evko, ještě větička na HMF u Inge´s Rose (čímžto se omlouvám, že v diskusi Kordes probírám růži z dílny Schultheiss).
Name changed to 'Inge's Rose' due to trademark priority of Kordes.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa