Aleno, Burghausen mám asi 6 roků, dva keře, symetricky k terase, bez opory. Nahradil jsem jimi odrůdu Heidelberg, která trpěla ČS. Chtěl jsem odrůdu absolutně zdravou. Burghausen je u mne úplně odolná padlí i ČS. Ale právě proto, že odrůdy nejvíc odolné těmto houbovým chorobám neošetřuji postřiky (většinou na ně už nezbyde), objevuje se u mne i u nich v některých letech korová spála (Burghausen, Flower Carpet od Noacka, Knock Out). Burghausen dorůstá výšky pod dva metry a první kvetení je ohromující, takže někdy musím keř stahovat, aby se výhony pod tíhou květů nevylomily (jako Westerland). Další vlna kvetení je taková normální, mezi oběma vlnami kvetou sporadicky nové výhony. Pro Burghausen jsou typické silně ostnité tlusté starší výhony, které při zmlazování keře vyřezávám. Podle mne je to jediná nevýhoda. Fotka je letošní po zmlazení vlivem korové spály.

Portorož mám první sezonu. Je to vyšší floribunda s krásně zbarvenými květy. Po prvním roce nemohu hodnotit, ale mění barvu, světlá do bledě růžové až smetanové. Pro mne nevýhoda, někomu se líbí ta barvoměna. Opakování kvetení u ní letos také nemohu hodnotit, byly zde taková horka, že jsem se o růže skoro nestaral a prvoročky, ještě neprokořeněné, to odnesly. Bohužel, jiné fotky než jsem sem dal Jeníkovi, nemám. Ale podle mého subjektivního názoru se mi jeví lepší než Aprikola a Schone vom See.