Jarka napsal:
Honzo, taky Děkuji, nemusí to být nutně austinku, jen nechci, aby tam byla růžovolososová. Záhon má 3x3 m, vpravo mám skupinku (3ks) Princess Alex. of Kent a objednáno mám 3 ks Mariatheresia. Jinak nic, dobré místo, kvalitní půda. Jenže já se neumím rozhodnout, vždycky vymyslím nějakou kombinaci, něco vidím na fotkách zde na stránkách a představím si to v hlavě, zdá se mi to krásné a pak vidím něco jiného a zas to předělávám. Princeznu z Kentu mám od podzimu a už jsem ji dvakrát přesouvala. Těch růží je tolik a stejně tolik názorů a komentářů. Ostatní záhony mám už jakžtakž vymýšlený, jen ten růžový se mi nedaří, asi proto, že růžových růží je nejvíc a navíc růžové růže miluji nejvíc.

Jarko, rozumím. Možná by ti barvou i velikostí seděla i Pomponella, ta ale nevoní.
Zajímavá je taky kombinace MariaTheresia + její sport Baronesse.
Možná by se ti i střihem povedlo mít B. potřebně vyšší (nebo udělat sklon záhonu).
Já mám takhle v (neustálém) přerodu Vítací záhon. Není snadné v něm mít malé a krásné růže,
které budou hodně a postupně kvést, vonět, budou zdravé, nebudou se válet, nebudou vyhánět kandelábry
a nebudou mít lesklé listy. Mě to neustálé začínání ale děsně baví a modlím se, aby to nikdy
neskončilo.

(jen mi jaksi dochází zemina na výměnu - růže po růžích)
Jo, a ještě jsem se chtěl vymáčknout k tomu rasantnímu střihu.
Může mít totiž dvojí následky:
- buďto se nám podaří růži udržet správně a kýženě kompaktní
- nebo nastane pravý opak - růže o nadzemní hmotu obraná vyrazí o to rasantněji k nebi,
bude se snažit vše dohonit a ve finále bude samé dlouhé klátivé kandelábry - to umí v polostínu
třeba Gertrude Jekyll nebo všude tř. Dames de Chénonceau, Falstaff aj.
(to nepíšu proto, abych tě odradil, ale jak říkával můj učitel literatury - těžko na cvičišti,
lehko na bojišti - aneb kdo je připraven, není překvapen

)