Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: David Austin - Anglické růže 2015

David Austin - Anglické růže 2015 25. úno 2015 13:05 #294357

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, k Mistress Quickly.
Pořizovala jsem si ho na podzim 2011 bez toho, abych věděla, jak vlastně vypadá. V podstatě na doporučení Dresly, že velmi rychle tvoří nové květní výhony( ještě kvete a už obráží znovu ).
Na poli nekvetl, vzala jsem si jednovýhon "na zkoušku".
Musím konstatovat, že je pro mne velmi příjemným překvapením.

- mám z něj pěknou rostlinu
- samonosný, vertikální ( přirozeněji, srovnávám s QofS )
- fajn pozaďovka, I. fl. po běžném střihu cca 120, II. bajvoko 150 cm. Nekandelábrovatí.
- tolerující stín
- květy nepopisuji, páč jsi jej měl. Samo, líbí se mi, jde o moji krevní skupinu. Nemají dlouhou výdrž v horku, neva, je jich hafo. Víc jak 3 vlny/ rok. Hůř čistí ( hůl do ruky postačuje ). U mne barevně neutrální ( jako občas jde do studené, občas do teplé, podle počasí, ale snese se s čímkoliv ).

- list jediná menší výtka : nevím příčinu, pouze odhaduji - následkem sucha nebo zvýšenou vnímavostí k hnojení na list - ale v průběhu vegetace prožloutávaly listy v dolní polovině keříku ( na Lukášově f. to je také vidět. Nejednalo se o ČS ). Opadaly. V případě zakutání do výsadby neva, i proto píšu pozaďovka.
Jsem zvědavá, jestli totéž zopakuje i v letošní sezóně.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Lucie

David Austin - Anglické růže 2015 25. úno 2015 13:10 #294358

• Květa
  • Moderator
Moc děkuji za f. Francine Austin.
Pořád ji mám v hledáčku, kdybych pocítila potřebu další (x té :laugh: ) bílé drobnokvětky.

Omlouvám se, pokud jsem se již ptala...si nepamatuji, no :)
Čistí nebo květy zhnědnou a drží ?
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 25. úno 2015 13:30 #294360

• Květa
  • Moderator
Marijka napsal:
Honzo,
s dovolením se otážu, ať jsem teda připravená -
- Gertrude Jekyll, "zády" u plotu (a sloupovitých modrých jalovců za plotem), od 10hod. do večera plné slunce, půda živná, vlahá - jak střihat, abych ji udržela na cca 150cm, 3 vedle sebe, možno proplétat a vyvazovat? Je možno střihnout přední výhony o něco později, aby vykvetly o fous opožděně, nebo mi to oplatí a všechno bude jinak? Můžeš si tipnout? Je mi jasné, že dle ZZ to může dopadnout všelijak, ale třeba se trefím.
Potřebuju hlavně tu výšku, 100cm je málo (jalovce v pozadí začínají věkem řídnout, má to být pohledová clona), ale taky bohatý a pokud možno ne moc průhledný keř.

Je to angličanka, ale případně prosím přesunout do řezu, pokud moderátoři usoudí.
Předem díky.

Marijko, popíšu své zkušenosti s Gertrude Jekyll.
Sazenice z roku 2009, po jedné sezoně ke mně doputovala z jiné zahrady. Zasazena jako pozaďovka do hloubi záhonu.
No, omyl.
Nechávám ji na místě, ale účel, pro kt. byla zasazena, neplní.

- ty píšeš, že míváš vyšší mrazy než já. Po nynějších dvou mírných zimách ( ano, Miško, jsem četla vedle, zasmála jsem se )se často zapomíná na to, jak bylo..

Opakovaně u mne omrzlá až k zemi. Blbě se stříhá, nechávám si ji až jako poslední, kdy už je jasné, co opučává a co ne. Dlouhé rozteče mezi jednotlivými živými pupeny, tmavé stonky. I tak ji většinou dostříhávám, nějaké větvi vždy dojde. I proto se odvažuji tvrdit - na odložení kvetení pozdější střih nemá vliv.
I.fl. - výška cca 1 m, když prší více ( cca 120 ). Velmi bohatá násada květů, časná ( kvete téměř současně s historickými ). Na výdrž květů má vliv i horko i déšť.
Nádherně voní.
II. fl. - nijak bohatý, kandelábry, obloukovitě ohnuté. I přes 2 m.

Letos, po druhé mírné zimě za sebou, je naděje, že výhony zvládnou zdřevnatět. Předpoklad, že by pak mohly zvládnout i hutnější mrazy.
I proto ji letos chci zkusit stříhat pouze minimálně, výhony ohnu.
a hyn se hukáže.. ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Marijka

David Austin - Anglické růže 2015 25. úno 2015 14:20 #294365

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
No, nepotěšila jsi mne, možná proto jsem je dostala jako přebytky, vyměnila jsem je za obyč denivky :woohoo:
Takže půjde k cihlové (omítnuté) zdi na nejteplejší možné místo, tudíž k plotu jako clona z angličanek mi napadá z výše uvedeného s výškou a klidně i střihem docílitelným pěkným tvarem - Hyde Hall?
Na jedné straně je červenolistá tavola, v pozadí modré jalovce, na druhou stranu mohu dát cokoliv, růže bude jako dominanta, klidně jich dám i 5 vedle sebe, nejraději jeden druh.
Safra, potřebovala bych konečně mít možnost vkládat fotky, asi budu muset vyměnit operační systém :(
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 25. úno 2015 15:51 #294373

• Květa
  • Moderator
Marijko, zpřesňuji, přeci jen, jde o psané slovo, aby nevznikl mylný dojem...

- milníkem pro růže u mne je zima 2011/12.
- před ní dosahovaly mrazy (i) -25 st.
- po ní pak zimy mírnější ( krátkodobě, hodinově cca - 20.st )
- v ní mrazivý měsíc, bez sněhu, - 23.st

Před ní vyjma LOdier snad všechny růže omrzaly k zemi ( k hranici sněhu + mívám ho zde méně ).
V ní jsem i přes nakopčení o některé růže přišla zcela, jiné hodně namrzly. Ne všechny úspěšně do loňské sezony zregenerovaly, bacám se po hlavě, že jsem je nevyryla hned, ale kdo to mohl tušit. Jak která zareaguje...
Za tu dobu, kdy růže pěstuji jsem zažívala sezóny deštivé ( pak nadávám, že lepí ), loňská byla zase stresující suchem ( pak nadávám, že nekvetou ).
:laugh:
Mými záhony za tu dobu prošlo cca 300 kultivarů, v současnosti jich mám vysazených něco lehce nad 200. Hodně z nich ale je mladších než 3 roky ( vysazené po té krutozimě ).

Když se snažím o popis nějakého kousku, porovnávám jej s těmi, co pěstuji. Snažím se spíš o popis možných zádrhelů než vypichování kladů.
A jako u každého - jde o osobní dojmy, závislé na vkusu, podmínkách, podmínkách v daném roce... atd.
Stejnak se nedá paušalizovat, rostlina bude chovat v mnohých zahradách zcela odlišně.
Dle mne - nezbývá než zkusit ji na vlastní kůži. Pro orzhodování ano či ne mohou být popisy ostatních pouze nápomocné ( myšleno - pokud lepí, dá se předpokládat, že bude všude. Ale co když do ní u mne nenaprší, že... )

Edit : a co jsem tímto příspěvkem vlastně chtěla říct, že ?
asi toto - G.Jekyll se u mne chová ( mrazově ) jako spousta jiných. Nevyčnívá, ale ani nezklamává.
Hlavním důvodem proč ji pěstuji - krásné + voňavé květy, časnost.
Poslední úprava: 25. úno 2015 16:21 od Květa.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marijka

David Austin - Anglické růže 2015 25. úno 2015 15:59 #294375

• Květa
  • Moderator
Hyde Hall - osobně ho mám poměrně oblíbený. Je to pracant. Téměř nonstop kvetení.
Široký, mohutný keř, V tvar. Nepodpíraný, samonosný. Výškou jde nad 1,5 m, odhadem mi zabírá cca 2 m2 v "koruně".
Naprosto zdravý.
Teplý tón, v chladu ( II. fl. ) u mne i do lososova.

Dost inertní vůči počasním vlivům, loni se na něm ani sucho nepodepsalo, kvetl stále. Proti jiným rokům bylo v II. fl. květů méně, ale i tak uspokojoval, :up
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marijka

David Austin - Anglické růže 2015 25. úno 2015 20:00 #294378

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Květo moc díky,
jsem si vědoma, že popisuješ svoje zkušenosti, jen tím, že tohle místo je u milé paní sousedky proti lavičce, tak nemám moc času pokusničit, u sebe bych prostě zasadila, počkala co to udělá a přizpůsobila se.

Děkuji za oba popisy, tu Gertrudu vyhazovat rozhodně nebudu, jen jí vyberu jiné místo.
HH jsem ráda, že jde do teplejších tónů. Sucho tu nemám nikdy, všechno přerůstá :)

A jestli mi angličanky i přes zimní krytí vymrznou, narvu tam kanaďanky nebo rugosy a bude - ale ono mi to nedá, už jsem zaháčkovaná...
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 26. úno 2015 16:02 #294389

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, díky za popis Mistress Quickly, potřeboval bych vyšší kryvné přírodnější křovíčko k plotu.
Pořád nevím, jakou tam dát. Lensovku spíš ne.
A díky i za popis Gertrude Jekyll, ušetřilas mi práci. :)
Co se odkvétání Francine Austin týká, tak to může být zatím jediná její pro mne známá slabina.
Květy nijak vzorně neopadávají, zůstávají na větvičkách.
I když ty menší větvičky opadávají docela dobře - možná seto časem změní (zlepší?).
Ale když tak mrkneš na ty výhony, kde listy jsou opravdu jen ve spodní třetině,
tak si myslím, že se ten střih (radikální seříznutí) celkem i nabízí (i s neopadlíky).
Nevím, jak by vypadala - resp. dál rostla, kdyby seto neodstříhávalo.
Si myslím, že z té předlouhé poupatové části by asi postranní očka nevyskákala - možná jo.
No uvidíme, však si dáme vědět.
Téma bylo zamčeno.

David Austin - Anglické růže 2015 26. úno 2015 16:07 #294390

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Marijko, jen doplním - podle mne je Gertrude Jekyll nejlepší v chudé sušší zemině na plném slunci.
Ona ve vlhku a výživnu dost bují a jančí a kandelábruje.
Jenže u mne patří k nejméně mrazuodolným ostinkám (spolu s Graham Thomas a Eglantyne
- ale to už jsme si tu psali vícekrát). Přitom má GJ v krvi přímo historickou růži,
ale mrazuvzdornost po ní tedy nepodědila.
Tj. v mém případě je uplně jedno, když hodně naroste, páč vše přes klasické zimy zmrzlo.
Jak píše Květa - u mne se klidně do května zberchává a čekám, zda zpod země vyrazí
nebo je celá zmrzlá.
Je fakt, že jsem si nechal z pěti kusů jen dvě, ty jsem dal na více slunce a první rok
tam loni byly dobré. Třeba to bude fajn.
Jinak moje babi z ní "normálním" řezem ten kompaktní keřík má v pohodě.
A poslední věc - ohýbání výhonů - tak vzhledem ke zmrzání nemám ozkoušeno.
Jednou mi jeden dlouhý výhon padl na kůru a na zemi vydržel nenamrzlý.
I nechal jsem ho, ale stejně nestál za nic - chloróza atd.
U mě platí - GJ stříhat, stříhat, stříhat - jinak ani pořádně nekvete.
O tom, jak mi ji zlámaly v létě děti při hře na schovku a jak pak, ostříhaná až k zemi,
kvetla nejlépe ze všech, jsem už psal - Vyhledávání.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

David Austin - Anglické růže 2015 26. úno 2015 16:57 #294392

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Gertrude Jekyll jsem sadila teď na podzim. dala jsem ji na slunko k sloupku od pergoly . tak jsem teda zvědava .
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa