Marijko, zpřesňuji, přeci jen, jde o psané slovo, aby nevznikl mylný dojem...
- milníkem pro růže u mne je zima 2011/12.
- před ní dosahovaly mrazy (i) -25 st.
- po ní pak zimy mírnější ( krátkodobě, hodinově cca - 20.st )
- v ní mrazivý měsíc, bez sněhu, - 23.st
Před ní vyjma LOdier snad všechny růže omrzaly k zemi ( k hranici sněhu + mívám ho zde méně ).
V ní jsem i přes nakopčení o některé růže přišla zcela, jiné hodně namrzly. Ne všechny úspěšně do loňské sezony zregenerovaly, bacám se po hlavě, že jsem je nevyryla hned, ale kdo to mohl tušit. Jak která zareaguje...
Za tu dobu, kdy růže pěstuji jsem zažívala sezóny deštivé ( pak nadávám, že lepí ), loňská byla zase stresující suchem ( pak nadávám, že nekvetou ).

Mými záhony za tu dobu prošlo cca 300 kultivarů, v současnosti jich mám vysazených něco lehce nad 200. Hodně z nich ale je mladších než 3 roky ( vysazené po té krutozimě ).
Když se snažím o popis nějakého kousku, porovnávám jej s těmi, co pěstuji. Snažím se spíš o popis možných zádrhelů než vypichování kladů.
A jako u každého - jde o osobní dojmy, závislé na vkusu, podmínkách, podmínkách v daném roce... atd.
Stejnak se nedá paušalizovat, rostlina bude chovat v mnohých zahradách zcela odlišně.
Dle mne - nezbývá než zkusit ji na vlastní kůži. Pro orzhodování ano či ne mohou být popisy ostatních pouze nápomocné ( myšleno - pokud lepí, dá se předpokládat, že bude všude. Ale co když do ní u mne nenaprší, že... )
Edit : a co jsem tímto příspěvkem vlastně chtěla říct, že ?
asi toto - G.Jekyll se u mne chová ( mrazově ) jako spousta jiných. Nevyčnívá, ale ani nezklamává.
Hlavním důvodem proč ji pěstuji - krásné + voňavé květy, časnost.