Ninkwen napsal:
K upřesnění - původně jsem je chtěla vyvázat k plotu, tak, jak ukazují na některých videích na youtube, na tom místě mi ale nesvítí přes zimu slunce, jinak je to tam se sluncem celkem fajn, i když celý den tam nesvítí. Pak jsem měla ještě jedno místo na západní stěně domu, ale jelikož má záhon sotva 50 cm šířky, je to zřejmě při téhle velikosti nemyslitelné. Tam svítí sluníčko pořád, někdy od poledních hodin.
Nekupovala jsem ji vůbec s úmyslem použít jako sadovku, vzhledem k tomu, že byla u Pelcových nabízena jako popínavka, ani mne nenapadlo, že by to v našich podmínkách nemuselo jít.
1. růže v zimě přece nepotřebuje slunce.
Naopak, silné slunce a denní teploty nad nulou výhony rozehřejí a následné noční mrazy je spálí.
V zimě je zastíněný záhon s růžemi samozřejmě obrovskou výhodou.
2. James Galway velice dobře snáší polostín
Květy v letním polostínu vydrží mnohem déle hezké a svěží. Naopak - nesnáší úpal u jižní zdi.
U té západní stěny to může být se vztyčeným varovným prstíkem.
3. 50 cm záhon nemusí být problém, pokud je ve výšce více prostoru
Růže nebude mít nijak širokou základnu, rozšiřuje až ve výšce, podle způsobu zapěstování.
Pokud bude navíc vyvazována ke stěně nebo plotu, jsou její rozměry dány zejména nůžkami majitele.
Mám záhon cca 120 cm široký, je tam u zdi krocená James Galway a nohy jí kryje MariaTheresia.
Vejdou se skvěle.
4. je pnoucí naprosto bez problému
Cca tříletá vyvazovaná rostlina v případě zimního nenamrznutí a v případě slabého zpětného řezu
může mít bez problému dva metry nebo i více. A to i v oblastech 620 m n.m. (sezóna kratší
cca o dva měsíce oproti většině republiky + velmi slabé srážky - pomalý růst).
Roční přírůstky při dobré výživě jsou zde cca 140-160 cm.
Je relativně dobře odolná mrazům (rozhodně více, než např. Coral Dawn).
5. první rok-dva
Doporučuji ji na jaře, až pokvete Forsythia, zakrátit na 20 cm výhony.
Aby jí zesílila a rozvětvila základna. Pak už nechat volně růst a sílit + vyvazovat.
6. opakování
V mé chladné zahradě (620 m n.m.) kvete jedenkrát do roka.
Je to částečně dáno i tím, že po odkvětu některé květy neostraňuji, nechávám je na tvorbu šípků.
Pro požadované opakování je tudíž nutné odstraňovat odkvetlé výhony (velmi krátce zakrátit)
a bydlet v teplejší a vlhčí oblasti (bujnější opakování, bujnější přírůstky)
7. do jámy skutečně stačí jedna rostlina
Není to žádný extrémní veleobr, ale výsadba dvou kusů na jedno místo není opodstatněná.
Je vhodné ji po usazení (cca po dvou letech) doplnit klematisem, který zajistí kvetení
v dlouhé pauze mezi prvním a druhým kvetením růže, případně její velké krásně šípky
na podzim doplní chlupatými chomáčky.
8. silné výhony
Díky silným a tuhým výhonům nepotřebuje nijak pečlivé vyvazování nebo podpírání.
Je částečně samonosná, jen je potřeba ji dobře zajistit proti vylamování.
Tuhé výhony - odtud pro někoho spíše sadovka - klasická pnoucí je měkčí, liánovitější.
A tudíž i květy z vyšší výšky (dva a více metrů) u měkčích výhonů (odrůd) "koukají dolů".
Kdežto u tužších výhonů James Galway spíše vzhlížejí k nebesům (ne všechny + upravitelné tvarováním).
S klematisem je to nicméně velmi působivé.