Pěkný den, jsem úplný začátečník a snažím se dohledat něco k růži James Galway - objednala jsem si ji kvůli nádherným květům a tomu, že je popínavá, voní a hlavně má málo trnů - takže ji vzal na milost i manžel:)
Ale teď když se snažím něco k ní zjistit, většinou nalézám jen, že u nás se jí jako popínavce zřejmě moc dařit nebude (jako popínavá roste jen v teplejších oblastech), a vůbec, že je poněkud problematická - co se týče výhonů, co rozvětvení (to mi psali i ze školky Pelcovi, ale také mi odpověděli, že jelikož ji chci jako popínavku, neměl by to být problém, takže asi jako popínavka u nás přece jen roste). Také jsem někde četla, že by se daly dát dvě růže do jedné jámy, aby se vytvořl patřičný dojem. Mám objednané dva kousky, které jsem sice chtěla dát od sebe, ale pokud by to bylo žádoucí, klidně je sesadím.
Můžete mi říci, jaké s ní máte zkušenosti?
Původně jsem ji chtěla k pletivovému plotu orientovanému na JJV, naše strana plotu je ale orientovaná k severu, což by mělo ale pomoc tomu, že by snad měla jako popínavka jít za sluncem a růst "do plotu", v zimních měsících je ale místo beze slunce (slunce je nízko, stíní sousední dům), nyní uvažuji, zda bych ji neměla spíše jinam.
Mám ještě čas než začne jaro, tak bych ocenila jakoukoli radu, včetně vašich zkušeností, zda ji pěstujete jako keř, nebo jako popínavku, a na jakém ji máte stanovišti.
Děkuji mockrát