Nejen růže jsou krásné
Přejít k obsahu
Přejít na hlavní navigaci a přihlášení
Zobrazit ve vyhledávání navigaci
Navigace
Vyhledávání
NOTE! This site uses cookies and similar technologies.
Learn more
I understand
Jste zde:
Home
Forum
KR forum
Růže
David Austin - Anglické růže VIII
Odpověd k tématu
Index
Recent Topics
Search
Vítejte,
Host
Uživatelské jméno
Heslo:
Pamatovat si mne
Zapomenuté heslo?
Zapomenuté uživatelské jméno?
Vytvořit účet
Forum
KR forum
Růže
David Austin - Anglické růže VIII
Odpověd k tématu
Odpovědět k tématu: David Austin - Anglické růže VIII
Jméno
Subjekt
Boardcode
BBCode Editor Disabled: Please enable JavaScript in your browser
Ukázkový text
Ukázkový text
Ukázkový text
Ukázkový text
Ukázkový text
Ukázkový text
URL
Text
Velikost
URL
Velikost
Šířka
Výška
Poskytovatel
Bofunk
Break
Clipfish
Dailymotion
DivX
Flash
FlashVars
MediaPlayer
Metacafe
MySpace
QuickTime
RealPlayer
RuTube
Sapo
Streetfire
Veoh
Videojug
Vimeo
Wideo.fr
YouTube
Youku
ID
URL
Zpráva
Zvětšit
/
Zmenšit
[quote="Anonym" post=324547]Květo, EvoL a spol., moc děkuji za Vaše rady. Trochu jsem to minulý týden vstřebávala :woohoo: Připadám si tak trochu jako Pat a Mat, jen v jedné osobě :-) Jak to vše vyvětlit.... Povoláním jsem ekonom, zahradě moc nerozumím, ač se snažím být poučený (poučitelný) laik, každopádně je ale práce na zahradě pro mě neuvěřitelný protipól a relax.. Pro 99% lidí nepochopitelné, že mám provizorní kuchyňskou linku, ale místo toho zakládám zahradu :sick: Jsem z LBC a stále tam pracuji, takže podmínky mé zahrady se velmi blíží Liberci, sněhu je tu skoro stejně, jen mráz není tak extrémní, max asi -17 stupňů, naopak v létě je tu více slunečno, větší teplo a méně srážek. Na pozemku jsme dělali extrémní terénní úpravy, vyrovnávali jsme úžlabí, navozili jsme sem bezpečně 500 tater, možná mnohem, mnohem více, protože 100 tater za poslední rok byla kapka v moři a stále chybí... V každé části zahrady, budu mít odlišné půdní podmínky a PH - dle zdroje - budovala se cyklostezka Turnov-Malá Skála - mám tu zeminu z louky, břehů Jizery, ale i lesní zeminu s břidlicí, ČEZ stavěl stožáry - je tu ornice z trasy po Českém ráji, zato s archeologickými artefakty - v pískovcových kamenech jsou obtisky mušlí :laugh: /, v okolí se opravovaly silnice 3. třídy, přičemž se prohlubovaly příkopy. Pokud to byla jen trošku "polňačka", kde se moc nejezdí a nesolí, mám to tady, atd., atd. Tuto "kolekci" střádám několik let, proto mi zatím zůstaly růže v květináči či zakopčené a na výsadbu čekají na jaro. No a proč Austinovy růže? Když jsem byla u Pelců, připadaly takové dokonalé, komplexní, co chytnou za srdce (alespoň na první pohled) - krásný květ, opakované kvetení, nádherná vůně, list, keř a prezentované relativní zdraví. Alespoň oproti historickým růžím. Pravou ale je, že DOD dělají v době prvního floru, kdy jsou v nejlepší formě a v tom je možná ta zrada.... O víkendu jsem pročítala diskusi o růžích jiných šlechtitelů - Kordes, Tantau, Lens atd. a docvaklo mi, že možná nejsou tak "dokonalé", některým chybí vůně, některé mají jednoduchý/ší květ, některé jsou trošku plastové, ale možná jsou to ve výsledku větší "pracanti", kteří na zahradě vytvoří mnohem dlouhodobější efekt. Rozdíly mezi růžemi různých šlechtitelů - v závislosti na závlaze a teplotách - bouchly do očí při DOD u Pelců i laika - mne. Zatíco ostatní růže květly o 106, austinovy byly oproti minulým létům vzrůstem poloviční, s mnohem méně květů, než v jiných letech. A když porovnám sazenice od p. Šípa /kde asi mnohem více pršelo/ a od Pelců, rozdíl je neskutečný!! Květo, letos zatím budou vysazovat jen růže - neboj - bez netkané textilie :). Vše financuji z jednoho platu (vč. dostavby domu), takže od toho se bude odvíjet i tempo zakládání rabátka :sick: . Zatím tu mám pokusný cca 100 m2 záhon, kde předpěstovávám a testuji vhodné trvalky a předpěstovávám buxusy. Před pár lety jsem si koupila knihu od P. Hanzelky - Květiny pro každou zahradu. Protože se mi líbila, koupila jsem i jeho další - Květiny pro suché zahrady. Ještě před rokem mi připadala vhodná možná... tak někde na Moravu ;) . Teď v ní listuji a vybírám další vhodné rostliny. Zatím se mi tu v těch vedrech a minimu vláhy maximálně osvědčily šanty, levandule, šalvěje, perovskie, pelyňky, ostrožky, scabiosy, mavuně, rozrazily, turan/astra, echinacea, rozchodníky, dobromysl, verbena atd., atd. A pochopitelně česneků (a jiných cibulovain) není nikdy dost :-) Vím, že aby to nebyla moc velká divočina, nemělo by být druhů příliš, ale opakovat je a budu se držet barevné palety - bílá, růžová, vínová, modrá. Narazila jsem na výhodný zdroj trvalek, ale zejména trav v Markvarticích u Sobotky - Planta naturalis. Vše prodávají za 30,-- Kč, u trav velikánské trsy (zejména Miscanthusy), které je i ještě možno rozdělit :-) Ale vyrýpnou to z pole, bez květináče, takže se to musí hned zasadit. A nějaké trvalky si chci - aspoň zkusit - vypěstovat sama. V Turnově prodávají semena značky Johnsons a mají docela zajímavé kultivary. A ty nakoupené, dnes už trsy, rozdělit. Prostě s ohledem na velikost zahrady.... jedny ruce... to bude boj na (pře)dlouuuuhhýýýý čas :-) Krásný večer Jitka[/quote]
Topic History of: David Austin - Anglické růže VIII
Zobrazit nejstarší 10 příspěvků -
(Poslední příspěvek nejdříve)
28. kvě 2025 19:48
ibiska
Munstead Wood, Winchester Cathedral, Mary Rose... mám je v předzahrádce, lidi je chodí obdivovat, krásné a bezproblémové.
Přílohy:
20250527_160836.jpg
(53KB)
20250527_160935.jpg
(60KB)
22. čen 2022 09:24
Kaja
Mary Rose letos vyhodila plno planých výhonů . asi bude líp ji úplně vykopat ..
Munstead Wood je sice hezká , ale od novosti pořád malý keřík ..
Leander ten zase každý rok vyleze až na oblouk
Přílohy:
DSCN8321_2...6-22.jpg
(95KB)
DSCN8351_2...6-22.jpg
(72KB)
22. čen 2022 08:17
Eva L.
Úvodem dva nováčci:
Vanessa Bell
Emily Brontë
Tranquillity
Molineux
Mary Rose
Winchester Cathedral
Na závěr jsem si nechala Princesse Anne, které si považuji za to, co vydržela - dvakrát přesazovaná, přesto krásně roste a kvete. Je to hrdinka.
Přílohy:
DSC07596.jpg
(119KB)
DSC07597.jpg
(57KB)
DSC07595.jpg
(125KB)
DSC07589.jpg
(115KB)
DSC07545.jpg
(119KB)
DSC07582.jpg