Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Růže odolné suchu a horku

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Růže odolné suchu a horku

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
01. úno 2021 22:34 #328036

Anonym

Avatar uživatele

S tou polohou by to asi šlo. celý den na slunci - svah spíš východní až jižní. Varianta by byla vysadit je do uzavřeného dvora. tam ale nevím jak moc by docházelo k proudění vzduchu jak všude vyžadují hlavně pro popínavé...
Asi to budu muset risknout. Lady of Shalot by měla být slušně mrazuvzdorná i na naše podmínky.
Moc vám děkuji za rady. I když asi téma je trochu jiné...
01. úno 2021 22:02 #328035

Erika

Avatar uživatele

Děkuji za typy a kontakt. Zkusím se na ni obrátit.
Jinak Irma je moc pěkná růže. Mrknu na ni. Růžovou sice mám, ale kdyby to jinak nešlo...
01. úno 2021 17:32 #328031

quendery

Avatar uživatele quendery

Eriko, koukla jsem do zápisků.....jestli chceš nenáročnou, krásnou a mrazuodolnou růži, tak je to Irma a pan Šíp ji ještě má. Mám jí celý den na slunci, sucho jí nevadí, ani to moje kamení ........Třeba by se ti líbila..... :whistle:
DSC01614.jpg



DSC08643.jpg

DSC01518.jpg
Přílohy:
01. úno 2021 17:08 #328029

Eva L.

Avatar uživatele Eva L.

Eriko, podle mého názoru bys měla především znát míru mrazuodolnosti plánovaných růží ještě než si je koupíš. Bývá uvedena na webu prodejce, nebo šlechtitele.
Pro ty, které jsou teplomilnější, je dobré najít na zahradě místo, které má vhodné mikroklima - např. chráněné před větrem (domem, pásem keřů), pokud možno orientované k jihu, nebo k jihovýchodu. Zkrátka to nejteplejší místo na zahradě.
Mimochodem - Hot Chocolate není právě tou nejodolnější a vůbec obecně s oranžovými a žlutými bývá v chladnějších oblastech někdy problém.

Hodně mrazuodolné jsou tzv. kanadské růže, které mívají Pelcovi. Teď už mají v podstatě vyprodáno, ale na podzim si určitě vybereš.
01. úno 2021 17:05 #328028

quendery

Avatar uživatele quendery

Ahoj Eriko, čtu tady tvoje příspěvky a na něco jsem si vzpomněla. Kdysi sem chodila jaja99, ta bydlí v Říčkách v Orlických horách, ještě trochu výš než ty a kdysi taky toužila po růžích a tak jsme s holkama u ní růže začaly testovat, které v horách jdou a které ne. Třeba by ti poradila, kdybys chtěla, abys zbytečně nekupovala růže a pak neposílala dál. To se stává i u mne v lesích a to jsem o hodně níž. Jo někdy se do růže zamilujeme a pak zjistíme, že se jí u nás vůbec, ale vůbec nelíbí......... :dry: Kdybys chtěla, tady je její e-mail : j.ro@ seznam.cz. Klidně se na mne odkaž. Jinak hodně štěstí s růžemi :kiss:
Jsem si vzpomněla, měla jsem Hot Chocolate a Terracotu a obě vymrzaly. Austinky u mne až na pár taky nejdou, i Kordesky mají některé problémy, nejlépe u mne jsou ty od Tantaua tedy z těch moderních.......jo a Eden a Elfe jsem taky zkoušela, no poslala jsem je dál.
01. úno 2021 12:52 #328027

Erika

Avatar uživatele

Děkuji za informace. No zima tam bývá obvykle max -15 ojedinělé zimy byly i -25, ale ustupuje to. Sněhu poslední roky max 30cm spíš míň a často obleva. I proto bych to chtěla zkusit. Na zimu přihrnuju hlínu. Samozřejmě mi na stolístce loni některé konce seschly (asi omrzly), a později napadli mšice, ale do podzimu vyhnala nové a silnější šlahouny. Zatím po obhlídce vypadají v pořádku.
Přinejhorším bych Chocolatu uvažovala pěstovat v nádobě a na zimu schovat. Tak nevím... Oranžovou Chocolatu bych asi nechtěla :-)
A zkušenosti s Eden 85 máte? A co Elfe od Tantau nebo Lady of Shalot, The Lark Ascending od Austina. To jsou růže co zvažuji koupit a čas se mi krátí :)
Moc vám všem děkuji za rady.
01. úno 2021 12:05 #328025

Květa

Avatar uživatele Květa

Eriko, u obou růží záleží ( dle mého ) jaké míváte v místě zimy. Uvádíš poměrně vysokou n.v., mohla bys mít příděl sněhu.. obě růže jsme měla, popíšu..
( mívám : hluboké mrazy, i -25, nízkou či žádnou sněhovou pokrývku, nížina )

Hot Chocolate jsem sázela opakovaně, vždy mi vymrzla.
Cinco de Mayo jsem sázela později. To již tak hluboké mrazy nechytlo ( od podzimu 2013 ).

U obou růží ( poslední Hot Choco jsem měla v těch mírných zimách ) se mi projevila silná náchylnost na pozdní mrazíky. U nás nastupuje vegetace poměrně časně, růže obrazily, jarní mrazy je oddělaly. Obě. Cinco mi po nich - 2019 -( taky pozdní mrazíky ) vykvetlo neuvěřitelně ostrou, oranžovou barvou, mrazíky 2020 znovu postižená, hodně, nechala jsem ji do konce sezony ( téměř nekvetla ), na podzim vyrytá.

Samozřejmě uvaž, chovají se podle místních podmínek - EvaL s nimi např. problémy nemá.
31. led 2021 16:56 #328023

Erika

Avatar uživatele

Té Cinco de Mayo jsem podobnou (aspon doufám) našla Hot Chocolate vesecke-trvalky.cz/?8,hot-chocolate
Těch růží co by se mi líbily je hodně spíš než sucho řeším, která vydrží zimu (i když je to i tady v zimně slabota.)
31. led 2021 16:12 #328022

Erika

Avatar uživatele

Děkuji. Líbí se mi barva. S růžemi začínám a chci je pěstovat 600 n.m. Sousedka je tu pěstuje a má je nádherné a voňavé. Spíš než sucho tu je často vlhko.
Nedávno jsem sehnala růži stolistou, kterou jsem vždy chtěla. A daří se jí tu skvěle.
25. led 2021 21:02 #328010

LucieT

Avatar uživatele LucieT

Eva L. napsal:
Eriko, myslím, že v Česku nikde. Momentálně jí nabízí německé růžařství Agel Rosen www.agel-rosen.de/rose/4648-strauchrose-celebration-time/ pod názvem Celebration Time.
Na podzim bude jistě víc možností.

Ještě malá poznámka - nevšimla jsem si, že by Cinco de Mayo byla nějak výrazně odolná suchu a horku. Má požadavky na vláhu stejné, jako většina růží. :)

Ještě ji mají i v Lottum www.rozenlottum.nl/en_GB/a-57838992/all-...de-mayo/#description