Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Odpovědět k tématu: Kordes III - růže dle šlechtitelů

Jméno
Subjekt
Boardcode
B) :( :) :laugh: :cheer: ;) :P :angry: :unsure: :ohmy: :huh: :dry: :lol: :sick: :silly: :blink: :blush: :kiss: :woohoo: :up :S :evil: :whistle: :down
Zpráva
Zvětšit /  Zmenšit

Topic History of: Kordes III - růže dle šlechtitelů

Zobrazit nejstarší 10 příspěvků - (Poslední příspěvek nejdříve)
20. bře 2024 08:47 #329752

Svenljunga host

Avatar uživatele

:) Děkuji za tip, dostane tedy kompost a rozmazlování se konat nebude. Ony teď po zimě oba exempláře opět obrazily, ale spíše slabě. Příští zimu je pořádně zabalím. A možná si je nechám naočkovat - jen tak pro jistotu. Ale to už nebudou ty růže, které sázela babička.
20. bře 2024 08:45 #329751

Svenljunga host

Avatar uživatele

:P Pozdě ale přece Naio, neměla jsem doma stolní počítač a z tabletu mně to nepustí. S tím klestím jsi měla štěstí, já je musela tahat z lesa s dovolením sousedů.
Divím se, že nemáš nic od Kordese. Mám pocit, že je to u nás nejčastěji zastoupený šlechtitel růží na zahradách - tedy je to jen pocit, žádná vědecká studie. ;)
21. úno 2024 18:54 #329729

Lukáš

Avatar uživatele Lukáš

DSC07275.jpg


DSC07308.jpg


DSC05464.jpg


DSC05457.jpg


DSC05467.jpg

Florentina - to je velice povedená růže sice trochu hůř čistí květy ale jinak ji snad nelze nic vytknout , květy snesou úpal a navíc je odolná nemocem
Přílohy:
17. úno 2024 20:22 #329716

Naiia

Avatar uživatele

Ahoj Věrko-Quendery, děkuji za milé přivítání. Nechci už spamovat Kordese :lol: speciálně když od něj nic nemám :whistle: ale nepřišla jsem na dobrý a otevřený šuplík, kam napsat "děkuju". Je to v pytli, tahle nemožnost registrace. Omlouvám se tedy za spam.
Taky moc děkuji za rady. Letošní zima byla v mnohém experimentální, s květinami, které (většinou, já vím, já vím) nedají sníst, zatím nemám moc zkušeností.

Sven, vloni se tu rušila borovice (nevhodně vysazená, takže stínila a ještě šla do drátů.. no.. řekněme, že tchán je na tyhle nelogické výsadby machr :( ), takže bylo čím přikrývat.
16. úno 2024 10:19 #329715

quendery

Avatar uživatele quendery

Ahoj Sven, hmmm..... já s těmi starými čajovkami navíc letitými na starých podnožích - ta tvoje Lilli je vyšlechtěná v roce 1956 - mám takovou zkušenost, že ta moderní hnojiva jim moc nesedí. Navíc dříve se tak často během sezony růžím každou chvíli nepodstrojovalo jako dnes, proto měly trochu jiný " rytmus", keřík nemusel uživit nůši květů velkých jak malá hlávka zelí :laugh: Stačí jim na podzim přihodit pár lopatek kompostu a to je pro ně asi nejlepší. Taky mám pár takhle starých a časem jsem to zjistila. Možná je to subjektivní a někdo jiný tady poradí něco jiného.
16. úno 2024 08:35 #329714

Svenljunga Host

Avatar uživatele

A ještě jsem zapomněla na Lilli Marleen. Tu mám po babičce. Takže je určitě starší než 30 let. Celá léta si jí nikdo nevšímal, kvetla rostla, sice trpěla ČS, ale nikdo se nestaral.
Začala jsem se zajímat o růže, dostala jarní střih, hnojení a minulou zimu poprvé strašně omrzla. Zakrátila jsem ji téměř k zemi. Krásně obrazila a teď vypadá, že Kristalon Podzim nepomohl, že zase budu stříhat víc než obvykle.
Je to ironie osudu, že teď klempíruje více. Mohlo by to být stářím rostliny?
15. úno 2024 22:05 #329713

Svenljunga Host

Avatar uživatele

Omlouvám se, chtěla jsem jen zachovat kontinuitu.
Tématem jsou zde nicméně růže Kordes a u těch mohu říci jen, že zatím na první podívání po první zimě (sázeno na podzim 2023) před tím než rozkvete zlatice, vypadá dobře, rozuměj zeleně bez viditelně omrzlých větviček Leverkusen. Prostokořená ze Skaličan. U Novalise se objevila hnědá větvička - to se není čemu divit. A příští týden, dá-li počasí, zasadím ještě Friesii a Valencii. Víc růží od Kordese nemám. Budu je pozorovat a podávat zprávy. I když jsou to růže osvědčené a proto jsem si je pořídila. Samozřejmě se mi i líbily. :laugh:
14. úno 2024 20:21 #329712

quendery

Avatar uživatele quendery

Sven, na fotce je Rosa Marika / Györy/ a ta žlutá je pnoucí od šlechtitele z "Emeriky" - Lowe - Autumn Sunset a opravdu nádherně ovocně voní. Děvčata, prosím, pojďte se s dalšími diskusemi přestěhovat vždycky do těch správných šuplíčků, ať tady z toho neděláme bramboračku. Budu vám moc vděčná. Díky. :whistle: :laugh:
14. úno 2024 09:22 #329711

Svenljunga Host

Avatar uživatele

Ahoj Quendery, to se to tu trošku zase rozjelo, viď? Krásné růžičky - které to jsou? Chtěla jsem hádat Györovky, ale jsme v Kordesovi, tak to by bylo mimo. Je to Dortmund nebo Topolina nebo něco jiného? A ta žlutá voní na dálku. Je taková optimistická.
14. úno 2024 09:15 #329710

Svenljunga Host

Avatar uživatele

Tedy tady to oživlo. Quendery má pravdu, že to patří do jiného šuplíčku, ale zase nechci porušit kontinuitu, tak prosím, ať nás někdo přehodí.
ad hloubka sázení) to se tu právě kdysi diskutovalo (také jsem tyhle stránky pročítala :P ) a nakonec mám pocit, že se místní osazenstvo rozhodlo, že záleží také na druhu růže - musela bych si to vyhledat, nicméně mám za to, že třeba u historických odnožujících se doporučovala mělčí výsadba a jak píše Quendery, hlubší výsadba usnadní tvorbu pravých kořenů, což jsem pochopila jako plus, ale jak čtu, tak to takové plus být asi nemusí. Se slehnutím půdy se také musí počítat, to je pravda - na to jsem nemyslela. Jenže sázím myslím celkem hluboko, i když 10 cm to asi není, nemám ten správný odhad. Spíš jsem asi byla zatím moc útlocitná a málo šmikala kořeny. Znovu jsem si přečetla rady na stránkách pana Śípa a konečně pochopila proč kamarádka zasadí dvacet růží za hod´ku jen to fikne a mně se daří jen 5 -6. Budu razantnější a hlavně zamezím i ohnutí kořenů v jamce snáze.
ad rašící pupeny i pan Šíp mi napsal, že mu nelze zabránit, protože počasí je jaké je. Nicméně hlavně prý ochránit rašící pupeny před mrazem - jsou velmi cholostivé. Přála bych si mít Quendeřina souseda a hlavně jeho lipové listí. Toho se mi nedostává. Letos jsem použila vlašský ořech (ale možná to byla špatná volba je přeci jen specifický) a chvojí z lesa - sousedi káceli mnoho stromů, tak bylo kde brát - jen mně nebavilo to z lesa tahat. Teď ale asi připravím netkanou textilii a záhony v případě nouze zakryji. Jestli už není pozdě - dnes ráno byla na trávě jinovatka a v noci to možná na nulu spadlo.
Čím jsi stínila Naiio? Také chvojím nebo textilkou?