Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Re: Růžové kombinace 21. úno 2011 17:38 #245874

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
danah napsal:
když jsem stříhala ten náš (asi 8-10ti letý na baráku) tak jsem musela dát za pravdu - kmeny nejstarších jsou dobře 5cm v průměru. Muselo by se to nechat porůst a drátěný plot oželet, zřejmě za čas by byl sám břečťan samonosný. A taky je pravda, že je to žrout živin a vláhy.....stejně jako ptačí zob.

Mno, on nejen břečťan, tenhle drobeček má dole "kmínek" asi 10cm
drobeek.jpg

(netuším stáří)

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 11:29 #245895

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Potřebuji poradit s odcloněním, které bude zároveň tvořit pozadí růžím. Dřevinu mám již vybranou. Bude to tis ze semenáčů. Tis a růže se mi spolu děsně líbí! :kiss: Normální Taxus baccata (ne fastigiata). Budu ho sadit před pletivový plot v délce asi 15m.
A teď k dotazu. Jak široký záhon mám pro tuto kombinaci vyčlenit? Tj. tis (samozřejmě umravňovaný střihem), před něj růže a jim k nohám něco nízkého kakost, kontryhel, heuchery apod. Bude stačit 1,5 m? :unsure:
Napadá vás něco, v čem by mohla být tato kombinace riskantní? (o jedovatosti tisu a nenechavýh dětech vím)

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 12:31 #245901

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
podle toho, jaké chceš růže. Ale 1,5 m se mi teda zdá málo. Možná lepší by bylo ten okraj udělat do "vlnovky" a né v rovině, vznikla by různě široká místa pro různé rostliny, bylo by to takové víc "neumělé".

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 12:45 #245904

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Já tedy nemám a ani jsem nikdy neměla a nepídila se po bližším vzhledu tisového plotu, takže jen z voleje. Stříhaný by byl asi 50cm? Pak to bude chtít pracovní prostor právě kvůli stříhání (tak 80 - 100cm asi taky podle toho, jak korpulentní je střihač, nesmí se zapomínat, že za zády bude mít růže), no a už tam pro růže prostor není :huh:

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 13:24 #245905

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Doubravko, tis narůstá, přestože pomalu, do značných rozměrů a tomu také odpovídají kořeny. I když bude nadzemní část stříhaná, kořeny porostou nerušeně dál do všech stran a s tím je nutné počítat. Růže nesnášejí konkurenci kořenů jiných keřů. Raději to promysli nějak jinak. Pozdější přesazování by bylo náročné.

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 14:36 #245907

• Doubravka
  • Gold Boarder
Hmm, to máte pravdu... :(
Jak to teda dělaj v tom UK, že tisem rozdělují třeba i jednotlivé čtverce v rozáriích, aby tím zároveň ty růže nedeptali?
Co třeba ta Honzou zmiňovaná protikořenová zábrana? Pomohla by?
Ano, konečnou šíři si představuju asi těch 50 cm, výšku cca 1,8 m. Střihač, já (nikdo jinej se do toho určitě nepohrne), je subtilní až moc - měřím jako krejčovskej metr :laugh:, ale pravda, že mezi trny se neprotáhnu ani při své trpasličí velikosti.
Tak jste mě, holky, nepotěšily. Tak hezky jsem to měla vymyšlený...:evil:
Jěště to tedy uvážím...
Poslední úprava: 22. úno 2011 15:02 od Doubravka.

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 15:01 #245909

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Doubravko , čtverce jsou většinou z buxusu - stejně si myslím ,že jsou v zemi zajištěné proti rozpínání --- a který Michal?:woohoo:

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 15:39 #245912

• Doubravka
  • Gold Boarder
Kájo, samozřejmě že Honza!!! Už jsem ho takhle překřtila podruhý! Nechápu to, proč mi to vždycky přeskočí na Michala, když myslím Honzu... Asi ta dlouhá zima :blink:
Ad buxusy na lemy: to joo, ty se používaj taky. Ale ty na toto místo nechci. Nevyrostou tak vysoko a pak ta houba či plíseň, co je teď na západ od našich hranic kosí!!!! :angry:

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 18:07 #245940

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Doubravko tis mě taky zaujal v Českem Krumlově byl krasně zelený, ale chceš lem vzadu u hradby že, tam bych to bylo technicky složíte udržovat ale 1,80 určitě naroste a bude krásny. Omezení kořenu proč ne. Ale 1,5 bude málo.
Přílohy:

Re: Růžové kombinace 22. úno 2011 19:46 #245953

• Doubravka
  • Gold Boarder
Jevgenije, díky, to je přesně ono - ta pěkná zelená! tu potřebuju na pozadí za růže.
Možná to rozšířím na 2m a okraje "přirozeně" rozvlním, díky za tip, Romano! :up
Údržba ale bude oříšek... Ještě si to promyslím... Kdyžtak jste mě varovaly a budu moct nadávat jen sobě. Ostatně jako vždycky :silly:
Moderátoři: Eva L., Květa