Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Růžové kombinace

Re:Růžové kombinace 02. úno 2011 10:57 #244487

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Lili, to je pastva pro oči

Re:Růžové kombinace 20. úno 2011 08:21 #245763

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
RZ_2006_1.jpg

Na podzim jsem k sobě sesadila do řady jednokvetoucí historické růže - před ně má přijít řada trvalek kvetoucích po růžích a trávy ...
Záhon je u plotu a když chodím okolo, tak si přijdu jako ve výkladu. Plot je vysoký cca 170 cm.
Takže váhám, nechat tak a po plotu pustit např břečťan pro odclonění nebo k plotu dát stříhaný živý plot (habr) a růže šoupnout před něj a vzdát se těch trvalek ...
Jak myslíte, že růže můžou vyrůst vysoko a bude jim to spolu slušet? A kterou variantu habr ... břečťan ...
Záhon patří do části zahrady, které říkám růžová (fotky jsem už dávala) a má nahradit ty smrčky, co jsem z podzima vyřezala ...
Přikládám ještě starou fotku z před růžového období, je tam celodenní slunce.

Řada růží: Duchesse de Montebello, Empress Josephine, Mme Plantier, R. Centifolia Cristata, Van Huysum
Poslední úprava: 20. úno 2011 20:21 od amin.

Re: Růžové kombinace 20. úno 2011 09:34 #245764

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Pokud tam praží slunce, tak tam bude břečťan stávkovat, navíc nez se odpíchne a poroste, tak budou růže dávno narostlé. To samé s rychlostí i třeba habr a pod.
Pokud by jsi chtěla schovat plot, tak spíš "psí víno", nebo i klasickou révu.

Jinak z tebou uvedených budou vyšší jen Mme Plantier a centifolia Cr., a ostatní kolem metru, možná něco málo nad, takže plot nazakryjou. Osobně bych na plot dala buď nějaký klematis (aby vykryl kvetení po růžích), nebo ten přísavník či jednu z rév s krásnou podzimní barvou.

Re: Růžové kombinace 20. úno 2011 16:50 #245799

• zdenka
  • Platinum Boarder
Amazonko, dík za odpověď. Spíš než zakrýt plot, tak odclonit sousedovic pergolu ...
Psí víno je dobrý nápad. Myslíš, že by tam i ptačí zob rostl pomalu?

Re: Růžové kombinace 21. úno 2011 09:28 #245856

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Zdenko, přijde mi, že ten záhon je dost úzký - pokud bys zvolila variantu stříhaný živý plot+růže, špatně se ti tam poleze, až bude plot potřeba ostříhat, budeš se motat do trní. Dala bych tam něco pnoucího, k čemu se tak moc ve vegetaci lézt nemusí. Kromě toho, co psala amazonka, mě napadla ještě opletka, jenom stejně jako přísavník je to děsný plevel, bacha na ně (zas ale plot pěkně zneprůhlední). Pak mě ještě napadá nějaký vzpřímený skalník, ten má výhodu, že se prakticky nemusí udržovat, dobře vykrývá prostor, slunce a sucho mu vyhovuje, na podzim zdobí plody a hezky se mu vybarvuje listí. Mně doma leze po zdi, ale myslím, že není důvod, aby nevylezl po plotě. Do toho pak můžeš přidat plaménky, hrachory, popínavé letničky dle libosti.
Lili: nádhera:up
Poslední úprava: 21. úno 2011 09:43 od Lenka.

Re: Růžové kombinace 21. úno 2011 10:12 #245857

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Pokud by mi šlo o nejrychlejší zakrytí plotu, tak zvojím nějakou liánu. I seberychlejší dřevina je proti ní šnek :D
Navíc si myslím to, co Lenka, že by toho bylo na úzký pruh moc.
Já třeba věřím růžím, mám u plotu vzrůstné historické, tak doufám, že mi plot zakryjí a ostatní nebude třeba, do mezer vyseju červenou lebedu (ta ten metr a půl udělá taky, plot máme tyčkový, takže hrachory a povíjnice mi tam moc nepůjdou).

Re: Růžové kombinace 21. úno 2011 10:14 #245858

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Zdenko, pozor na živý plot z keřů (ptačí zob, habr...atd.). Mají velmi rozrůstavé kořeny, které by zabraly celý záhon a nic jiného by ti tam nerostlo.
Např. s ptačím zobem mám špatné zkušenosti, neroste u něj ani takový nezmar jako je rdesno.
Lenka radí dobře - plaménky, nebo popínavé letničky.

Re: Růžové kombinace 21. úno 2011 10:44 #245859

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Maggi, pokud nakukuješ - tys měla plot popnutý, dávala jsi nedávno popínavku pryč.
Mohla by ses rozepsat, proč atd.? Třeba by to Zdence pomohlo v rozhodování.

S přísavníkem bych se asi bál, že bude za pár let moc těžký, moc bujný a plot zprohýbá.
Břečťanu (oslunění) bych se nebál, pokud poroste ten plot, tak bude mít jedna část sluníčko
dopoledne, druhá odpoledne, na volném prostoru břečťanu ani tak slunce nevadí,
pokud to není jižní rozpálená zeď. Když má hodně slunce, dělá vzpřímené výhony,
těmi si stíní a i na nich kvete. Bylo by fajn ho zkombinovat s něčím rychlejším, ale lehkým.
V ulici u nás mívali na plotě japonský chmel. Plaménky jsou super nápad.
Možná by keře (habr, sloupovitý tis) šly umravnit kořenovou zábranou.
Poslední úprava: 21. úno 2011 11:17 od HonzaPM.

Re: Růžové kombinace 21. úno 2011 12:02 #245861

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Opletku, psí víno, ba i mnou často doporučovaný ptačí zob bych tam taky z výše jmenovaných důvodů nedávala. Taky by se mi tam líbil clematis, např. Polish Spirit, Blue Angel - udělají brzy hustý porost a nejsou invazivní svými kořeny. Nebo alpiny..... zatím, než se rozrostou, bych dala povíjnici nebo vytrvalý hrachor, i když...to je s kořeny taky pěkná potvora.

c. Polish Spirit
I HagleyHybrid se pěkně rozrůstá, akorát jednu nevýhodu mají, že to trvá tak do června, než pořádně narostou.

A ještě jsem si vzpomněla k břečťanu, měli ho sousedi na drátěném plotu na úplném výpeku a šel tam moc dobře, pak ho zlikvidovali, že by jim poškodil plot. Tenkrát jsem se na ně docela namíchla, ale vloni, když jsem stříhala ten náš (asi 8-10ti letý na baráku) tak jsem musela dát za pravdu - kmeny nejstarších jsou dobře 5cm v průměru. Muselo by se to nechat porůst a drátěný plot oželet, zřejmě za čas by byl sám břečťan samonosný. A taky je pravda, že je to žrout živin a vláhy.....stejně jako ptačí zob.
Poslední úprava: 21. úno 2011 12:47 od danah.

Re: Růžové kombinace 21. úno 2011 17:14 #245873

• zdenka
  • Platinum Boarder
Všem děkuju za názory a postřehy ...
Moderátoři: Eva L., Květa