Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Řez růží

Řez růží 18. lis 2016 18:06 #314192

• quendery
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3706
Jano, dneska jsem koukala, že jsem na tom stejně. Docela dost růžiček je pěkně opupencovaných...... protože na podzim nic nestřihám, tak to nechám na přírodě....na jaře se prostě uvidí. O Schackenborg bych se nebála, u mne, i když mám docela větší mrazy bez sněhu,se po jarním sestřihu vždycky zmátoří a kvete pěkně. Mám už jí 5 let. :whistle:

DSC03896.jpg
Poslední úprava: 18. lis 2016 18:07 od quendery.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, varouch, alenak, Marqetka, Marta, rok.zaruka, bradhal

Řez růží 18. lis 2016 22:52 #314195

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Quen, díky za povzbuzení ;) , budu čekat a sledovat jí okem ostřížím.

Řez růží 21. lis 2016 09:59 #314226

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Jano,
dlužím Ti odpověď.

S čerstvými koblížky, právě odpadnuvší zhůry, nemám zkušenost ;) . Ale ten nahrabovač vlastně bere vše, i čerstvé a nakolik to je promíchané s odleželými, vípámbu. Takže bych se asi, i za těch Tebou popisovaných podmínek, nebála.
Na jaře zaryješ i s kousky slámy a hotovo. Žížaly budou mít pré.

Koňský hnůj patří mezi suché, to víš, ne?

Jinak mi taky některé růže dost raší. Asi tím razantním střídáním teplot. Loni némlich to samé.
Následující uživatel poděkoval: Eva L.

Řez růží 21. lis 2016 12:41 #314232

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Děvčata, s rašením růží si nelamte hlavu. I když narašená očka zmrznou, nic se neděje. Na jaře je stejně při řezu výhonů odstraníte. Všimněte si, že očka na bázi keře jsou v klidu, vypučí až na jaře. A ještě jsou v zásobě tzv. spící očka. Růže si poradí. :cheer:
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Marqetka, rok.zaruka, LucieT

Řez růží 21. lis 2016 13:11 #314235

• LucieT
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 907
Eva L. napsal:
Děvčata, s rašením růží si nelamte hlavu. I když narašená očka zmrznou, nic se neděje. Na jaře je stejně při řezu výhonů odstraníte. Všimněte si, že očka na bázi keře jsou v klidu, vypučí až na jaře. A ještě jsou v zásobě tzv. spící očka. Růže si poradí. :cheer:

Evi moc děkuji, tohle jsem přesně potřebovala slyšet. Růžičky začaly rašit a já měla strach, že zmrznou a půjdou k šípku. Děkuji!!!!
Následující uživatel poděkoval: Eva L., rok.zaruka

Řez růží 09. pro 2016 10:29 #314443

• OlinaKadlec
  • Fresh Boarder
Ráda bych se zeptala jak je to se střihem popínavých růží. Protože na homezin.cz/media/jak-strihat-pnouci-ruze jsem se dočetla, že v prvních letech není vůbec nutné růže prořezávat. Také se tam zmiňují o nějakém zmlazovacím střihu, co to prosím znamená?

Řez růží 09. pro 2016 11:16 #314444

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
vítám tě mezi námi - pokud jde o střih popínavek -- já nestříhám . jen suché výhony nebo když se něco kříží a dře o sebe. ale pokud chceš mít nějaký tvar , na jaře střihneš. tam není co zkazit .
dala jsi odkaz - je to tam popsáno , ale pokud chci mít bohatou růži , tak ji k zemi nestříhám . jedině když je nemocná nebo proschlá . taky je tam napsáno ,že je dobré vést větve vodorovně- ano , tak líp a víc obrostou-
zmlazení je prostříhání - nebo taky celkem střihnout . narostou nové výhony. to u starších růží
Poslední úprava: 09. pro 2016 11:24 od Kaja.

Řez růží 12. pro 2016 09:30 #314470

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Olino vítej :) .
Popínavé růže ( ty do cca 3m) stříhám tak, že se nechávají dlouhé rovné pruty, a boční obrost se ostříhá na 3-5 oček. Na těchto bočních pak růže kvete.
Zmlazovací řez pojímám tak, že když už je větev dole tlustá a dřevnatá, tak ji uříznu kousek nad zemí. Tyhle staré větve už obvykle nekvetou tak bohatě jako nové, z toho pahýlu obvykle vyrazí nová pěkná šťavnatá větev.
První roky opravdu stačí zkracovat boční obrost, vyžezávání starých větví přijde na řadu nejdřív po 4-5 letech, nikdy ne všechny najednou, prostě vybrat 1-2 nejstarší a ty vyříznout, aby udělaly místo novým.
Následující uživatel poděkoval: hespa1, Vendy, bradhal

Řez růží 17. led 2017 13:31 #315361

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Zvládám(někdy) střih austinek a massadovek,viz The Pilgrim a Cybelle,taky se střihem Ghislain de Feligonde nemám problém,no uvidíme letos,narostla a zhoustla,ale historické jsou moje noční můra.
The Pilgrim
52-jaro2013.jpg

73_2017-01-17.jpg

Cybelle
IMG_7748_2017-01-17.jpg

IMG_9200_2017-01-17.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vendy, alenak, Regina

Řez růží 17. led 2017 14:49 #315364

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Mispul jak tedy jdes na GHISLAINE DE FÉLIGONDE?
Po jedne sezone je to docela obluda, taky ji skedes na cca tri ocka?
Následující uživatel poděkoval: Regina
Moderátoři: Eva L., Květa